preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
Erasmus+ Struggle Against Values Extinction
Erasmus+ SAVE – I. osnovna škola Čakovec domaćin trećeg susreta partnera
Ivana Vadlja / datum: 22. 11. 2022. 18:35

I.osnovna škola Čakovec je od 7. do 11. studenog 2022. bila domaćin trećeg transnacionalnog sastanka u sklopu projekta Erasmus + Struggle Against Values Extinction i ugostila partnere iz Rumunjske, Bugarske, Turske, Italije i Portugala.

Cilj projekta je razvijati znanje o kulturnoj baštini svake partnerske države te poštovati različitosti, pa je tako i radni tjedan bio prožet raznim aktivnostima vezanim uz samu svrhu i cilj projekta. Učenici su posjetili Muzej Međimurja Čakovec, etno zbirku u Sv. Martinu na Muri i u Sv. Mariji, košaraštvo obitelji Pogorelec u Kotoribi, Zagreb i Varaždin. Između raznih posjeta učenici su sudjelovali na radionicama o gastronomiji, odnosno europskim tradicionalnim receptima, tradicionalnim plesovima iz Međimurja, staroj legendi, kulturnoj baštini svake države te starim običajima i dobrima naših predaka. Potpun doživljaj međimurskih narodnih nošnji, plesova i pjesama svim sudionicima ovog sastanka omogućio je KUD Mihovljan.

Susret je produbio i obnovio postojeća prijateljstva, stvorio nova iskustva i dojmove te pozitivno utjecao na sve sudionike.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ SAVE - Drugi susret partnera u Bugarskoj
Ivana Vadlja / datum: 12. 10. 2022. 18:57

Učitelji i učenici I. osnovne škole Čakovec sudjelovali su od 1. do 8. listopada 2022. godine na drugom sastanku u sklopu Erasmus+ projekta Struggle Against Values Extinction u gradu Vraca u Bugarskoj, a domaćin je bila škola SU "Otec Paisii". 

Radni tjedan mobilnosti protekao je aktivno i radno. Svi sudionici, učenici i učitelji, sudjelovali su u mnogim radionicama te upoznali bugarske glazbene instrumente i okušali se u bugarskom narodnom plesu, izradili vlastite narukvice za sreću i realizirali ostale etnološke projektne aktivnosti i zadatke. Također, posjetili su i nekoliko etnografskih muzeja, spilju, samostan i prošetali predivnim prirodnim krajolikom koji okružuje grad Vracu.

Svi su imali prilike upoznati bugarski način života, radne navike, običaje i tradiciju te su postali svjesni razlika između ljudi, kultura i navika. Stekli su nove prijatelje i poznanstva koja će produbiti kada svi partneri posjete našu državu i našu školu.


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ SAVE - Prvi susret partnera u Portugalu
Ivana Vadlja / datum: 29. 9. 2022. 18:42

I.osnovna škola Čakovec je u svibnju ove godine sudjelovala na prvom sastanku u sklopu Erasmus+ projekta Struggle Against Values Extinction u gradu Alcanede u Portugalu.

Radni tjedan bio je dinamičan i prožet mnogim aktivnostima – radionicama o narodnoj glazbi, plesu i starim igrama u Portugalu te posjetama raznim lokacijama poput etnografskog muzeja, nalazišta dinosaura, glavnom gradu Lisabonu, vijećnici obližnjeg grada, solani i mnogim drugim.

Svi su se vratili doma puno predivnih dojmova, novih znanja i iskustava te prijateljstva.


[OPŠIRNIJE]Struggle Against Values Extinction (SAVE)
Ivana Vadlja / datum: 29. 9. 2022. 18:24

Erasmus+ projekt „Struggle Against Values Extinction” (SAVE) je projekt čiji je cilj da učenici i učitelji upoznaju i vrednuju svoj lokalni identitet, tradiciju, kulturu i svaki aspekt svoje baštine, istovremeno promičući svijest da su dio šireg kulturnog okvira koji je prepun raznih naroda, tradicija i kultura koje također treba poštovati. Očekujemo da će ovaj projekt motivirati učenike i učitelje da prošire svoja znanja o životnim stilovima naših europskih susjeda, stranim jezicima i korištenju novih tehnologija, potičući pritom istinsku toleranciju i prijateljstvo.

Opći cilj projekta je razviti individualni i kolektivni identitet promicanjem poštovanja kulturne baštine. Ciljevi kojima se teži jesu razviti sposobnost prepoznavanja i očuvanja kulturne baštine, povećati prihvaćanje kulturne raznolikosti, promicati demokraciju, mir i toleranciju, povećati očuvanje kulturne baštine oživljavanjem starih zanata i običaja, poboljšati zemljopisno, povijesno i arhitektonsko znanje o europskim gradovima, povećati razumijevanje jezičnih i kulturnih sličnosti između partnerskih zemalja, povećati stupanj integracije kulturne baštine u obrazovanje interdisciplinarnim aktivnostima i provedbu novih izbornih predmeta, poboljšati jezične, ICT i međupredmetne vještine, potaknuti učenike na razvoj kritičkog mišljenja, ojačati njihovu samostalnost i povećati samopoštovanje, samopouzdanje i osjećaj za suradnju.

Partneri u projektu su Rumunjska, Bugarska, Italija, Portugal, Italija, Turska i Hrvatska.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju