preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CARNET
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna

 

FACEBOOK GRUPA   YOUTUBE KANAL   ERASMUS+ KIDS   TWINSPACE

Keep Invest Donate Spend
KONFERENCIJA ZA MEDIJE - ZAVRŠETAK PROJEKTA KIDS
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:53

20. listopada 2016. u našoj školi organizirali smo konferenciju za medije i tako svečano obilježili završetak dvogodišnjeg Erasmus+ projekta Keep Invest Donate Spend.

Na konferenciji su učenici, učitelji, voditeljica projekta Ivana Ružić i ravnatelj škole Siniša Stričak predstavili iskustva, primjere dobre prakse i druge dobrobiti međunarodne suradnje za našu školu.


[OPŠIRNIJE]KIDS NA MEĐUNARODNIM KONFERENCIJAMA I STRUČNIM SKUPOVIMA
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:53

Erasmus+ Keep Invest Donate Spend, aktivnosti, načini rada i uspjesi predstavljeni su na:

 • Županijskom stručnom vijeću učitelja informatike u Međimurskoj županiji
 • Županijskom stručnom vijeću knjižnjičara u Međimurskoj županiji
 • Županijskom stručnom vijeću pedagoga u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji
 • Županijskom stručnom vijeću učitelja razredne nastave u Međimurskoj županiji
 • Županijskom stručnom vijeću za Građanski odgoj i obrazovanje u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji
 • Proljetnoj školi školskih knjižnjičara
 • MIPRO 2016. - međunarodna konferencija o primjeni IKT u obrazovanju
 • Carnet User Conference 2016. 


[OPŠIRNIJE]KIDS NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:53

Na državnom natjecanju iz Građanskog odgoja i obrazovanja koje je održano u svibnju 2016. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, učenice naše škole predstavile su projekt KIDS. Komisiji i publici smo predstavili provedene aktivnosti u našoj školi i lokalnoj zajednici kako bi učenike, njihove roditelje i općenito ljude potaknuli da odgovorno troše novac, da nauče kako štedjeti, reciklirati, ponovno upotrijebiti stare stvari, da njeguju radost darivanja i pomaganja.


[OPŠIRNIJE]U posjetu „Prijateljima“
Marta Kolar / datum: 7. 6. 2016. 09:11

Učenici 7. A razreda, zajedno sa svojom razrednicom Gordanom Ovčar, posjetili su sklonište za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu.

               

Jedna od volonterki  ih je ukratko  upoznala s radom Skloništa, koje se ubraja u jedno od rijetkih „non kill“ skloništa u Hrvatskoj u kojem trenutno boravi oko 350 napuštenih pasa, od čega stotinjak štenaca. Svi psi su kastrirani, čipirani i cijepljeni.

Budući da brinu o velikom broju napuštenih pasa, svaka je pomoć dobrodošla. Tako su i oni pomogli prikupljanjem upijajućeg novinskog papira i hranom.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ KIDS transnacionalni sastanak u Poznanu u Poljskoj
Ivana Ružić / datum: 17. 5. 2016. 11:36

I. osnovna škola Čakovec veoma uspješno provodi dvogodišnji Erasmus+ Keep Invest Donate Spend (KIDS) projekt financiran sredstvima EU. O samom projektu već smo pisali na stranicama naše I. OŠ Čakovec. Cilj projekta je razvijati financijsku pismenost djece, podizanjem svijesti o važnosti vlastitog ponašanja i raspolaganja dobrima, omogućuje djeci  da stječu naviku štednje, osmisle, predlažu i provode kampanju podizanja svijesti u svojoj školi, susjedstvu i široj zajednici, koristeći crteže, plakate, računalne igre i obrazovne programe, video i druge sadržaje i aktivnosti kroz koje će prenijeti snažne poruke na temu financijske pismenosti. Ovaj program prate i obrazovni materijali prilagođeni za djecu i mlade prema dobnim skupinama, obrazovni materijali za učitelje i roditelje.

U gradu Poznan u Poljskoj održan je sastanak partnera na kojem su I. OŠ Čakovec predstavljale Ivana Ružić i Tanja Žganec. Na sastanku smo u nekoliko dana uspoređivali nacionalne nastavne programe, uvjete rada i opremljenost učionica. Uspoređivali smo i kvalitetu udžbenika i ostalih nastavnih sredstava. Domaćini su organizirali kulturno veće na kojoj smo predstavile hrvatsku tradiciju, kulturu i znamenitosti.

Za posjeta Poznanu upoznali smo povijest Poljske, a posebno samog grada. Razgledali smo središte grada sa slikovitim zgradama, muzeje i druge znamenitosti. Bili smo gosti u uredu gradonačelnika. Posjetili smo poznati dvorac Rogalin u okolici Poznana.


[OPŠIRNIJE]EU KVIZ
Emilija Žitnjak / datum: 8. 5. 2016. 15:20

Povodom obilježavanja Europskog tjedna od 2. - 11. svibnja, održava se niz aktivnosti u Međimurskoj županiji u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije. Jedna od aktivnosti je i finale 14. Kviza EU koje je održano u OŠ Mursko Središće 4. svibnja 2016. EU kviz je natjecanje u poznavanju tema vezanih za Europsku uniju za učenike 7. razreda.

U finalu su se natjecale ekipe 5 najboljih škola iz kvalifikacijskog kruga natjecanja koje je održano u velikoj vijećnici Međimurske županije 21. travnja: I.OŠ Čakovec, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće i OŠ Sveti Juraj na Bregu. Našu školu predstavljale su učenice: Nela Pečarko, Nika Varga i Lana Vidović i rezervni član Nensi Sirc. Mentorica je bila Višnja Matotek.

Nakon 30 zahtjevnih pitanja iz povijesti, geografije i institucija Europske unije te neizvjesne utrke do kraja, pobijedila je I.OŠ Čakovec, dok su drugoplasirane i trećeplasirane bile OŠ Nedelišće i OŠ Strahoninec.

Učenicama čestitamo na odličnom rezultatu!

 

 


[OPŠIRNIJE]DAN PLANETA ZEMLJE
Emilija Žitnjak / datum: 25. 4. 2016. 07:08

Obilježavajući 22. travnja, Dan planeta Zemlje, učenici 1. razreda s učiteljicom Slavicom Pospiš, te učenici, polaznici DF „Zmajići“ s voditeljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek  iz l. OŠ Čakovec, bili su pozvani na Čajanku kod Alise. Čajanku je organizirao  Dječji odjel Knjižnice „Nikola Zrinski" Čakovec uz "Noć knjige 2016.".

Upoznali smo i Matiju Bobeka koji  se predstavio  i upoznao nas sa svojim radom. Prezentacija „Kao prvo - zagonetno drvo“ oduševila je učenike jer su spoznali gdje moć mašte i od komadića drveta pronađenog u prirodi naše planete  Zemlje Matijine ruke stvaraju mnoštvo  neobičnih i raznolikih  igračaka i predmeta. 

  

  

  


[OPŠIRNIJE]22. travnja - Dan planeta Zemlje
Emilija Žitnjak / datum: 22. 4. 2016. 09:30

Dan planeta Zemlje obilježava se  22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Ove je godine posvećen obnovi šuma, njihovoj zaštiti i smanjenju onečišćenja.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U Hrvatskoj se taj dan organizirano obilježava od 1990. godine.

Radovi učenika 1.a razreda:

U sklopu svjetske akcije "World Cleanup 2016." u Hrvatskoj se i ove godine organizira akcija "Zelena čistka" u kojoj volonteri čiste okoliš, gradske površine, šume, planine, rijeke i jezera. Po broju sudionika u prijašnjim godnama "Zelena čistka" najvećaa je ekološkaakcija u Hrvatskoj.

Grad Čakovec i ove se godine uključio u organizaciju spomenute akcije pa će učenici sedmih razreda naše škole u vremenu od 11 do 13 sati čisititi, odnosno sakupljati odbačeno smeće od zadnje kuće s desne sstrane u Ulici Ivana Gorana Kovačaića prema Mihovljanu. 


[OPŠIRNIJE]I. OŠ Čakovec na međunarodnoj konferenciji Rumunjske narodne banke u Bukureštu
Ivana Ružić / datum: 29. 2. 2016. 08:25

Početkom veljače Narodna banka Rumunjske organizirala je međunarodnu konferenciju o financijskoj edukaciji djece. Na konferenciji su aktivno sudjelovale Ivana Ružić i Ivana Ričko Borović iz I. OŠ Čakovec. Veoma smo ponosne što smo pozvane kao predavačice na konferenciji na kojoj smo predstavile našu školu, aktivnosti učitelja, učenika i njihovih roditelja u razvijanju financijske pismenosti.

Navika čuvanja i spremanja dobara, tj. štednje  je vrlo važan dio našeg života, poznata je kao financijska disciplina ili financijska pismenost. Financijska pismenost je sposobnost korištenja znanja i vještina kako bi učinkovito donosili odluke o upravljanju novcem. Osobna financijska pismenost obuhvaća niz tema poput: što je novac, povijest novca, što su financijske institucije i sl., do balansiranja između vlastite potrošnje i dugoročnog  planiranje za odlazak u mirovinu. Dok je pismenost temeljni dio obrazovnog sustava, financijska pismenosti je često izostavljena u obrazovanju.

Iako se financijska pismenost nastoji uvesti u obrazovne institucije, roditelji i staratelji su primarni edukatori kada je u pitanju podučavanje djece vještinama potrebnim za razvoj snažnih temelja za cjeloživotnu financijsku pismenost.

Poput drugih provokativnih tema, novac je nešto o čemu će djeca čuti izvan kuće - u školi, na sportskim aktivnostima ili u kućama prijatelja. Djeca mogu dobiti pogrešnu poruku o novcu ako informacije dobivaju od svojih vršnjaka. Važno je pojasniti u mladoj dobi da bogatstvo nije izvor zadovoljstva i sreće. Čak ako roditelji ne znaju razliku između naknade i doprinosa mirovinskim stupovima, roditelji mogu dati točne informacije, predstaviti ideje, razvijati interes i svijesti te pomoći i osnažiti svoju djecu da preuzmu kontrolu nad svojim financijskim životom.

Promatramo li ranije generacije, različiti oblici štednje su vrlo usko povezani s njihovom svakodnevnom životom. Za prošle generacije štednja je bila najvažniji aspekt života, a omogućila im je sigurnust u starosti. Međutim, s modernom ekonomijom i globalizacijom, mlade generacije su prisiljene trošiti više novaca u svakodnevnom životu, često trošimo iznad svojih mogućnosti, ne možemo se kontrolirati u okolini koja promiće raskošan život.

Ako na vrijeme ne razvijemo i usvjojimo naviku štednje i racionalnog korištenja svih oblika i vrsta dobara kojima raspolažemo, tu naviku nećemo steći ni u kasnijoj fazi svog života. Sve što naučimo i usvojimo u djetinjstvu,  prati nas kroz cijeli život. Iz tog razloga bismo trebali djecu učiti o važnosti štednje, poticati i razvijati navike racionalnog korištenja dobara. Financijska disciplina i neovisnost je jedan od najvažnijih područja koje roditelji i učitelji moraju razviti kod djece.

Na žalost, mnoga istraživanja pokazuju da je financijska pismenost građana veoma niska čak i u razvijenim zemljama.

 


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ KIDS transnacionalni sastanak u Rumunjskoj
Ivana Ružić / datum: 29. 2. 2016. 08:15

I. osnovna škola Čakovec veoma uspješno provodi dvogodišnji Erasmus+ Keep Invest Donate Spend (KIDS) projekt financiran sredstvima EU. Cilj projekta je razvijati financijsku pismenost djece, podizanjem svijesti o važnosti vlastitog ponašanja i raspolaganja dobrima, omogućuje djeci  da stječu naviku štednje, osmisle, predlažu i provode kampanju podizanja svijesti u svojoj školi, susjedstvu i široj zajednici, koristeći crteže, plakate, računalne igre i obrazovne programe, video i druge sadržaje i aktivnosti kroz koje će prenijeti snažne poruke na temu financijske pismenosti. Ovaj program prate i obrazovni materijali prilagođeni za djecu i mlade prema dobnim skupinama, obrazovni materijali za učitelje i roditelje.

Scoala Gimnaziala nr.79 iz Bukurešta bila je domaćin četvrtog transnacionalnog sastanka partnera na kojem su I. OŠ Čakovec predstavljale Ivana Ružić i Ivana Ričko Borović. Ovakva vrsta sastanaka je namijenjena boljem upoznavanju partnerske škole, nastavnih planova i programa i cjelokupnog obrazovnog sustava domaćina. Iznenađene smo što je financijska edukacija učenika dio nastavnog plana i programa, financijska edukacija se izvodi kao izborni predmet za koji postoje i odgovarajući udžbenici. Time je Rumunjska jedna od predvodnica financijske edukacije djece u EU.  Susret nam je pružio priliku upoznati povijest, kulturu i tradiciju Rumunjske. Uz znamenitosti Bukurešta, posjetili smo poznati turistički grad Sinaju i kraljevski dvorac Peleš, prekrasnu Transilvaniju i dvorac Bran, poznatiji kao Drakulin dvorac.


[OPŠIRNIJE]Razvoj poduzetničkog duha počinje u školskim klupama
Ivana Ružić / datum: 1. 2. 2016. 07:48

Učenici osmih razreda I. osnovne škole Čakovec ove su godine uključeni u projekt YEC („Young Entrepreneurs in Croatia”). YEC je projekt međunarodne studentske organizacije AIESEC Varaždin, a uspješno se izvodi već niz godina. Projekt se izvodi s ciljem prepoznavanja i razvitka potencijala mladih u području društvenog poduzetništva i proaktivnog razmišljanja, a provodi se u obliku radionica. Radionice se organiziraju od 11. siječnja do 29. veljače 2016. godine, a izvode ih mladi volonteri, studenti završnih godina studija povezanih područja. Izvode se na engleskom jeziku, a u I. osnovnu školu došli su treneri iz Brazila, Kine i Egipta.  U radionicama je naglasak na komunikaciji u opuštenoj atmosferi, a učenicima se omogućuje interkulturalno iskustvo i aktivno korištenje stranog jezika. Naglasak je stavljen i na učenje pet glavnih kompetencija: proaktivno učenje, poduzetnički stav, emocionalna inteligencija, društvena odgovornost i globalno razmišljanje. Učenici će na kraju, pomoću mentora, oblikovati vlastitu poduzetničku ideju te će svoju ideju prezentirati pred stručnim žirijem na službenom zatvaranju projekta.

Učenici osnovnih škola spadaju u mlađu od dviju obrazovnih skupina u kojima se provodi projekt (rYEC – 12 – 14 godina, osnovne škole), a projekt se provodi i u srednjim školama (YEC – 15 – 18 godina, srednje škole). Trenutno je u projekt uključeno petnaest učenika osmih razreda I. osnovne škole, a radionice pohađaju dva puta tjedno po dva školska sata. Prvi su susreti s voditeljima već odrađeni, a uključeni su učenici pokazali velik interes za učenje novih vještima povezanih s poduzetništvom, kao i za upoznavanje drugih jezika i kultura.

Niz aktivnosti edukativno-kreativnog sadržaja provodi se s ciljem poticanja poduzetničke kulture, razvoja kreativnih sposobnosti te znanja i vještina učenika osnovnih i srednjih škola.


[OPŠIRNIJE]Keep Invest Donate Spend - 3. transnacionalni sastanak u I. OŠ Čakovec
Ivana Ružić / datum: 22. 12. 2015. 08:37

Od 22. do 27. rujna naša škola je organizirala treći transnacionalni sastanak projekta Erasmus+ Keep Invest Donate Spend na kojem su uz domaćeine sudjelovali partneri iz Turske, Portugala, Rumunjske i Poljske.

Gosti su upoznali naš grad, županiju i domovinu, bogatu tradiciju i kulturu. Domaćini su organizirali niz radionica o financijskoj pismenosti, recikliranju stare odjeće, izrade eko igračaka i sl. Dobrodošlicu u naš grad gostima je izrazio i gradonačelnik Stjepan Kovač organiziravši prijem u gradskoj vijećnici.

Vrhunac ovog susreta bilo je Kulturno veće na kojem su gosti predstavili svoje ustanove, zemlje, tradicionalnu nošnju, glazbu, plesove, a učitelje, učenike i njihove roditelje oduševili tradicionalnom hranom.

 


[OPŠIRNIJE]Radionica u 4.a: Kako upravljati novcem?
Ivana Ružić / datum: 21. 12. 2015. 09:51

U suradnji s roditeljima učenici 4. a razreda održali su radionicu "Kako upravljati novcem". Cilj ove suradnje bio je  osvijestiti kvalitetno planiranje troškova u svakodnevnom životu i vježbanje vještina o organizaciji i upravljanju prihodima u kućanstvu.
 


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Emilija Žitnjak / datum: 4. 12. 2015. 08:10

3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Dječji forum „Zmajići“ l. osnovne škole Čakovec, sa svojim voditeljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, u četvrtak 3. prosinca 2015. godine  na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, posjetio je zajednicu organiziranog stanovanja osoba s intelektualnim teškoćama koja je ustrojena u sklopu  projekta “Moj korak do samostalnosti“  Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije.

U zajedničkom druženju „forumaša“ s korisnicima  pjevali smo, plesali i ukrašavali  šibe sv. Nikole.

    

    

 


[OPŠIRNIJE]Solidarnost na djelu 2015.
Ivana Ružić / datum: 17. 11. 2015. 12:15

Učenici viših razreda I. osnovne škole Čakovec od 12. do 28. listopada 2015. sudjelovali su u akciji Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec. Cilj je akcije prikupiti novac za potrebite, a polovica od ukupnog prihoda ide školi. Ostatak novaca predaje se u blagajnu Gradskog društva Crvenog križa Čakovec. Učenici su sakupljali novac prodavajući označivače stranica u vrijednosti od 5,00 kuna. Stotinjak učenika šestih, sedmih i osmih razreda unatoč kiši je prema popisu obilazilo dobivene ulice i nudilo je označivače građanima. Učenici su 28. listopada izvršili i posljednju (petu) uplatu. Ukupno je prikupljeno 11 634,85 kuna.


[OPŠIRNIJE]VOĆKA DUNJE U ŠKOLSKOM DVORIŠTU
Ivana Ružić / datum: 17. 11. 2015. 12:14

13. studenoga 2015. učenici  I. osnovne škole Čakovec zasadili su voćku dunje u školskom dvorištu, između starog i novog dijela škole.

Voćka dunje zasađena je na prijedlog učiteljice informatike Ivane Ružić kao di projektni aktivnosti projekta Erasmus+ Keep Invest Donate Spend. Voćka će biti podsjetnik učenicima, zaposlenicima škole i njezinim posjetiteljima na važnost zaštite šuma i biljnog svijeta te poticati recikliranje i smanjenu potrošnju papira.

Učitelj matematike Aleksandar Jerosimić u iskopanu rupu posipao je umjetno gnojivo te na to poslago iskopane dijelove trave sa zemljom, kako korijen voćke ne bi izgorio. Nakon toga biljku je postavio u zemlju s cijepom okrenutim prema jugu. Voćka dunje odabrana je jer je jedna od starih vrsta na našem području.

Ravnatelj Siniša Stričak i pedagoginja Dubravka Kečkeš učenicima su naveli brojne mogućnosti korištenja ploda dunje u kulinarstvu: koristi se kao za miris u kiselom kupusu, a od nje se mogu raditi i pekmez, kompot i sir.

Nakon sadnje voćke određeni su i kumovi koji će se brinuti o njoj, a to su: učitelj Boris Jeđud, koji će pratiti razvoj voćke, učenik Robert, koji će brinuti o njoj, te učenica Franka, koja će od plodova dunje praviti ukusne pekmeze i kompote.

 

Zahvaljujemo Vrtnom centru Iva iz Štefanca na donaciji prekrasne voćke dunje.


[OPŠIRNIJE]JA, ČOVJEK
Ivana Ružić / datum: 2. 6. 2015. 09:32

I. osnovna škola Čakovec i ove se godine veoma uspješno predstavila na državnoj smotri iz Građanskog odgoja i obrazovanja projektom pod imenom Ja, čovjek.

Svakodnevica nam je ispunjena pričama o ljudima koji žive u teškim obiteljskim i financijskim prilikama, djeci koja se bore s ozbiljnim i teškim bolestima te skupim liječenjima, gospodarskoj krizi, radnicima koji ne primaju plaće, stalnom rastu broja nezaposlenih...  U toj našoj svakodnevici svi jurimo prema nekim vlastitim ciljevima, vlastitim željama i potrebama ne pitajući se i ne brinući za svoje bližnje, prijatelje, za ljude oko sebe… Često su naši prioriteti dobivanje novog, skupog mobitela, markirana odjeća, izlasci… U nastojanju da ostvarimo svoje ciljeve, zaboravljamo i ne vidimo oko sebe ljude koji kopaju po kantama za smeće ne bi li pronašli koju plastičnu bocu i sakupili novac za osnovne prehrambene namirnice. Hladno prolazimo pokraj djece kojima je jedini cilj pobijediti tešku bolest i živjeti naizgled obično djetinjstvo: ići u školu, družiti se s prijateljima i sl.

Projektom „Ja, čovjek“ želimo postati osjetljiviji za tuđe probleme i životne borbe, želimo razviti empatiju prema starim i nemoćnim osobama, bolesnim osobama i osobama u potrebi. Želimo promijeniti sebe, a vlastitim primjerom utjecati na svoje bližnje i motivirati ih na promjene.  Želimo postati zajednica ljudi koji brinu jedni o drugima, koji si međusobno pomažu, koji se međusobno druže, podupiru i uvažavaju.

Predstavili smo niz aktivnosti koje smo proveli u našoj školi kao dio projekta Erasmus+ Keep Invest Donate Spend uz pomoć naših roditelja i lokalne zajednice, niz posjeta u različite ustanove sa ciljem da rušimo predrasude i širimo toplinu ljudskog srca.

Projekt su predstavile učenice sedmog razreda Jana Bedić, Tija Budiša, Pija Ivanišević i Miheala Lesjak pod mentorstvom Dubravke Kečkeš i Ivane Ružić.


[OPŠIRNIJE]3D pisač u I. osnovnoj školi Čakovec
Ivana Ružić / datum: 1. 6. 2015. 18:31

U nastojanju da učenicima omogućimo kvalitetno i kontinuirano stjecanje znanja i vještina iz područja IKT, razvoj digitalnih kompetencija i primjenu u svakodnevnom životu, I. osnovna škola Čakovec nabavila je 3D pisač. 3D ispisivanje je proizvodna tehnologija za koju je specifično da se predmet izrađuje dodavanjem materijala sloj po sloj. Tehnologija 3D ispisa omogućuje učenicima da stvore predmet direktno iz računalnog 3D modela kojeg su sami osmislili u nekom od alata za 3D modeliranje.

 

 

3D pisač će se najprije koristiti za aktzivnosti koje su dio projekta Erasmus+ Keep Invest Donate Spend, a kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec uz podršku Grada Čakovca i u suradnji sa Global medijom i Appleom, a potom u svakodnevnoj nastavi informatike, tehničke i likovne kulture. Uređaj je donacija webshopa 123 Print. Posebno zahvaljujemo gospodinu Nikoli Hraniloviću na ovoj vrijednoj donaciji.

 


[OPŠIRNIJE]PROJEKT DJEČJEG VIJEĆA NAJBOLJI U HRVATSKOJ
Emilija Žitnjak / datum: 25. 5. 2015. 08:06

Dječje vijeće Grada Čakovca sudjelovalo je 22. i 23. svibnja 2015. u Koprivnici na 11. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske, a na poziv Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske kao jedno od petnaest najboljih vijeća u državi.

Tom prigodom proglašen je najbolji projekt Dječjih vijeća u kategoriji  - Projekti za djecu koji promiču multikulturalnost, toleranciju, dječja prava i nenasilno rješavanje sukoba, a to je „I životinje su moji prijatelji“ dječjeg vijeća Grada Čakovca, a na prijedlog  učenika iz DF “Zmajići“ i voditeljica Draženke Blažeka i Marije Toplek iz l. OŠ Čakovec. Projekt je dio projekta Erasmus+ Keep Invest Donate Spend.

U Koprivnici projekt su prezentirale Martina Roža i Vinka Siladi, a prisustvovale su dječja gradonačelnica Adela Vaser i Stela Šegović.

     

     

     


[OPŠIRNIJE]POSJET CARITASOVOM DNEVNOM BORAVKU "DR. ANTUN BOGDAN" ČAKOVEC
Nina Somođi / datum: 4. 4. 2015. 10:44

Na blagdan sv. Blaža, 3. veljače 2015., učenice Vjeronaučno karitativne skupine I. osnovne škole Čakovec u sklopu projekta Erasmus+ Needy Friendly posjetile su Caritasov Dnevni boravak djece „Dr. Antun Bogdan“ Čakovec. Održan je sat malog vjeronauka na temu blagdana Prikazanja Gospodinova i sv. Blaža. Molitvom i pjesmom uveličali smo zajednički susret.


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija za Banin
Nina Somođi / datum: 4. 4. 2015. 09:22

Učenici i djelatnici I. osnovne škole Čakovec u sklopu projekta Erasmus+ uključili su se u humanitarnu akciju prikupljanja potrebnih stvari za pomoć djevojčicama u Beninu koje žive u siromašnim uvjetima bez roditeljske skrbi. Prikupljen je veći broj odjevnih predmeta, hijgijenskih potrepština, školskog pribora i igračaka koji će razveseliti djevojčice u Beninu.  


[OPŠIRNIJE]IGRAČKE DOMAĆE IZRADE
Emilija Žitnjak / datum: 18. 3. 2015. 09:48

    U petak, 13. veljače  nakon što smo mi, učenici 5.B, interpretirali pjesmu „Moje kockice“ Milana Taritaša zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Poje, dobili smo zadaću napraviti  igračke od stvari koje možemo pronađi u svojim kućama ili od otpadnih stvari.

    Kada je u ponedjeljak, 16. ožujka učiteljica ušla u razred, na našim klupama dočekale su ju vrlo kreativne igračke. Na stolovima su bili predstavljeni Minecraft lik od drveta, sovica od gumica, medvjedić od novinskog papira, ljigavac od deterdženta, gusjenica od starih majica, svinjica i lutkica od stiropora, kutija i papira i četvero papirnatih aviona te dvije lutkice od čarapa.

    Ponosno smo pokazali svoju maštovitost i uz igru i veselje predstavili učiteljici  svoje šarene igračke.

                                                                                          Stela Šegović, 5.B 


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI TJEDAN NOVCA
Ivana Ružić / datum: 13. 3. 2015. 08:39

U sklopu EU projekta Erasmus + „Keep Invest Donate Spend“, a povodom Međunarodnog tjedna novca, i Područna se škola Krištanovec mnogobrojnim aktivnostima pridružila obilježavanju tog važnog tjedna. Kako bi se učenicima od 1. do 4. razreda objasnila vrijednost novca i kako je važno štedjeti kad imate, naučili su  uz pomoć igre ,u kojoj su , donijevši vlastiti novac koji su izradili, morali u našoj imaginarnoj trgovini kupiti što više, a za manje novca…

 Osim što smo imali ljekarnu i trgovinu namirnica, osmislili smo i trgovinu igračkama te liječničku ordinaciju. Na zabavan i kreativan način učiteljica Veronika Kapelari Horvat  učenike je  upoznala s vrijednošću novca. Učiteljica, ali i učenici bili su iznenađeni i sretni  i jer su matematički sadržaji bili ponovljeni na do sad nepoznat način. Osim što smo kroz igru ponovili matematičke sadržaje, obilježili smo i dan financijskih igara pa smo u te svrhe igrali bankarsku igru „Monopol“. Učenici, ali i učiteljice,Jasminka Štefić i Veronika Kapelari Horvat , poželjeli su da je ovakvih matematičkih sati što više jer samo zorno učenje i učenje kroz praktične primjere može donijeti najbolje rezultate. Na ovaj se način pokušava djecu obrazovati za financijsku pismenost koja se već polako uvodi u nastavni Plan i program kroz sadržaje građanskog odgoja. Najsretniji bi smo bili kad bi se , po uzoru na Rumunjsku, financijska pismenost uvela kao zaseban izborni predmet gdje bi učenici učili kako izračunavati postotke, kamate, štedjeti, ali i novac što bolje iskoristiti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


[OPŠIRNIJE]POSJET DOMU UMIROVLJENIKA
Ivana Ružić / datum: 12. 3. 2015. 16:56

Rođenjem  određena je i naša starost. Međunarodni dan starijih osoba još je jedna prilika da se prisjetimo njihovog doprinosa u izgradnji suvremenog društva,  njihovog  znanja i mudrosti.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države i sve stanovnike ,a posebno mlade  da ovoj dobnoj skupini stanovništva osigura zadovoljenje njihovih potreba i omogući sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Učenici DF „ Zmajići „ l. osnovne škole Čakovec  povodom njihovog dana, posjetili su Dom umirovljenika Čakovec, te održali prigodni program i zajedničko druženje s bakama i djedovima.

Razdragani osmijeh i glasan pljesak ispratio nas je, uz čestitke za njihov dan i obećanje za  ponovni susret.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


[OPŠIRNIJE]BUDI SREČAN I ZDRAV
Ivana Ružić / datum: 12. 3. 2015. 16:50

Romi, siromašni, ne obrazovani…, ali vi ne znate ništa o nama, dakle i vi ste ne obrazovani! Morate nas upoznati!

Iz svakog ne znanja se rađa strah, a iz svakog straha otpor! (wikipedija)

Učenici, Dječjeg  foruma „Zmajići“ l.OŠ Čakovec, u svom humanitarnom radu  i djelovanju u ovo blagdansko  vrijeme posjetili su i darivali učenike 2.b razreda  OŠ Vladimir Nazor u Pribislavcu.

Forumaši su održali  zajedničku radionicu  „Slomljeno srce“. Djeca su uživala u zajedničkom druženju i radu, uz obećanje i željom ponovnog  susreta. Otišli smo uz blagdanske  čestitke  i pozdrav: SASTIPE

Sastipe je stari romski pozdrav: Budi srečan i zdrav!  

GALERIJA FOTOGRAFIJA


[OPŠIRNIJE]I ŽIVOTINJE SU MOJI PRIJATELJI
Ivana Ružić / datum: 12. 3. 2015. 16:41

Učenici  1.a i 1.b  razreda polaznici DF Zmajići sa svojim učiteljicama  Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, a  uz pomoć roditelja, 5. ožujka 2015. boravili u azilu za napuštene životinje Prijatelji u Čakovcu.

U projektu „ I životinje su moji prijatelji“ upoznali su problem  odbačenih i napuštenih  životinja, te potrebu šire zajednice da se pomogne,  sakupili su hranu, pokrivače koju su odnijeli u azil.

Druženje s životinjama ostavilo je dojmove, evo  nekih:

Vanja: Bila sam u azilu za pse u Čakovcu. Ima puno pasa (15 ili 50), malih i velikih. O njima se brine jedna teta i tri stričeka. Nisu na lancu, ali su ograđeni u kavezu. Mislim da bi im bilo ljepše kod nekoga doma. Ja bih im pomogla  tak da im kupim hranu.

Nela: Mislim da psi nisu tamo sretni jer bi im bilo ljepše kod nekoga doma. Ako imamo životinju doma moramo se brinuti o njoj.

Ania: Jako sam tužna…a sretna  što možemo pomoći.

Viktorija: Jako su slatki peseki… bilo mi je lijepo.

Marija: Htjela bih udomiti jednog psa.

Svi želimo topli dom psima i obećali smo im da se vraćamo u travnju… 

GALERIJA FOTOGRAFIJA


[OPŠIRNIJE]VESELI ME RAD NA PROJEKTU
Ivana Ružić / datum: 12. 3. 2015. 16:24

Radili smo razglednice grada Čakovca i Međimurske županije. Nacrtali smo neku znamenitost grada ili Međimurja; Stari grad Čakovec, spomenike poznate obitelji Zrinski, poznate građevine, grbove i drugo. Svaki učenik je napravio drugačiju razglednicu. Znali smo da idu u neku od država koje sudjeluju u projektu. Željeli smo da oni vide kako izgleda naš zavičaj. Na poleđinu smo napisali svoju  poruku na hrvatskom i na engleskom jeziku. Poruke smo sastavili sami, a na engleski ih je prevela učiteljica Vlasta  koja predaje engleski jezik u našoj školi.

Nešto prije Božića naša učiteljica Danijela nas je razveselila jer je donijela u učionicu čestitke iz različitih europskih država.  Čestitke su bile lijepe i šarene, a mi smo jedva čekali da svaku vidimo i pročitamo. Neke čestitke nam je prevodila učiteljica, a neke smo sami razumjeli. Bili smo sretni i uzbuđeni. Pričali smo o različitim državama iz kojih su došle i maštali da ih posjetimo. Sve smo ih zalijepili na plakat i ponosno stavili u hodnik škole kako bi ih svi mogli vidjeti.

Paolo Žignić 3. D,

I.OŠ Čakovec

GALERIJA FOTOGRAFIJA


[OPŠIRNIJE]Word Organization for Early Childhood Education
Ivana Ružić / datum: 2. 3. 2015. 14:57

19. veljače 2015. pedagoginja naše škole gospođa Dubravka Kečkeš bila je izlagač na okruglom stolu s temom Programi za poticanje razvoja socijalne kompetencije djece u odgojno-obrazovnom sustavu. Okrugli stol organizirao je OMEP za Hrvatsku - Word Organization for Early Childhood Education. Skupu je nazočila gđa Marjolein Delvou iz Bugarske, predstavnica OMEPA- a za ovaj dio Europe. Sudionike skupa upoznala je s aktivnostima koje smo proveli u studenom i prosincu prošle godine s ciljem da učenicima od najranije dobi približimo pojam štednje, osvijestimo njezinu važnost i potaknemo ih na štednju.

S ciljem senzibilizacije učenika za ljude u teškom materijalnom položaju, razvojem empatije, brige i suosjećanja za druge, od 9. do 20. veljače organizirali smo prikupljanje trajnih živežnih namirnica. Moto akcije bio je „Jedan učenik- jedan prehrambeni proizvod“. Prikupljenu hranu namijenili smo socijalnoj samoposluzi u Vukovaru, kao simbolu obrane Hrvatske. Također je spomenuta i aktivnost koja se planira realizirati ožujku, a to je posjet i suradnja sa stambenom zajednicom na području naše škole. Korisnici stambene zajednice su osobe sa smanjenim intelektualnim poteškoćama.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ "LJUDI U POTREBI"
Ivana Ružić / datum: 2. 3. 2015. 14:44

U vremenu od 9. do 20. veljače na oba ulaza u školu bile su postavljene kutije u koju su učenici i djelatnici škole odlagali trajne živežne namirnice namijenjene socijalnoj samoposluzi u Vukovaru. Namirnice su 26. veljače donirane socijalnoj samoposluzi u Vukovaru. Kao zahvalu, škola je dobila sliku jednog od korisnika socijalne samoposluge na dar. Besplatan prijevoz namirnica omogućilo je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

Spisak dostavljenih namirnica:

242 paketa tjestenine; 134 kg šećera; 177 kg brašna; 65 kg riže; 25 kg soli; 64 l ulja; 2 l octa; 21 l trajnog mlijeka; 44 paketa kaše, griza, prezli; 111 komada konzervi pašteta, ribica, rajčice, graha; 127 komada grickalica, dječje hrane, čokolade, kave; hrana za oboljele od celiakije; 30 kg krumpira; 12 staklenki pekmeza, kompota, ajvara, ukiseljenog povrća; higijenske potrepštine- 20 paketa toaletnog papira, sapuni, paste za zube, deterdžent za rublje.

Sveukupno je prikupljeno namirnica u novčanoj protuvrijednosti od oko 5 500,00 kn.

Po završetku akcije, sve namirnice su dostavljene  socijalnoj samoposluzi u Vukovaru. Besplatan prijevoz namirnica realiziran je uz pomoć Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Ivana i Dubravka, stručne suradnice škole


[OPŠIRNIJE]MEĐIMURSKE UČITELJICE NA SJEVEROISTOKU TURSKE
Ivana Ružić / datum: 19. 2. 2015. 10:51

I. osnovna škola Čakovec je od ove školske godine uključena u EU projekt Erasmus +  pod nazivom “Keep, invest, donate, spend”, ili skraćeno “KIDS”. Ovim se projektom želi pružiti učenicima financijsko obrazovanje te načini na koje mogu uštedjeti, ali i pomoći drugima oko sebe, a da se sami pri tom previše ne odriču, osobito ako uzmemo u obzir gospodarsku krizu koja je obuhvatila sve zemlje koje sudjeluju u ovom europskom projektu.

Osim Hrvatske, u projketu sudjeluju Poljska, Portugal, Rumunjska i Turska. Domaćin prvog transnacionalnog sastanka škola koje su u projketu bila je Turska,  u   gradu  na samom sjeveroistoku zemlje, na granici s Armenijom, u Sarikamišu.

Dvije djelatnice ove najveće čakovečke gradske škole, učiteljica informatike, Ivana Ružić i učiteljica razredne nastave, Veronika Kapelari Horvat, raspravljale su s kolegama o zadacima projekta koji su već izvršeni i o tome što sve treba učiniti da se kod učenika razvije svijest o vrijednosti novca. Tako su već prije sastanka, putem internetskog glasovanja, odabrane maskota, logo i poster projekta.

Financijsko je  obrazovanje  u Rumunjskoj  izborni predmet pa su materijali rumunjsih kolegica poslužili kao ogledni primjerak za buduće aktivnosti vezane za projekt. Osim detaljnih dogovora o aktivnostima koje će se poduzeti, učiteljice su imale priliku ući u učionice škole domaćina, upoznati ravnatelja osnovne škole u Sarikamišu, učiteljice i učitelje, te učenike   i pobliže se upoznati s planom i programom za osnvne škole u Turskoj. Zanimljivo je spomenuti da se kurikulum matematike od 1. do 4. razreda ne razlikuje od onog po kojem rade hrvatski osnovnoškolski učitelji. Tako su se još jednom uvjerili da postoji mnogo  toga zajedničkog sa zemljama koje sudjeluju u projektu, nego što se to  činilo na samom početku.

Nakon svečane ceremonije dodjele certifikata o ovom transnacionalnom sastanku, učiteljice su se vratile u svoje razrede svojim učenicima s mnogo dojmova…….  


[OPŠIRNIJE]Međimurske razglednice na putu za Tursku, Portugal, Poljsku i Rumunjsku
Ivana Ružić / datum: 6. 2. 2015. 09:55

Učenici Područne škole Krištanovec, sve od najmanjih prvašića, pa do velikih četvrtaša, izradili su razglednice s međimurskom stiliziranom nošnjom kako bi svojim školskim partnerima i učenicima  u drugim državama poslali pozdrave iz svoje škole. I . osnovna škola Čakovec uključena je u projekt Europske unije  “KIDS” u sklopu kojeg slijedi prvi transnacionalni posjet hrvatskih učiteljica u Tursku. Razglednice u specifičnom stilu stići će na svoje odredište još ove veljače kada se u gradu Karsu, na samom sjeveroistoku Turske, na granici s Armenijom, naše učiteljice nalaze sa kolegicama i kolegama iz partnerskih škola koje sudjeluju u projektu.

fotogalerija


[OPŠIRNIJE]SAKUPLJANJE NAMIRNICA ZA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU U VUKOVARU
Ivana Ružić / datum: 6. 2. 2015. 09:33

Početkom drugog polugodišta nastavljaju se aktivnosti u sklopu projekta Erasmus+.  Jedna od aktivnosti u sklopu projekta provodi se pod naslovom „Ljudi u potrebi“.

Na radnom sastanku učitelja uključenih u projekt i Vijeća učenika naše škole dogovoreno je da se pomogne ugroženim stanovnicima Vukovara. Pomoć se sastoji u prikupljanju trajnih živežnih namirnica za socijalnu samoposlugu u Vukovaru. Učenici su upoznati s teškim stanjem sve većeg broja stanovnika Vukovara. Senzibilizirani su za potrebe drugih i potaknuti na osobnu štednju.

Kako mogu štedjeti i najmlađi učenici te pridonijeti uspjehu projekta?

Smanjenjem potrošnje gaziranih sokova, slatkiša, nezdravih grickalica… odricanjem dijela svog džeparca, skupljanjem i prodajom starih boca…

Osim pomoći drugima, učenike želimo potaknuti i na promjene prehrambenih navika, upoznati ih s važnosti štednje i najmanjih uloga, potaknuti ekološku svijest…

Od ponedjeljka do petka, od 9. do 13. veljače, na oba ulaza u školu bit će postavljene označene kutije u koje će učenici i djelatnici odlagati trajne živežne namirnice. Skupljat će se šećer, brašno, sol, tjestenina, riža, trajno mlijeko, ulje, dječja hrana, konzervirane namirnice…

Po završetku akcije, sve  namirnice će se dostaviti socijalnoj samoposluzi u Vukovaru. Besplatan prijevoz namirnica realizirat će se uz pomoć Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Nadamo se da ćemo kao i uvijek do sada ovu akciju uspješno realizirati!

                                                               Dubravka i Ivana, stručne suradnice škole


[OPŠIRNIJE]Praščići za maskotu
Ivana Ružić / datum: 6. 2. 2015. 09:25

Učenici 2. i 4. razreda Područne škole Krištanovec svojim su likovnim radovima odlučili sudjelovati na natječaju za maskotu projekta u koji se ova škola uključila. Naime, radi se o projektu o štednji pod nazivom “Keep, invest, donate, spend”, skraćeno “KIDS”.

Ovim se hvalevrijednim projektom iz programa Europske unije Erasmus+ želi skrenuti pažnja djece, ali i svih koji ih okružuju, dakle i obitelji, na važnost štednje za boljitak cjelokupne zajednice. Bitno je istaknuti da možemo uštedjeti vodu, novac, energiju i hranu, a da se pri tom, ne odričemo ni jednoga u nekoj velikoj mjeri. To je bitno osobito danas i poprima velike razmjere kad broj sve siromašnijih raste.

Kako svaki projekt mora imati maskotu, a opet, radi se o štednji, učenici ove male područne škole odlučili su napraviti praščiće koji, osim što donose sreću, i simboliziraju štednju. Radili su od recikliranog materijala i u tehnici kaširanja izradili praščiće kao simbol hrvatske štednje i naše države jer su a sebi imali vrlo prepoznatljiv znak: crveno bijele kvadratiće koji svojim izgledom asociraju na grb naše države.

fotogalerija


[OPŠIRNIJE]Radionica "Slomljeno srce" u OŠ Vladimir Nazora Pribislavec
Emilija Žitnjak / datum: 23. 12. 2014. 14:37

Romi, siromašni, neobrazovani… , ali vi ne znate ništa o nama, dakle i vi ste neobrazovani!  Morate nas upoznati!

Iz svakog ne znanja se rađa strah, a iz svakog straha otpor! (wikipedija)

Učenici, Dječjeg  foruma „Zmajići“ l.OŠ Čakovec, u svom humanitarnom radu  i djelovanju u ovo blagdansko  vrijeme posjetili su i darivali učenike 2.b razreda  OŠ Vladimir Nazor u Pribislavcu.

Forumaši su održali  zajedničku radionicu  „Slomljeno srce“. Djeca su uživala u zajedničkom druženju i radu, uz obećanje i željom ponovnog  susreta. Rastali smo se uz blagdanske  čestitke  i pozdrav: SASTIPE

Sastipe je stari romski pozdrav: Budi srečan i zdrav!  

                


[OPŠIRNIJE]VOLONTIRAM - MIJENJAM SVIJET
Emilija Žitnjak / datum: 15. 12. 2014. 11:39

Pod nazivom  "Volontiram – mijenjam svijet", Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec obilježilo je u sportskoj dvorani i. osnovne škole čAKOVEC,  Međunarodni dan volontera. U akcijI su sudjelovali  međimurski volonteri, ali i  brojni učenici  držeći u rukama crvena "kartonska srca" simbolizirajući tako volontiranje i pomaganje.

Uključili  su se  učenici  1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama D. Blažeka i M. Toplek, koje ih kroz aktivnosti  Dječjeg  foruma „Zmajići“ pripremaju za buduće humanitarce, volontere, građane koji će mijenjati svijet.

 

fotogalerija


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI DAN VOLONTIRANJA
Emilija Žitnjak / datum: 2. 12. 2014. 11:53

5. prosinac - Međunarodni dan volontera

 DJEČJI FORUM  „ZMAJIĆI“ l. osnovne škole  Čakovec, sa svojim voditeljicama  Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, uključio se u mjesecu  studenom  u volontiranje.

Kako uljepšati  djeci dane koje provode u bolnici znaju mali volonteri  koji  su četvrtkom odlazili na Dječji odjel  Županijske bolnice Čakovec.

Provodili smo sat vremena zajedno, čitali smo slikovnice, pričali priče,  održali radionice, crtali i najvažnije družili se. Poklonjen  osmijeh i radost na licima bolesne djece potiču nas da pozovemo sve učenike naše škole da se uključe u volontiranje  koje nas osnažuje, uči  odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti i potiče na djelovanje u društvu.

Najvažnije:  „Darujući sebe osjećamo se bolje“.

fotogalerija


[OPŠIRNIJE]OPIS I CILJEVI PROJEKTA
Ivana Ružić / datum: 14. 11. 2014. 18:04

Navika štednje, poznata i kao financijska disciplina ili financijska pismenost, je važan dio našeg života. Starije generacije smatrale su ušteđeni novac vrlo bitnim aspektom života jer im je on bio od velike pomoći u starosti. Međutim, uz modernu ekonomiju i globalizaciju, mlade generacije primorane su trošiti sve više novca u svakodnevnom životu, i ne mogu se kontrolirati kad sama okolina promovira raskošan životni stil. Sve što naučimo u djetinjstvu, prati nas kroz cijeli život, stoga je važno od najranije dobi stjecati dobre navike. Financijska disciplina i neovisnost je jedna od najvažnijih lekcija koju roditelji moraju prenijeti svojoj djeci. Usvajanje financijske pismenosti može imati značajan utjecaj na život ljudi u odrasloj dobi, kada sposobnost zarađivanja, štednje, trošenja i umnožavanja novca određuje nečije financijsko stanje. Danas mladi ljudi imaju više prilike i poticaja za trošenje novca nego ikad prije. Suočeni su s promocijama i oglašavanjem raznih marki na svim poljima – internetskim stranicama i blogovima, kao i tradicionalnim kanalima, kao što su TV, radio, časopisi i novine. Osim toga, sve je više reality emisija u čijem središtu zanimanja su poznate osobe i odjeća koju one nose.

Stjecanje financijske pismenosti  je proces koji mora započeti u djetinjstvu. Znanje o financijama i upravljanju novcem stečeno u ovoj dobi igra važnu ulogu u definiranju kvalitete života, sreće i blagostanja svake osobe. Sukladno tome, cilj je pomoći djeci da usvoje koncept novca, zarade i trošenja, investiranja, riskiranja i pokretanja poduzetništva i pripremiti podlogu za budućnost, kako bi odražavali ove koncepte u svom svakodnevnom životu.

Cilj ovog projekta je podržati i unaprijediti osobni i društveni razvoj djece, njihovo samopouzdanje, matematičke vještine, logiku i vještine rješavanja problema.

Ostali ciljevi su:

 • Naučiti djecu kako da štede i upravljaju svojim novcem
 • Naučiti ih kako da doprinesu kućanstvu
 • Razviti kreativno i kritičko razmišljanje, davanje komentara, zaključivanje, te vještine izrade kalkulacija i budžeta
 • Pomoći im da postanu vođe, preuzimaju inicijativu i razviju empatiju
 • Učiniti učenje zabavnim, istovremeno dijeleći ključne vrijednosti, navike, alate i vještine za financijski uspjeh

Uvijek postoji nešto što se može naučiti o financijskoj pismenosti, a kako djeca postaju odrasli, oni će naći sofisticiranije mogućnosti učenja o zarađivanju, trošenju i ulaganju novca. Ako imaju čvrste temelje u tome kako procijeniti te mogućnosti, oni će napraviti mudar izbor.


[OPŠIRNIJE]Učenici 1. osnovne učit će o važnosti štednje, razvijat timski rad te pozitivan odnos prema učenju
Ivana Ružić / datum: 11. 11. 2014. 16:36

Prva osnovna škola Čakovec jedna je od najuspješnijih škola na gradskom području, te već niz godina provodi brojne projekte financirane iz domaćih i stranih izvora. Dva nova projekta Erasmus K2 plus koja će se provoditi u ovoj školi vrijedna su 40 tisuća eura, a u potpunosti su financirana iz vanjskih izvora.

Kako je na prigodnoj konferenciji na novinare naglasila ravnateljica 1. osnovne škole Nevenka Šopar, radi se o dva projekta koji se kriju pod imenima “Keep Invest Donate Spend” i “European goodwill cup”. U prvom cilj je poticanje djece na štednju te stvaranje navike planiranja troškova i života. Drugi projekt usmjeren je prema razvijanju svijesti i potrebe pomaganja ljudima starije životne dobi, osobama s posebnim potrebama, odgovornom odnosu prema prirodi te stvaranju pozitivnog odnosa prema radu i učenju, razvijajući suradništvo i timski rad. Oba projekta provodit će se u suradnju s školama partnerima iz Turske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Bugarske, Grčke i Italije. Djeca i profesori u sklopu projekta, posjećivat će te sredine te prezentirati i razmijenjivati iskustva.

Voditeljica je učiteljica informatike Ivana Ružić kojoj ovo nije prvi uspješna aktivnost koja se financira iz vanjskih izvora koja se provodi u ovoj školi. Kako je rekla, ovakvi projekti okupljaju učenike i učitelje, njeguju i razvijaju timski rad te omogućuju putovanja i upoznavanja novih sredina. Želju za sudjelovanjem dosad je izrazilo 25 učenika i nastavnika, što je odlično.

Gradonačelnik Grada Čakovca rekao je da je 1. osnovna među najuspješnijim školama ne samo u gradu već i šire, te da Grad u potpunosti podržava ovakve aktivnosti.

“Našim ulaskom u Europsku uniju otvorili su nam se brojni različiti fondovi iz kojih se mogu dobiti financijska sredstva za ovakve ili slične projekte. Za prijavu na njih ne trebaju nam razvojne agencije, već osposobljeni pojedinci. U Gradu i povezanim ustanovama i tvrtkama radi velik broj visokoobrazovanih ljudi, a želja mi je da većina dodatne aktivnosti financira na ovakav ili slični način. Na taj način oslobađaju nam se i financijski resursi koje onda možemo usmjeriti prema drugim projektima. “, rekao je Kovač.

Gradonačelnik je pozvao sve zainteresirane da otiđu na internetske stranice Ministarstva poduzetništva i obrta, jer preko njih, ispunjavanjem obrazaca mogu direktno u Brussels prijaviti projekt ili aktivnost do iznosa od 70 tisuća eura, direktno i bez posrednika.

Inače, ovaj najnoviji projekt, koji će se provoditi u ovoj školi, dodatno će poboljšati kvalitetu nastave u ovoj školi, znanje koje učenici dobivaju, ali i kompetencije nastavnika.

preuzeto 11.11.2014.: http://www.cakovec.hr/web/ucenici-1-osnovne-ucit-ce-o-vaznosti-stednje-razvijat-timski-rad-te-pozitivan-odnos-prema-ucenju/


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju