preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

Drage učenice i učenici, poštovani roditelji,

s obzirom na stalni razvoj i korištenje informacijsko komunikacijske tehnologije u svakom području ljudskog djelovanja, nužno je rano i kontinuirano učenje smislenog, sigurnog i odgovornog korištenja tehnologije, razvijanje digitalnih vještina učenika kako bi učenici razvili vještine za cjeloživotno učenje, pripremili se za tržište rada te izrasli u odgovorne, lokalno i međunarodno aktivne građane.

Vođeni tim ciljem želimo Vas obavijestiti da će se na nastavi  informatike usvajati svi sadržaji propisani Kurikulumu za nastavu informatike koristeći udžbenik i radnu bilježnicu ali i obogaćeni  korištenjem najnovije tehnologije: tableta, robota, obrazovnih mreža  za komunikaciju i suradnju učenika i učitelja, online alata za učenje, izradu multimedijalnih, interaktivnih online obrazovnih sadržaja, 3D  pisača i sl.

Aktivno ćemo se uključivati u različite međunarodne  projekte i inicijative, surađivati i razmjenjivati obrazovne sadržaje s partnerima širom svijeta.

Sva događanja, obavijesti i informacije možete pratiti na mrežnim  stranicama škole: Nastava - Informatika, a u slučaju potrebe slobodno nas kontaktirate putem adrese elektroničke pošte:

maja.hizman@skole.hr, 

sanja.murk@skole.hr 

ivana.ruzic@skole.hr, 

ivana.vadlja1@skole.hr

Zahvaljujemo na suradnji!
 

Prilozi:

Kurikulum

Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja znanja i vještina učenika iz nastave informatike

Vijesti
Europski tjedan robotike
Ivana Ružić / datum: 2. 12. 2020. 08:52

Od 19. do 29. studenog 2020. obilježen je Europski tjedan robotike diljem Europske unije. Europski tjedan robotike je inicijativa pokrenuta 2012. godine sa sjedištem u Bruxellesu za sve dionike europske robotike. Cilj inicijative je jačanje europske konkurentnosti i osiguravanja industrijskog vodstva proizvođača, dobavljača i krajnjih korisnika sustava i usluga temeljenih na robotskoj tehnologiji. Interes za robotiku, programiranje i općenito STEM područje razvija se i njeguje od najranije dobi pa se posebna važnost pridaje što većem uključivanju obrazovnih ustanova.

Naša Škola aktivno se uključila u obilježavanje Europskog tjedna robotike i na taj način još jednom istaknula važnost razvoja digitalnih vještina i vještina iz područja STEM-a. Europski tjedan robotike obilježili smo nizom radionica izrade i programiranja robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0, Ozobotova, BlueBotova, Sphero BB-8.

I. osnovna škola Čakovec kontinurano razvija i njeguje važnost robotike, programiranja i općenito STEM područja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini ostvarujući suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, te sa školama i obrazovnim institucijama diljem EU kroz Erasmus+ projekte: ARTIE, CodeInnova, Computational thinking and coding - Literacy of the Future, CloCoMedia, iPads School Learning for the Future itd.

Učenici Škole postižu izvrzne rezultate na različitim natjecanjima nacionalne razine, primjerice prvo mjesto na nacionalnoj završnici World Robotic Olympiad i sl. Što je dodatan poticaj i motivacija za učenika i njihove mentore koji se ovih dana intenzivno pripremaju za natjecanja World Robotic Olympiad i First Lego League.

Radionice robotike su organizirali Branko Vujnović, učitelje tehničke kulture i učiteljice informatike Maja Hižman, Sanja Murk, Ivana Ružić i Ivana Vadlja. 


[OPŠIRNIJE]Izniman uspjeh naših učenika na natjecanju Dabar
Ivana Ružić / datum: 23. 11. 2020. 08:13

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar održano je u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske od 9. do 13. studenoga 2020. na CARNET-ovom sustavu MOOC. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju”. Podršku natjecanju i ove godine daju Hrvatski savez informatičara, Visoko učilište Algebra, CARNET i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Natjecanje se održalo petu godinu za redom, a sudjelovalo je 36491 učenik iz 596 hrvatskih škola. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Broj učenika, po kategorijama je sljedeći:

  • MikroDabar – 3985 učenika 1. i 2. razreda OŠ
  • MiliDabar – 7235 učenika 3. i 4. razreda OŠ
  • KiloDabar– 12590 5. i 6. razreda OŠ
  • MegaDabar– 8285 učenika 7. i 8. razreda OŠ
  • GigaDabar– 4396 učenika svih razreda SŠ

Na natjecanju su sudjelovali i učenici naše škole pod vodstvom učiteljica informatike Majom Hižman, Sanjom Murk, Ivane Ružić i Ivane Vadlja.

55 učenika naše škole ostvarilo je izniman rezultat i plasiralo se među 10% najuspješnijih učenika u Hrvatskoj.

Kategorija 3. i 4. razreda

Eugen Janković, Šimun Nekić, Nera Štrek i Nela Horvat

Kategorija 5. i 6. razreda

Vanesa Hatlek, Ana Korent, Karlo Žnidarić, Lara Hajdinjak, Tadej Božić, Martin Krištofić, Lana Kovač, Saša Ovčarić, Fabijan Kovač, Dona Babić, Nikola  Dolenec, Dorian Gombar, Lovro Jeđut, Filip Jambrošić, Filip Sinković, Evan Črnjak Koraj, Lukas   Obadić, Elena Šarić, Maja Slaviček, Pablo Srpak Šoltić, Tesa Trbović, Teo Munđar, Dea Janušić, Sara Kostel, Sara Novaković, Emma Pavlović, Franka Strnad, Jakov Patafta, Marko Trstenjak, Noela Kozjak, Mirta Žerjav, Ana Barić, Ruby Tiana Horvat, Zita Mlinarić, Patrik Rakić, Ena Požgaj, Nino Novak, Samuel Novak

Kategorija 7. i 8. razreda

Gabriel Murk, Lovro Gašparić, Korana Drakulić, Dario Radek, Ivano Rodek, Lana Lepen, Zara Nedeljko, Roko Novinščak, Ivor Tkalec, Nola Dobrić, Nela Levačić, Leona  Radek i Matija  Janušić.

Posebno ističemo uspjeh Vanese Hatlek, učenice 6.c razreda koja je osvojila 100% bodova.

Čestitamo svim sudionicima na ostvarenim rezultatima!


[OPŠIRNIJE]Primjeri dobre prakse iz naše škole na stručnom skupu informatičara
Ivana Ružić / datum: 13. 11. 2020. 07:36

11. studenog 2020. održan je online stručni skup Županijskog stručnog vijeća učitelja informatike u osnovnim školama u Međimurskoj županiji. Na stručnom skupu sudjelovalo je šezdesetak sudionika, učiteljica i učitelja informatike koji poučavaju informatiku od 1. do 8. razreda u međimurskim osnovnim školama.

  

Na stručnom skupu sudjelovala je viša savjetnica za informatiku iz Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. Nadica Kunštek, a predavanja, radionice i primjere dobre prakse održali su

  • dr. sc. Marina Čičin Šain s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i dr. sc. Snježana Babić s Fakulteta informatike u Puli: Razvoj kreativnog razmišljanja pomoću didaktičkog pomagala Mema
  • Danijel Forjan iz Osnovne škole Pantovčak: Izrada digitalne slikovnice i digitalna suradnja u alatu Book Creator
  • mr. sc. Tanja Oreški iz Osnovne škole Orehovica:  Važnost ranog učenja programiranja
  • Maja Hižman iz I. osnovne škole Čakovec: Prvi koraci u prvom razredu i
  • Ivana Ružić iz I. osnovne škole Čakovec: Umjetna inteligencija u primarnom obrazovanju

Posebno smo ponosni na aktivnom sudjelovanju svih učiteljica informatike iz naše škole koje se redovito stručno usavršavaju i svojim radom doprinose digitalnoj zrelosti naše škole.

  


[OPŠIRNIJE]Izazov Dabar
Ivana Ružić Maja Hižman / datum: 12. 11. 2020. 20:30

U tjednu od 9. do 13. studenog učenici naše škole prihvatili su izazov i priključili se nacionalnom natjecanju imena Dabra. Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. U Hrvatskoj se provodi od 2016. godine, a naša se škola svake godine aktivno uključuje u ovo natjecanje.

Za realizaciju natjecanja u Školi pobrinule su se učiteljice informatike – Maja Hižman, Sanja Murk, Ivana Ružić i Ivana Vadlja. U rješavanju mozgalica, logičkih problema i zagonetki sudjelovali su učenici od 2. do 8. razreda u kategorijama MikroDabar, MiliDabar, KiloDabar i MegaDabar. Nekima je ovo bilo prvo takvo natjecanje, a neki su ponovili svoje prošlogodišnje iskustvo.

  

Ove godine, po prvi puta organiziran je i izazov za učitelje. U rješavanju Dabro zadataka sudjelovalo je petstotinjak učitelja iz cijele Hrvatske, a učiteljica informatike Ivana Vadlja plasirala se među 10% najuspješnijih učitelja u Hrvatskoj.

Ponosni smo na sve sudionike Dabra koji su prihvatili izazov! Bravo!


[OPŠIRNIJE]U najvećoj i najstarijoj školi u Međimurju obilježen Europski tjedan programiranja
Ivana Ružić Sanja Murk Ivana Vadlja Maja Hižman / datum: 28. 10. 2020. 09:07

Nakon nastave na daljinu nova je nastavna godina počela u školskim klupama na radost svih učenika i učitelja. Velika novost od ove jeseni je nastava informatike u nižim razredima osnovne škole. Od školske godine 2020./2021.  uvedena je kao izborni predmet od 1. razreda. 

Jedan od odgojno-obrazovnih ciljeva učenja i poučavanja nastavnog predmeta informatika je razvijati računalno razmišljanje, sposobnost rješavanja problema i vještinu programa te smo se tako i ove godine priključili, osmom po redu, Europskom tjednu programiranja (EU Code Week).

Europski tjedan programiranja inicijativa je Europske komisije čiji je cilj na zabavan i privlačan način približiti programiranje, računalno razmišljanje i razvijati digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. 

A programirati se može na različite načine i sa svim učenicima pa i s onim najmlađima koji tek uče svoja prva slova i brojeve. 


[OPŠIRNIJE]Programiranje Lego robota u I. OŠ Čakovec
Ivana Ružić / datum: 23. 9. 2020. 07:34

S početkom nove školske godine, u I. OŠ Čakovec započeo je i novi projekt imena Programiranje Lego robota koji se ostvaruje uz podršku Hrvatskog robotičkog saveza.

  

Unatrag nekoliko godina, mladi robotičari naše škole uz vodstvo i podršku učitelja tehničke kulture Branka Vujnovića i učiteljice informatike Ivane Ružić, razvijaju znanja i vještine sastavljanja i programiranja Lego robota. Zahvaljujući motiviranosti, radu i upornosti, naši robotičari su prošle jeseni po prvi puta sudjelovali na nacionalnom natjecanju World Robotic Olympiad i odmah osvojili prvo mjesto.

Robotičari naše škole redovito surađuju s Hrvatskim robotičkim savezom, zajednički su realizirali više uspješnih projekata i radionica, a s novom školskog godinom započinju i projekt Programiranje Lego robota. Projekt uključuje niz radionica ali i vrijednu opremu za naše robotičare poput robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0 i Lego Mindstorms EV3 education.

   


[OPŠIRNIJE]DABAR 2019.
Ivana Ružić / datum: 2. 11. 2019. 07:04

Drage učenice i dragi učenici,

i ove godine naša škole sudjeluje na međunarodnom natjecanju Dabar. Dabar je međunarodno natjecanje koje se provodi online od 11. do 15. studenog 2019. Natjecanje je iz područja računalnog razmišljanja i rješavanja problemskih zadataka. Više o natjecanju: http://ucitelji.hr/dabar/

Sudjelovat će svi učenici koji pohađaju redovnu i izbornu nastavu informatike. Za sudjelovanje je obavezna prijava na kolegij Danar 2019. u Loomenu. Prijavljujemo se s AAI@Edu.Hr korisničkim podacima u školi na nastavi ili od kuće. 

Svi učenici koji će se natjecati moraju se od 4. do 8. studenog samostalno upisati na kolegij u Loomenu Dabar 2019. Prijave počinju u ponedjeljak, 4.11. Oni koji se ne upiši, ne prijave, neće moći pristupiti natjecanju.

https://mooc.carnet.hr/enrol/index.php?id=2196

Svi učenici mogu vježbati ovdje:

http://ucitelji.hr/vjezbaliste/ 

i na Loomenu: naziv kolegija Pseudodabar: https://mooc.carnet.hr/course/view.php?id=2597

upute

http://ucitelji.hr/dabar/dabar-2019/

SRETNO!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju