preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Tražilica
Kalendar
« Veljača 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

Drage učenice i učenici, poštovani roditelji,

s obzirom na stalni razvoj i korištenje informacijsko komunikacijske tehnologije u svakom području ljudskog djelovanja, nužno je rano i kontinuirano učenje smislenog, sigurnog i odgovornog korištenja tehnologije, razvijanje digitalnih vještina učenika kako bi učenici razvili vještine za cjeloživotno učenje, pripremili se za tržište rada te izrasli u odgovorne, lokalno i međunarodno aktivne građane.

Vođeni tim ciljem želimo Vas obavijestiti da će se na nastavi  informatike usvajati svi sadržaji propisani Kurikulumu za nastavu informatike koristeći udžbenik i radnu bilježnicu ali i obogaćeni  korištenjem najnovije tehnologije: tableta, robota, obrazovnih mreža  za komunikaciju i suradnju učenika i učitelja, online alata za učenje, izradu multimedijalnih, interaktivnih online obrazovnih sadržaja, 3D  pisača i sl.

Aktivno ćemo se uključivati u različite međunarodne  projekte i inicijative, surađivati i razmjenjivati obrazovne sadržaje s partnerima širom svijeta.

Sva događanja, obavijesti i informacije možete pratiti na mrežnim  stranicama škole: Nastava - Informatika, a u slučaju potrebe slobodno nas kontaktirate putem adrese elektroničke pošte:

maja.hizman@skole.hr, 

sanja.murk@skole.hr 

ivana.ruzic@skole.hr, 

ivana.vadlja1@skole.hr

Zahvaljujemo na suradnji!
 

Prilozi:

Kurikulum

Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja znanja i vještina učenika iz nastave informatike

Vijesti
Dan planete Zemlje - akcija digitalnog čišćenja
Ivana Ružić Ivana Vadlja / datum: 23. 4. 2021. 06:07

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici naše škole prionuli su akciji čišćenja digitalnog otpada. U svakodnevnom životu, za zabavu i razonodu, povezivanje s prijateljima, a u vrijeme pandemije i za učenje, koristimo društvene servise, obrazovne i osobne oblake za spremanje i dijeljenje podataka.

Vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem digitalnih podataka stvaramo digitalni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

Što je digitalni otpad, kako nastaje i kako očistiti digitalni otpad, pitanja su o kojima smo promišljali, raspravljali, tražili ideje i prijedloge za poboljšanje vlastitih navika kako bi doprinjeli smanjenju digitalnog otpada koji doprinosi globalnom zatopljenju Zemlje.

Prionuli smo akciji čišćenja digitalnih uređaja  tako što smo  obrisali nepotrebne digitalne dokumente, staru i nepotrebnu e-poštu, aplikacije koje ne koristimo, kopije, bezvrijedne fotografije i videozapise itd. Nova znanja i vještine prikazali smo lecima sa savjetima za provođenje digitalnog čišćenja.

Učenici 2. i 3. razreda Područne škole Novo Selo Rok također su se  uključili u akciju Zelene čistke Digitalno čišćenje održanoj povodom Dana planeta Zemlje. Učenici 2. razreda su samostalnim pretraživanjem interneta i pregledavanjem mrežnih stranica istražili što je to Zelena čistka. Nakon zajedničke rasprave i zaključivanja što je to digitalno čišćenje te što sve obuhvaća krenuli su u digitalno čišćenje školskih laptopa. Obrisali su sve nepotrebne datoteke, a nakon njih čišćenje su nastavili učenici 3. razreda. Obrisali su sve iz koša za smeće te provjerili preostale laptope i mape na njima te također obrisali sve nepotrebne datoteke.


[OPŠIRNIJE]DEVET UČENIKA NAŠE ŠKOLE NATJECALO SE NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE
Ivana Ružić / datum: 19. 4. 2021. 20:07

Od 12. do 14. travnja 2021. godine održavalo se Državno natjecanje iz informatike. S obzirom na epidemiološku situaciju, natjecanje se održalo na daljinu iz prostorija škole. Na natjecanju je sudjelovalo devet učenica i učenika naše škole te četiri učiteljice  informatike u ulozi mentorica.

U kategoriji Logo na državnoj razini natjecanja sudjelovala je učenica petog razreda Nataša Drakulić i osvojila deseto mjesto. Natašina mentorica je učiteljica Sanja Murk.

U kategoriji Digitalne kompetencije na državnoj razini natjecanja sudjelovala je učenica petog razreda Tesa Trbović. Tesa je osvojila šesto mjesto, a njezina mentorica je učiteljica Maja Hižman.

U kategoriji Algoritmi sudjelovao je učenik šestog razreda Saša Ovčarić. Saša je osvojio sedmo mjesto, a njegova mentorica je učiteljica Ivana Vadlja. Saša ima i vanjskog mentora.

U kategoriji Razvoj softvera softverski rad imena Natural Disaster Survival predstavili su učenici sedmog razreda Korana DrakulićDominik Dukić Roko Novinščak te su osvojili četvrto mjesto.

U istoj kategoriji natjecali su se i učenici osmog razreda Dominik VidovićParis Posavec i Stjepan Ružić koji su predstavili softverski rad imena Geo Escape Room i osvojili šesto mjesto. Mentorica natjecateljima u kategoriji Razvoj softvera je učiteljica Ivana Ružić.

Svima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo puno uspjeha u daljnjem radu.


[OPŠIRNIJE]Devet učenika I. osnovne škole Čakovec pozvano je na državnu razinu Natjecanja iz informatike
Ivana Ružić / datum: 17. 3. 2021. 09:38

I. osnovna škola Čakovec unatrag nekoliko godina ulaže resurse i napore u IKT infrastrukturu, a posebice u razvoj digitalnih kompetencija učitelja. Prema Europskom okviru za digitalno zrele obrazovne institucije, I. osnovna škola Čakovec je jedna od tek tri digitalno zrele škole u Republici Hrvatskoj. U središtu obrazovnog procesa škole su učenici koji redovito sudjeluju u različitim inicijativama, na natjecanjima i smotrama predstavljajući usvojena znanja, vještine i sposobnosti. 

Na županijskoj razini natjecanja iz informatike, održanoj 3. ožujka 2021. godine, sudjelovalo je šesnaest učenika naše škole. Odlukom Državnog povjerenstva za provedbu Natjecanje iz informatike, na državnoj razini natjecanja našu školu predstavljat će čak devet učenika.
 
        
 
U kategoriji Logo na državnu razinu natjecanja pozvana je učenica petog razreda Nataša Drakulić. U kategoriji Digitalne kompetencije na državnoj razini natjecanja natjecat će se i učenica petog razreda Tesa TrbovićSaša Ovčarić, učenik je šestog razreda koji će se natjecati u kategoriji Algoritmi. U kategoriji Razvoj softvera svoje softverski rad imena Natural Disaster Survival predstavit će učenici sedmog razreda Korana DrakulićDominik DukićRoko Novinščak te učenici osmog razreda Dominik VidovićParis Posavec i Stjepan Ružić koji će predstaviti softverski rad imena Geo Escape Room. Mentorice učenicima su učiteljice informatike Maja HižmanSanja MurkIvana Ružić i Ivana Vadlja. Učenik Saša Ovčarić ima i vanjskog mentora.
 
 
Svima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo puno uspjeha na državnoj razini natjecanja koja će se održati virtualno od 12. do 14. travnja.

[OPŠIRNIJE]Digitalni učenički inkubator
Ivana Ružić / datum: 7. 3. 2021. 17:32

Online inkubator za razvoj kreativnog potencijala učenika i stvaranje nove vrijednosti.

I. osnovna škola uključila se u projekt Digitalni poduzetnički inkubator. Pozivamo sve zainteresirane učenike od 5. do 8. razreda da svoje sudjelovanje prijave učiteljici Ivani Ružić, najkasnije do srijede 10. ožujka.

Kako bi potaknuli učenike na kreativno promišljanje i angažirali ih oko osmišljavanja ideja i razvoja projekata i u ovim izazovnim trenutcima socijalnog distanciranja, Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment pokreću Digitalni učenički inkubator na platformi StellarPlatform.com. Svrha digitalnog učeničkog inkubatora je:

Aktivno poticati kreativno i apstraktno promišljanje

Stimulirati poduzetnički duh i stvaranje vrijednosti

Educirati učenike o kreativnosti, inovacijama i pokretanju projekata

Promovirati timski rad i zajedništvo unutar razreda

Omogućiti učenicima da pokažu proaktivnost i odgovornost u izvannastavnim aktivnostima

Mrežne stranice projekta: https://digitalniinkubator.eu


[OPŠIRNIJE]Dobrodošli u školu budućnosti!
Ivana Ružić / datum: 5. 3. 2021. 14:56

 

I. osnovna škola Čakovec jedna je od 60 elitnih škola u kojima započinje projekt Škola budućnosti. Sve zainteresirane učenike (od 5. do 8. razreda) pozivamo da se prijave za sudjelovanje učiteljici informatike Ivani Ružić, voditeljici projekta u školi najkasnije do četvrtka, 11. ožujka.

Učenici će u sklopu projekta u svojim školama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku će istražiti UN-ove ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota.  

Inženjeri tvrtki STEMI i Infobip razvili su za učenike edukacijske video materijale i programsko okruženje, pomoću kojih će se učenici, između ostaloga, upoznati s obradama prirodnog jezika, tehnologijama koje stoje iza proizvoda kao što su Google Translate, Siri, Amazon Alexa, Gmail.

Također, naučit će kako pisane rečenice pretvarati u brojeve koje algoritmi strojnog učenja razumiju te pomoću njih u rečenicama prepoznaju  korisnikovu namjeru ili pojedine entitete.  Kroz praktičan rad znanja i vještine o umjetnoj inteligenciji razvijat će učenici, ali i njihovi učitelji.  

„Kroz ovaj projekt najmlađima želimo približiti i naše priče iz industrije, prenijeti vlastito iskustvo rada u globalnoj tehnološkoj kompaniji i ispričati kako izgleda jedan životni put inženjera. Želimo da učenici sutra s lakoćom mogu prepoznati koje to probleme mogu rješavati umjetnom inteligencijom, a da učitelji u budućnosti sve to dalje mogu prenijeti i na nadolazeće generacije. Drago nam je da smo projektom obuhvatili škole iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a pogotovo ona područja koja možda i nemaju doticaj s takvim edukacijama i tehnologijama“, izjavio je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa. 

Veselimo se novim izazovima. 

Mrežne stranice projekta: https://skolabuducnosti.stemi.education


[OPŠIRNIJE]16 učenika pozvano na županijsku razinu natjecanja iz informatike
Ivana Ružić / datum: 15. 2. 2021. 19:58

Na županijskoj razini natjecanja iz informatike, I. osnovnu školu Čakovec predstavit će učenice i učenici koji će svoja informatička znanja i digitalne vještine predstaviti u svih pet kategorija natjecanja.

U kategoriji Logo na županijskoj razini natjecanja sudjelovat će učenici petih razreda David Koštarić, Lucija Žagar i Nataša Drakulić. Njihova mentorica je učiteljica Sanja Murk. Školu će predstavljati i Filip Kitanović, učenik sedmog razreda koji ima vanjskog mentora.
U kategoriji Algoritmi na županijskoj razini natjecanja sudjelovat će Saša Ovčarić učenik šestog razreda koji ima vanjskog mentora i Gabriel Murk, učenik sedmog razreda čija je mentorica učiteljica Ivana Vadlja.
 
 
U kategoriji Digitalne kompetencije natjecat će se učenici petih razreda Tesa Trbović i Lana Miličević. Njihova mentorica je učiteljica Maja Hižman. U kategoriji Osnove informatike na županijskoj razini natjecanja sudjelovat će učenica sedmog razreda Korana Drakulić i učenik osmog razreda Matijas Jesen. Njihova mentorica je učiteljica Maja Hižman.
U kategoriji Razvoj softvera sudjelovat će dva tima učenika i predstaviti dva softverska rada Geo Escape Room: Dominik Vidović, Paris Posavec i Stjepan Ružić, te Natural Disaster Survival: Dominik Dukić, Korana Drakulić i Roko Novinščak. Njihova mentorica je učiteljica Ivana Ružić.
 

[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta 2021. - Together for Safer Internet
Ivana Ružić / datum: 15. 2. 2021. 19:46

Tradicionalno, svake veljače u I. osnovnoj školi Čakovec obilježavamo Dan sigurnijeg interneta raznovrsnim aktivnostima sa ciljem razvoja sigurnog i odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu. Dan sigurnijeg interneta 2021. godine obilježili smo 9. veljače pokretanjem međunarodnog projekta imena Together for Safer Internet. Koordinatorica projekta je učiteljica informatike Ivana Vadlja koja je uz pomoć učitelja engleskom jezika Jure Cmrečaka i učiteljica informatike Maje Hižman, Sanje Murk i Ivane Ružić, osmislila niz aktivnosti za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce.

Zajedničkim radom učiteljica i učitelja, stručnih suradnika, ravnateljica i ravnatelja iz više od dvadeset škola širom Hrvatske i Europe, učenici će upoznati svoje vršnjake, njihove aktivnosti u virtualnom svijetu, mogućnosti sigurne i odgovorne komunikacije i suradnje, razmijeniti pozitivna i negativna vlastita iskustva, posebice iskustva tijekom nastave na daljinu. Pravila lijepog i sigurnog ponašanja, zaštita i poštivanje autorskih prava, digitalni tragovi, čuvanje identiteta i sl. samo su neka od područja projektnih aktivnosti. Aktivnosti za učenike omogućuju usvajanje novih znanja, razvoj vještina i sposobnosti iz domene e-Društva, vještina rada u timu, kreativno pisanje, digitalno komuniciranje i stvaranje te kritičko i logičko razmišljanje. Učenici će osmisliti i izraditi vlastite prijedloge za logo projekta, crteže, plakate, rješavati zagonetke i kvizove, naučiti stvoriti sigurnu lozinku, čuvati vlastiti digitalni identitet. S posebnim veseljem očekujemo virtualne sastanke s našim partnerima, upoznavanje vršnjaka, škola, tradicije i kultura različitih mjesta širom Europe. Projektne aktivnosti će trajati mjesec dana nakon čega će se provesti online glasanje za najbolje učeničke radove.

Projektne aktivnosti uključuju i aktivnosti za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje partnerskih škola koji će razmijeniti vlastita iskustva i stavove, primjere dobre prakse, obrazovne materijale i scenarije poučavanja o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu.


[OPŠIRNIJE]Škola nagrađena certifikatom Europske komisije za izvrsnost u programiranju
Ivana Ružić / datum: 9. 2. 2021. 20:54

I. osnovna škola Čakovec kontinuirano obilježava Europski tjedan programiranja svake jeseni od 2014. godine kada je Europska komisija pokrenula inicijativu za razvoj digitalnih kompetencija svih građana EU. Europsko društvo postaje multikulturno i unatoč velikim razlikama u svojoj povijesti i raznolikosti, susreće se sa sličnim izazovima. Jedan od tih izazova je osigurati digitalno zrelo društvo, s vrlo dobro razvijenim brzo rastućim digitalnim vještinama, obrazovanjem koje će osigurati potrebe budućih poslova i pridonijeti razvoju bolje i odgovornije budućnosti s obzirom na kulturne orijentacije, religije, socijalni i ekonomski status, ili čak dob, seksualnu orijentaciju itd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenici svih uzrasta i učiteljice informatike u našoj školi sa svojim partnerima diljem EU organizirali su i proveli niz aktivnosti slaveći stvaranje programskim kodom. Spremno smo prihvatili izazov i zajedno s partnerskim školama uključili se u natjecanje EU Code Week 4 All. Naša škola i sve partnerske škole za zajednički trud i rad nagrađeni su Certifikatom izvrsnosti u programiranju. Posebno smo ponosni što smo Certifikatom izvrsnosti u programiranju nagrađeni treću godinu za redom.


[OPŠIRNIJE]Školska razina natjecanja iz informatike
Ivana Ružić / datum: 5. 2. 2021. 07:32

U srijedu, 3. veljače održano je školsko natjecanje iz informatike. Po prvi puta u našoj Školi održano je natjecanje u svih pet kategorija natjecanja: Algoritmi, Digitalne kompetencije, Logo, Razvoj softvera i Osnove informatike.

U kategoriji Algoritmi sudjelovali su Nikola Dolenec i Saša Ovčarić, učenici 6. razreda te Dominik Dukić, Gabriel Murk i Roko Novinščak, učenici 7. razreda. Mentorica učenicima koji se natječu u kategoriji Algoritmi je učiteljica Ivana Vadlja

U kategoriji Logo sudjelovali su učenici petih razreda Amalia Senčar, Branimir Murković, David Koštarić, Eva Marčec, Fabijan Horvat, Lucija Žagar, Nataša Drakulić i Tesa Trbović te učenik sedmog razreda Filip Kitanović. Mentorica natjecateljima u kategoriji Logo je učiteljica Sanja Murk.

Učenici Saša Ovčarić i Filip Kitanović imaju i vanjske mentore.

U kategoriji Digitalne kompetencije natjecali su se učenici petih razreda Amalia Senčar, Branimir Murković, Lana Miličević, Lucija Žagar, Tesa Trbović i Vita Vadlja. Mentorica natjecateljima u kategoriji Digitalne kompetencije je učiteljica Maja Hižman.

U kategoriji Osnove informatike natjecali su se Korana Drakulić, učenica sedmog razreda i Matijas Jesen, učenik osmog razreda. Mentorica natjecateljima u kategoriji Osnove informatike je učiteljica Maja Hižman.

U kategoriji Razvoj softvera sudjelovali su učenici sedmog razreda Korana Drakulić, Dominik Dukić i Roko Novinščak sa softverskim radom Natural disaster survival, te učenici osmih razreda Dominik Vidović, Paris Posavec i Stjepan Ružić sa softverskim radom Geo Escape Room. Mentorica učenicima koji se natječu u kategoriji Razvoj softvera je učiteljica Ivana Ružić.

Svim natjecateljima čestitamo na postignutim rezultatima i želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju.


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan robotike
Ivana Ružić / datum: 2. 12. 2020. 08:52

Od 19. do 29. studenog 2020. obilježen je Europski tjedan robotike diljem Europske unije. Europski tjedan robotike je inicijativa pokrenuta 2012. godine sa sjedištem u Bruxellesu za sve dionike europske robotike. Cilj inicijative je jačanje europske konkurentnosti i osiguravanja industrijskog vodstva proizvođača, dobavljača i krajnjih korisnika sustava i usluga temeljenih na robotskoj tehnologiji. Interes za robotiku, programiranje i općenito STEM područje razvija se i njeguje od najranije dobi pa se posebna važnost pridaje što većem uključivanju obrazovnih ustanova.

Naša Škola aktivno se uključila u obilježavanje Europskog tjedna robotike i na taj način još jednom istaknula važnost razvoja digitalnih vještina i vještina iz područja STEM-a. Europski tjedan robotike obilježili smo nizom radionica izrade i programiranja robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0, Ozobotova, BlueBotova, Sphero BB-8.

I. osnovna škola Čakovec kontinurano razvija i njeguje važnost robotike, programiranja i općenito STEM područja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini ostvarujući suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, te sa školama i obrazovnim institucijama diljem EU kroz Erasmus+ projekte: ARTIE, CodeInnova, Computational thinking and coding - Literacy of the Future, CloCoMedia, iPads School Learning for the Future itd.

Učenici Škole postižu izvrzne rezultate na različitim natjecanjima nacionalne razine, primjerice prvo mjesto na nacionalnoj završnici World Robotic Olympiad i sl. Što je dodatan poticaj i motivacija za učenika i njihove mentore koji se ovih dana intenzivno pripremaju za natjecanja World Robotic Olympiad i First Lego League.

Radionice robotike su organizirali Branko Vujnović, učitelje tehničke kulture i učiteljice informatike Maja Hižman, Sanja Murk, Ivana Ružić i Ivana Vadlja. 


[OPŠIRNIJE]Izniman uspjeh naših učenika na natjecanju Dabar
Ivana Ružić / datum: 23. 11. 2020. 08:13

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar održano je u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske od 9. do 13. studenoga 2020. na CARNET-ovom sustavu MOOC. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju”. Podršku natjecanju i ove godine daju Hrvatski savez informatičara, Visoko učilište Algebra, CARNET i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Natjecanje se održalo petu godinu za redom, a sudjelovalo je 36491 učenik iz 596 hrvatskih škola. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Broj učenika, po kategorijama je sljedeći:

  • MikroDabar – 3985 učenika 1. i 2. razreda OŠ
  • MiliDabar – 7235 učenika 3. i 4. razreda OŠ
  • KiloDabar– 12590 5. i 6. razreda OŠ
  • MegaDabar– 8285 učenika 7. i 8. razreda OŠ
  • GigaDabar– 4396 učenika svih razreda SŠ

Na natjecanju su sudjelovali i učenici naše škole pod vodstvom učiteljica informatike Majom Hižman, Sanjom Murk, Ivane Ružić i Ivane Vadlja.

55 učenika naše škole ostvarilo je izniman rezultat i plasiralo se među 10% najuspješnijih učenika u Hrvatskoj.

Kategorija 3. i 4. razreda

Eugen Janković, Šimun Nekić, Nera Štrek i Nela Horvat

Kategorija 5. i 6. razreda

Vanesa Hatlek, Ana Korent, Karlo Žnidarić, Lara Hajdinjak, Tadej Božić, Martin Krištofić, Lana Kovač, Saša Ovčarić, Fabijan Kovač, Dona Babić, Nikola  Dolenec, Dorian Gombar, Lovro Jeđut, Filip Jambrošić, Filip Sinković, Evan Črnjak Koraj, Lukas   Obadić, Elena Šarić, Maja Slaviček, Pablo Srpak Šoltić, Tesa Trbović, Teo Munđar, Dea Janušić, Sara Kostel, Sara Novaković, Emma Pavlović, Franka Strnad, Jakov Patafta, Marko Trstenjak, Noela Kozjak, Mirta Žerjav, Ana Barić, Ruby Tiana Horvat, Zita Mlinarić, Patrik Rakić, Ena Požgaj, Nino Novak, Samuel Novak

Kategorija 7. i 8. razreda

Gabriel Murk, Lovro Gašparić, Korana Drakulić, Dario Radek, Ivano Rodek, Lana Lepen, Zara Nedeljko, Roko Novinščak, Ivor Tkalec, Nola Dobrić, Nela Levačić, Leona  Radek i Matija  Janušić.

Posebno ističemo uspjeh Vanese Hatlek, učenice 6.c razreda koja je osvojila 100% bodova.

Čestitamo svim sudionicima na ostvarenim rezultatima!


[OPŠIRNIJE]Primjeri dobre prakse iz naše škole na stručnom skupu informatičara
Ivana Ružić / datum: 13. 11. 2020. 07:36

11. studenog 2020. održan je online stručni skup Županijskog stručnog vijeća učitelja informatike u osnovnim školama u Međimurskoj županiji. Na stručnom skupu sudjelovalo je šezdesetak sudionika, učiteljica i učitelja informatike koji poučavaju informatiku od 1. do 8. razreda u međimurskim osnovnim školama.

  

Na stručnom skupu sudjelovala je viša savjetnica za informatiku iz Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. Nadica Kunštek, a predavanja, radionice i primjere dobre prakse održali su

  • dr. sc. Marina Čičin Šain s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i dr. sc. Snježana Babić s Fakulteta informatike u Puli: Razvoj kreativnog razmišljanja pomoću didaktičkog pomagala Mema
  • Danijel Forjan iz Osnovne škole Pantovčak: Izrada digitalne slikovnice i digitalna suradnja u alatu Book Creator
  • mr. sc. Tanja Oreški iz Osnovne škole Orehovica:  Važnost ranog učenja programiranja
  • Maja Hižman iz I. osnovne škole Čakovec: Prvi koraci u prvom razredu i
  • Ivana Ružić iz I. osnovne škole Čakovec: Umjetna inteligencija u primarnom obrazovanju

Posebno smo ponosni na aktivnom sudjelovanju svih učiteljica informatike iz naše škole koje se redovito stručno usavršavaju i svojim radom doprinose digitalnoj zrelosti naše škole.

  


[OPŠIRNIJE]Izazov Dabar
Ivana Ružić Maja Hižman / datum: 12. 11. 2020. 20:30

U tjednu od 9. do 13. studenog učenici naše škole prihvatili su izazov i priključili se nacionalnom natjecanju imena Dabra. Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. U Hrvatskoj se provodi od 2016. godine, a naša se škola svake godine aktivno uključuje u ovo natjecanje.

Za realizaciju natjecanja u Školi pobrinule su se učiteljice informatike – Maja Hižman, Sanja Murk, Ivana Ružić i Ivana Vadlja. U rješavanju mozgalica, logičkih problema i zagonetki sudjelovali su učenici od 2. do 8. razreda u kategorijama MikroDabar, MiliDabar, KiloDabar i MegaDabar. Nekima je ovo bilo prvo takvo natjecanje, a neki su ponovili svoje prošlogodišnje iskustvo.

  

Ove godine, po prvi puta organiziran je i izazov za učitelje. U rješavanju Dabro zadataka sudjelovalo je petstotinjak učitelja iz cijele Hrvatske, a učiteljica informatike Ivana Vadlja plasirala se među 10% najuspješnijih učitelja u Hrvatskoj.

Ponosni smo na sve sudionike Dabra koji su prihvatili izazov! Bravo!


[OPŠIRNIJE]U najvećoj i najstarijoj školi u Međimurju obilježen Europski tjedan programiranja
Ivana Ružić Sanja Murk Ivana Vadlja Maja Hižman / datum: 28. 10. 2020. 09:07

Nakon nastave na daljinu nova je nastavna godina počela u školskim klupama na radost svih učenika i učitelja. Velika novost od ove jeseni je nastava informatike u nižim razredima osnovne škole. Od školske godine 2020./2021.  uvedena je kao izborni predmet od 1. razreda. 

Jedan od odgojno-obrazovnih ciljeva učenja i poučavanja nastavnog predmeta informatika je razvijati računalno razmišljanje, sposobnost rješavanja problema i vještinu programa te smo se tako i ove godine priključili, osmom po redu, Europskom tjednu programiranja (EU Code Week).

Europski tjedan programiranja inicijativa je Europske komisije čiji je cilj na zabavan i privlačan način približiti programiranje, računalno razmišljanje i razvijati digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. 

A programirati se može na različite načine i sa svim učenicima pa i s onim najmlađima koji tek uče svoja prva slova i brojeve. 


[OPŠIRNIJE]Programiranje Lego robota u I. OŠ Čakovec
Ivana Ružić / datum: 23. 9. 2020. 07:34

S početkom nove školske godine, u I. OŠ Čakovec započeo je i novi projekt imena Programiranje Lego robota koji se ostvaruje uz podršku Hrvatskog robotičkog saveza.

  

Unatrag nekoliko godina, mladi robotičari naše škole uz vodstvo i podršku učitelja tehničke kulture Branka Vujnovića i učiteljice informatike Ivane Ružić, razvijaju znanja i vještine sastavljanja i programiranja Lego robota. Zahvaljujući motiviranosti, radu i upornosti, naši robotičari su prošle jeseni po prvi puta sudjelovali na nacionalnom natjecanju World Robotic Olympiad i odmah osvojili prvo mjesto.

Robotičari naše škole redovito surađuju s Hrvatskim robotičkim savezom, zajednički su realizirali više uspješnih projekata i radionica, a s novom školskog godinom započinju i projekt Programiranje Lego robota. Projekt uključuje niz radionica ali i vrijednu opremu za naše robotičare poput robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0 i Lego Mindstorms EV3 education.

   


[OPŠIRNIJE]DABAR 2019.
Ivana Ružić / datum: 2. 11. 2019. 07:04

Drage učenice i dragi učenici,

i ove godine naša škole sudjeluje na međunarodnom natjecanju Dabar. Dabar je međunarodno natjecanje koje se provodi online od 11. do 15. studenog 2019. Natjecanje je iz područja računalnog razmišljanja i rješavanja problemskih zadataka. Više o natjecanju: http://ucitelji.hr/dabar/

Sudjelovat će svi učenici koji pohađaju redovnu i izbornu nastavu informatike. Za sudjelovanje je obavezna prijava na kolegij Danar 2019. u Loomenu. Prijavljujemo se s AAI@Edu.Hr korisničkim podacima u školi na nastavi ili od kuće. 

Svi učenici koji će se natjecati moraju se od 4. do 8. studenog samostalno upisati na kolegij u Loomenu Dabar 2019. Prijave počinju u ponedjeljak, 4.11. Oni koji se ne upiši, ne prijave, neće moći pristupiti natjecanju.

https://mooc.carnet.hr/enrol/index.php?id=2196

Svi učenici mogu vježbati ovdje:

http://ucitelji.hr/vjezbaliste/ 

i na Loomenu: naziv kolegija Pseudodabar: https://mooc.carnet.hr/course/view.php?id=2597

upute

http://ucitelji.hr/dabar/dabar-2019/

SRETNO!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju