preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY

 

 

 

ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY AKTIVNOSTI
3 DUPINA
Ivana Ružić / datum: 14. 9. 2017. 18:05

Lucija i Antonija su blizanke i idu zajedno u 3. razred u l. osnovnu školu  Čakovec. Njihova baka i djed žive na otoku Pagu. Cijelo ljeto one provode kod njih na moru. Često idu s tatom čamcem u ribolov. Antonija je uspješna u ribolovu a Lucija voli morske priče. Lucija je napisala priču o tri dupina i prikazala je crtežom. Dupini se često zapletu u ribarske mreže i tada nastradaju. Njena priča ipak ima sretan završetak jer su dupina prijatelji spasili od ribarske mreže. 

Tri dupina   

                                                                                                                                                                        Bila su tri prijatelja dupina. Jedan se zvao Riki, drugi se zvao Boni, a treći se zvao Dino. Voljeli su zajedno plivati i igrati se u moru. Dupin Dino je vidio ribe i zaplivao prema njima. Tada su došli ribari u brodici. Ribari su spustili mreže.   Dino je zapeo za mrežu. Zvao je u pomoć svoje prijatelje. Riki i Boni su ga čuli. Brzo su doplivali do brodice i  potrgali mrežu. Tako su  spasili Dinu.  Od tada su pazili na ribare i na njihove mreže.                                                                                                                                                                                                                                     

Lucija Bočkaj, 3. a. razred


[OPŠIRNIJE]Dječji tjedan
Ivana Ružić / datum: 8. 9. 2017. 09:55

Forumaši nastavljaju Priču o kontejnerčiću......vode i dalje brigu o čistom i zdravom okolišu u kojem žive i djeluju. U dogovoru sa gradskim poduzećem Čakom, učenici oslikavaju gradske kontejnere. Želja učenika je da svi kontejneri u gradu budu oslikani i sretni, kao i kontejner iz njihove slikovnice.


[OPŠIRNIJE]PROLJEĆE U 3.D RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 10:52

 

 


[OPŠIRNIJE]PROLJEĆE U 3.B RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 10:34


[OPŠIRNIJE]MOBILNOST U HRVATSKOJ: DISEMINACIJA I PODJELA CERTIFIKATA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:03

Na Vijeću učitelja održanom 12. svibnja 2017. godine, svim učiteljima I. osnovne škole Čakovec predstavljene su projektne aktivnosti i njihovi rezultati u sklopu druge kratkoročne razmjene učenika projekta Erasmus+ Ecological literacy koja se održala krajem travnja u Hrvatskoj.

Učiteljicama, učiteljima i stručnim suradnicima koji su aktivno sudjelovali u projektnim aktivnostima, ravnatelj Škole Siniša Stričak podijelio je odgovarajuće certifikate.

U privitku se nalazi prezentacija aktivnosti.


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MIPRO - RAČUNALA U OBRAZOVANJU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00

[OPŠIRNIJE]DRŽAVNA SMOTRA IZ GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: TRADICIONALNE IGRE I PLESOVI
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: 3D MODELIRANJE I ISPIS
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 08:59

Povodom kratkoračne razmjene učenika u projektu Erasmus+ Ecological literacy održana je radionica 3D modeliranja i 3D ispisivanja.

Učenici iz 6 partnerskih škola sa svojim učiteljima upoznali su tehnologiju 3D ispisa, rad sa 3D printerom i 3D olovkama. Upoznali su alat Tynkercad u kojem su samostalno izrađivali 3D modele, a radionicu su vodili učenik Vito Jambrošić, učiteljica Ivana Ružić i vanjski suradnik Nikola Hranilović. 

Obrazovni materijali s radionice dostupni su u privitku.


[OPŠIRNIJE]TERENSKA NASTAVA 2. RAZREDA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 08:51

Učenici drugih razreda l. osnovne škole Čakovec učili su o biljnom i životinjskom svijetu rijeke Mure i njenim prirodnim ljepotama boraveći u Regionalnom parku Mura -Drava 23. svibnja 2017. Bili su na najsjevernijoj točki Hrvatske u Žabniku i vidjeli u obnovljenom mlinu kako su se nekad mljele žitarice.

Nezaboravno iskustvo bila je vožnja skelom preko Mure. Upoznali su i međimurskog konja, autohtonu pasminu u Međimurju. Na poučnoj stazi u Žabniku naučili su različite životinjske vrste koje žive u bari i u rijeci Muri i kako djelovanje čovjeka ugrožava njihov životni okoliš. Hodajući uz stari rukavac rijeke Mure, duž njezine obale susretali su labuda, crnu lisku, sivu čaplju i ostale ptice. Poseban doživljaj je bio promatranje vilina konjica i ostalih kukaca ulovljenih mrežom zaštitara prirode Sve to doživjeli su uz poučavanje zaštitara prirode iz centra "Međimurska priroda" iz Križovca. Saznali su čemu služi "Hotel za kukce" i učili o prirodnim bogatstvima rijeke  Mure i Drave u dvorani centra u Križovcu nazvanoj po sovi "kukuvija". Bila je to zabavna i nezaboravna nastava o prirodi Međimurja.


[OPŠIRNIJE]3.c: ZAŠTIĆENE BILJKE NIZINSKOG KRAJA
Ivana Ružić / datum: 18. 5. 2017. 09:32

Učenici 3.c razreda su istražili da su kockavica, visibaba, jaglac i  proljetni drijemovac ili kako ga narod zove zvončić  zaštićene biljke našeg kraja. Zapisali su o njima činjenice koje bi mogle biti zanimljive i ostalim učenicima u razredu te ih prikazali crtežom. Pri tome su razvijali čitateljske navike, izražavali vlastite misli i osjećaje, primjenjivali pravopisna pravila, prepoznali načine čuvanja i ulogu pojedinca u  zaštiti  okoliša i ljubavi prema zavičaju i domovini. Na kraju su odagrali igru u kojoj jedan učenik iznosi činjenice o određenoj biljci,a ostali učenici pogađaju o kojoj biljci se radi kako bi saznali  koliko su naučili. 


[OPŠIRNIJE]DAN PLANETA ZEMLJA U 2.A RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 18. 5. 2017. 08:43

Dan planeta Zemlje bio je povod učenicima 2. a razreda da istraže ugrožene  životinje u Hrvatskoj. Saznali su koliko je štetan utjecaj čovjeka na život životinja i njhov prirodni dom. Napravili su plakate kako bi upozorili na sve veću ugroženost pojedinih životinjskih vrsta. To su učinila na iPadima u Creator Booku. Naučili su umetati fotografije, uređivati tekst i oblikovati stranice. Sada znaju izrađivati digitalne sadržaje i kako je važno čuvati naše prirodno bogatstvo. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: RECIKLIRANJE ODJEĆE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:43

Održavanju radionice prethodila je akcija sakupljanja starog tekstila kojeg smo predali u socijalnu zadrugu Humana Nova. Uspostavili smo i suradnju s dvije krojačke radnje koje su nam poklonile ostatke tkanina iz svoje radionice.

Od sakupljenog tekstila djelatnici socijalne zadruge HN pripremili su dvije vrste platnenih vrećica: vrećice za školske papuče i vrećice za trgovinu. Sudionici radionice samostalno su odabrali vrećicu i dalje je ukrašavali aplikacijama. Mogli su birati između različitih ponuđenih motiva/aplikacija (Pozoja/zmaja iz legende o Čakovcu, cvijeta, pčele, brodića…) ili je samostalno napraviti. Odabrani motiv/aplikaciju kredom su preslikali na tkaninu i  izrezivali je od ostataka tkanine.

Odabrane motive/ aplikacije sudionici su rukom učvrstili  na vrećicu koju su odabrali i dodatno je ukrašavali filcom, gumbima, koncem i sl.

Gospođa Tea iz HN je na kraju sve aplikacije/ukrase prišila šivaćom mašinom.

Kao rezultat radionice nastale su personalizirane vrećice koje će još dugo sudionike podsjećati na provedenu radionicu.

Tijekom radionice vježbali smo manipulaciju škarama, iglom i koncem, razvijali finu motoriku, koordinaciju ruka-oko, pincetni hvat i estetiku. Također, sudionici su usavršavali poznavanje engleskog jezika te razvijali socijalne kompetencije. Naučili smo kako starom tekstilu možemo dati novu vrijednost dajući mu novu namjenu i kako navikom uporabe platnenih vrećica čuvamo svoj okoliš.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: EKO SLIKE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:37

U sklopu projekta ELIT u 2. a razredu održana je likovna radionica zajedno s učenicima iz zemalja partnera projekta Erasmus+. U radionici su sudjelovali gosti iz Rumunjske, Cipra, Portugala, Turske i Litve te roditelji naših učenika. Izrađivale su se eko slike u tehnici assemblage. Posebnom kolažnom tehnikom u slike s ukomponirali različite materijale i predmete. Na taj način su ponovno upotrijebili otpadni materijal u duhu našeg slogana RRR - reduce, recycle, reuce. Zajedno su kreirali maštovite i ekološki prihvatljive likovne radove. Najveća vrijednost radionice bila je suradnja, zajedništvo i druženje.

 
 

[OPŠIRNIJE]RADIONICA: IZRADA KRAVATA
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:34

Učenici 3.c razreda, učiteljica Helena Slamek i gosti iz Litve, Portugala, Rumunjske, Cipra i Turske su iz kolaž papira izrađivali origami krvate, ukrašavali su ih slovima svoga imena pri čemu su razvijali divergentno mišljenje,  maštu i spretnost u manipulaciji različitim vrstama papira. Zatim su  izložili svoje uratke i poučili ostale učenike kako se kaže kravata na njihovom materinjem jeziku pri  čemu su razvijali govorno izražavanje i pozitivan odnos prema estetskim vrijednostima likovnih uradaka.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: CVIJEĆE OD KOMUŠINE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:27

Zavičaj nam je poznat po sijanju kukuruza, a komušina oljuštena od klipa odavno se upotrebljava za izradu uporabnih (cekera, torbi, otirača, podmetača) i ukrasnih predmeta.

Učenici 3.a i 3.b razreda sa učiteljicama Marijom Toplek i Draženkom Blažeka te učenici i učitelji iz partnerskih škola iz Litve, Portugala, Rumunjske, Turske i Cipra, upoznali su komušinu kao podatan  materijal za izradu cvijeća, načine bojanja, namakanja i  oblikovanja  komušine. Svi smo pokušali uz pomoć voditeljice naučiti i izraditi svoj cvijet. 


[OPŠIRNIJE]ČITAMO SVI, VELIKI I MALI
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:21

Suradnja s DND Čakovec u projektu “Čitamo svi, veliki i mali” učenici 3.b razreda bili su gosti u DV Bambi. Čitali smo pjesmu Planeta Zemlja, pjevali i s malim polaznicima vrtića odradili ekološku radionicu. Iz novinskog  papira oblikovali smo minijaturnu planetu na kojoj živimo i koju moramo čuvati od zagađenja i uništavanja. Tako smo zajedno proslavili  imendan planete Zemlje.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA GRADA ČAKOVCA
Ivana Ružić / datum: 8. 5. 2017. 10:32

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine  je primio predstavnike I. osnovne škole te njihove goste iz Litve, Rumunjske, Turske, Cipra i Protugala. Naime, naša škola domaćin je 2. kratkoročne razmjene učenika u sklopi projekta Erasmus+.

Riječ je o projektu međunarodnih školskih partnerstava za razmjenu znanja i razvoj učenika pod nazivom „Ecological literacy“, odnosno Ekološka pismenost. Tridesetak učenika iz ovih zemalja zajedno s domaćinima u sljedećih tjedan dana održat će niz radionica, posjetiti škole, razgledati postavljene solarne parkove, tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu, a bit će vremena i za upoznavanje povijesti i znamenitosti Čakovca i Međimurja.

Gradonačelnik Kovač je predstavnicima gostiju zaželio ugodan boravak u našem kraju, naglasivši da su došli u Grad koji izuzetno mnogo ulaže u osnovnoškolsko obrazovanje. Ovakvi projekti razmjene osim povezivanja, omogućuju i stjecanje novih znanja i prijateljstva, te razmjenu iskustava koja se ona mogu primijeniti u našoj sredini.

Sa predstavnicima škola zadržao se u polusatnom razgovoru, razgovarajući u sličnostima i različitostima obrazovnih sustava. 


[OPŠIRNIJE]POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:22


[OPŠIRNIJE]Gdje je završila moja plastična vrečica?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:11

Priroda i društvo, uči nas o čuvanju okoliša, o razvrstavanju smeća i otpada, o brizi za okoliš u kojem živimo ali o smeću koje nije smeće. Recikliranjem  i ponovnom preradom čuvamo prirodne resurse za nove generacije učenika kao što smo mi. Učenici 3.a, b, c i d razreda upoznali su se sa djelatnošću Odlagališta otpada u Totovcu. Vidjeli sortirnicu otpada  iz koje izlaze bale tetrapaka, plastike,... Saznali da svakodnevno stiže 60 tona smeća ali da i naše odlagalište može raditi tek do 2020 godine.

A što onda? -pitali smo se.

 


[OPŠIRNIJE]Put vode koju pijemo?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:07

Povodom 22.ožujka, Svjetskog dan voda, učenici 3.a, b, c i d razreda sa svojim učiteljicama, posjetili su Zaštičenu zonu Vodocrpilišta u Nedelišću.

Učenici su upoznali kako pitka voda dolazi do njihovih kuća i stanova; način na koji se kontrolira čistoća i kvaliteta pitke vode; kako veliki bunari i pumpe tjeraju vodu cjevovodima do potrošača; zašto nisu dozvoljene nikakve aktivnost unutar vodocrpilišta itd.

Učenici su posadili drvo breskve  koje će oplemeniti okoliš ali i sjetiti ih na štednju vode uz izreku  Bez vode nema života! - kako za posađenu stablo tako i za čovjeka.


[OPŠIRNIJE]EKOPATROLA DJEČJEG FORUMA ZMAJIĆI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:04

Učenici l. OŠ Čakovec, Dječji forum “Zmajići”, u šk. godini 2016./2017.u svojoj aktivnosti provode Ekopatrolu u gradu Čakovcu, a mi donosimo na što su negativno naišli u svojem okolišu. Fotografije se odnose na razbacano smeće i otpad u polju u okolici Pribislavca, na parkiralištu I. OŠ Čakovec, prostoru između III. OŠ i Graditeljske škole Čakovec, Ulici Marije Zidarić, u šumama kraj Gradskih bazena Čakovca, prostoru između Lateralca i željezničke pruge, te Ulici Vinka Žganca u Pribislavcu.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: PRIČA JEDNOG KONTEJNERA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:59

Učenici Dječjeg foruma Zmajići kroz radionicu Briga za okoliš i naše zdravlje, došli na ideju da izrade slikovnicu, o kontejeru koji promatra što se događa u okolišu i kako ga nitko ne primjećuje. Slikovnicom žele potaknuti sve da  čuvaju i čiste svoj životni prostor. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA IZRADA KRAVATA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:31
U našem se 3. d razredu školskim projektima rado pridružuju i roditelji.
Ovaj put su svojoj djeci pomogli u izradi magneta u obliku kravata. Glavni dio posla je obavljen, a učenici će dovršiti kravate i pokloniti ih gostima iz projekta ELIT.
 
 
 

[OPŠIRNIJE]DONIRANJE ZIMSKIH JAKNI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

 

Učenici 2.d razreda su se uključili u Županijsku akciju Crvenog križa "Donirajte zimske jakne". Zimske jakne, kapute i odjeću koju više ne trebaju,učenici su donijeli u školu. Prikupljene stvari smo zajedno odnijeli u prostorije Crvenog križa Čakovec. Humanost i darivanje su vrijednosti ovog razreda.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

2.d razred se uključio u školsku akciju "Poklon nepoznatom prijatelju". Cilj je akcije pomoći i razveseliti djecu slabijeg imovinskog stanja s područja Grada. Svi su se učenici potrudili i donijeli u školu velike šarene poklone. U kutijama su se našle knjige, slikovnice, odjeća, igračke koje više ne trebaju i pismo za nepoznatog prijatelja. Dobrota se uvijek nagrađuje, pa je učiteljica Jasminka Štefić svoj razred vodila na Gradsko klizalište. Učenici su bili presretni!


[OPŠIRNIJE]KAM SE KOJE SMEČE MEČE
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:08

Udruga Nobilis je prezentirala ekološki film "Kam se koje smeče meče" učenicima drugog razreda, a s ciljem razvijanja svijesti o očuvanju okoliša i razvrstavanju otpada. Nakon razgovora o tome što je otpad i kako se razvrstava, učenici su znanje provjerili uz edukativnu igru memory. No, najbolji način učenja je učenje u stvarnom okruženju. Zato su učenici izašli ispred škole, te pokupili smeće koje su pronašli. U previđene vreće odvajali su otpad. Zaključili su da ima neodgovornih učenika, koji bacaju smeće u okoliš.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]RECIKLIRANA LUTKA GRGA ČVARAK
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:06

Od recikliranog materijala, učenici 2.d razreda su izradili lutku Grga Čvarak. Na satu lektire lutka je poslužila za dramatizaciju i scensku igru. Karakter lutke je odlično pogođen, zahvaljujući različitim materijalima koji su koristili. Originalnost i kreativnost je bila prisutna kod svake lutke. Sat lektire je prošao prebrzo, obzirom da su svi trebali prezentirati svoju lutku.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]ZIMA U NAŠEM ZAVIČAJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 07:56

Ovogodišnja zima pokazala je svu svoju snagu. Osim niskim temperaturama i jakim vjetrom nagradila nas je i s puno snijega. Učenici 3.d razreda to su iskoristili. Sat Tjelesno zdravstvene kulture proveli su na sanjkanju u zaleđenom gradskom parku. Vrativši se s puno lijepih dojmova, na satu Hrvatskog jezika, pisali su o tom doživljaju i o zimi. Na satu Likovne kulture izradili su papirnate snjegoviće. Na kraju su svoje radove predstavili svim učenicima naše škole na panou projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]IZRADA UKRASNIH KUTIJA ZA ODLAGANJE OTPADA
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:37

Kontejneri za odlaganje  otpada svim su učenicima poznati po boji. Zato i ne moraju čitati natpise na njima kako bi otpad pravilno odložili u odgovarajući kontejner. No učenici 3. d razreda malo su se poigrali i odlučili za svoju učionicu izraditi maštovite, neuobičajene kontejnere. Takvi kontejneri još ih više potiču da svaki i najmanji otpad pravilno sortiraju.


[OPŠIRNIJE]OSLIKAVANJE PLASTIČNIH ČAŠICA U 3.D
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:30

Plastične čaše nakon samo jedne upotrebe često bacamo. No učenici 3. d razreda dosjetili su se kako ih dulje upotrjebljavati. U svojoj su likovnoj mapi pronašli puno ostataka manjih komada šarenog kolaž papira. Oblijepili su čašice i uljepšali ih. Sada im one služe kao posudice za školski pribor: olovke, penkala, flomastere. Učenici aktivno sudjeluju u sortiranju otpada i neprestano nailaze na nove ideje kako u tome napredovati. Poticaj u njihovim naporima je sada i projekt  ELIT koji se trenutno provodi u školi.


[OPŠIRNIJE]EKO RADIONICA ZMAJIĆA I MALIŠANA IZ DV BAMBI
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 07:47

Suradnja Dječjeg foruma “Zmajići”s DND Čakovec u projektu “Čitamo svi veliki i mali” koji se provodi već 4 godine obogaćena je za jedno novo druženje. Ugostili smo vrtićku skupinu djece DV Bambi s kojim smo čitali priču Snjegović Zvonimira Baloga pjevali pjesme posvećene zimi. Organizirali smo ekološku radionicu.

Pomoću prirodnih, odbačenih  i neupotrebljivih materijala izrađivali smo snjegoviće. Novinski papir, stiropor, plastične vrećice, pšenična slama, aluminijska folija poslužili su za izradu snjegovića koji nisu uvijek hladni, bijeli i snježni.

Voditeljice ove projektne aktivnosti su učiteljice Draženka Blažeka i Marija Toplek te odgajateljice iz dječjeg vrtića Bambi. Na aktivnosti je sudjelovalo tridesetak djece iz vrtića i 25 učenika Dječjeg foruma Zmajići.


[OPŠIRNIJE]UGROŽENE ŽIVOTINJE NAŠEG ZAVIČAJA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:17

Zbog raznolike biološke flore i faune prirodoslovci su zaštitili veliki broj biljaka i životinja koje su zbog sve veće ugroženosti bile u opasnosti da će nestati. Zbog toga su se forumaši: učenici 3.a i 3.b razreda s učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, potrudili istražiti taj raznolik i zanimljiv svijet. 

Zaštićene biljke našeg zavičaja:

kockavica, kukurijek, jaglac, šumarica, visibaba, ljubičica, ljekovita krvara, drva: ginko, tulipanovac i hrast lužnjak.

 

Zaštićene životinje našeg zavičaja:

međimurska lastavica, međimurski konj, vidra, kokoš hrvatica, kukac obalčar, zagasiti livadni plavac (leptir).

 

Uživali smo u istraživanju do sada nama nepoznatih vrsta.

 


[OPŠIRNIJE]IZRADA LOGA ELIT U 3.D
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:16

Učenici 3. d razreda uključili su se u izradu loga za projekt. Sami su birali likovnu tehniku. U izradi loga pokazali su maštovitost ali i znanje u primjeni likovnih tehnika. Važno je reći da su svi uživali u izradi loga, a najuspješniji radovi našeg razreda pridružili su se ostalim uspješnim radovima naše škole.

       

        


[OPŠIRNIJE]VODA - VAŽNOST ZA ŽIVOT NA ZEMLJI
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:12

Učenici 3. d razreda su vođeni učiteljicom Tanjom Žganec na satu Prirode i društva, a u sklopu projekta ELIT, učili o zaštiti voda i njihovoj važnosti za život svih živih bića. Izradili su radove na tu temu i uredili školski Erasmus+ kutak. Uz to što su stekli nova znanja, razvijali su kreativnost, suradnju i timski rad i povrh svega dobro su se i zabavili. 


[OPŠIRNIJE]IZRADA UNIKATNIH SLIKA OD OTPADNIH MATERIJALA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:09

U sklopu projekta Erasmus+ ECOLOGICAL LITERACY učenici 3.d razreda sa učiteljicom Tanjom Žganec marljivo uče i istražuju na koje načine možemo prepoznati i očuvati bogatstva koje nam pruža priroda. Naučili su kako smeće nije smeće, to jest da od otpadnog materijala sami možemo izraditi nešto korisno i lijepo. Od ostataka platna, krpica i gumbi učenici su izradili unikatne zidne slike. Neke od njih domar škole je uokvirio, a sve slike su završile na razrednoj izložbi.


[OPŠIRNIJE]UTJECAJ SOBNIH BILJAKA NA LJUDE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:39

Sobne biljke česta su dekoraciju u našim stanovima, kućama, uredima i drugim sličnim mjestima. Imaju li biljke i kakav utjecaj na raspoloženje i zdravlje ljudi? Na ta i slična pitanja odgovore su potražili učenici Erasmus+ ELIT tima naše škole. 

Sobne biljke su čuvarice našeg zdravlja, one pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, uljepšavaju prostor, suzbijaju neugodne mirise... 

Rezultati istraživanja su nas veoma iznenadili pa smo odlučili stećeno znanje prenijeti na pano u našoj školi, a našu učionicu informatike obogatiti odgovarajućim sobnim biljkama. Biljke traže puno pažnje i redovitu brigu, a savjete o njezi biljaka potražili od stručnjaka.

Detaljnije rezultate našeg istraživanja pogledajte u OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - PLANIRANJE I PRIPREMANJE AKTIVNOSTI U I. OŠ ČAKOVEC
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:04

Erasmus+ ELIT tim učitelja u I. osnovnoj školi Čakovec redovito provodi niz aktivnosti sa ciljem da učenici upoznaju, usvoje i u svakodnevnom životu primijenjuju odgovorne oblike ponašanja prema prirodi i bogatstvima koje nam priroda pruža. Suradnja i komunikacija temelj su uspješnog timskog rada međunarodnog projektnog tima naše škole koji je prepoznat i cijenjen u lokalnoj zajednici i obrazovnoj zajednici na državnoj razini.

S posebnim entuzijazmom planiramo i pripremamo aktivnosti učenja i poučavanja koje ćemo provesti od 23. do 29. travnja 2017. godine kada će našu školu i grad posjetiti partneri iz Portugala, Cipra, Rumunjske, Turske i Litve. Pripreme za gostovanje naših partnera u punom su jeku, a aktivnosti planiranja, pripremanja i organiziranja se redovito dogovaraju na radnim sastancima projektnog tima. 

Prilikom gostovanja naših partnera u školi ćemo provesti niz radionica o recikliranju, korištenju prirodnih materijala, upoznavanju tradicije i kulture našeg kraja. U radionicama će aktivno sudjelovati učenicima, učitelji, roditelji, vanjskim suradnici i šira lokalna zajednica.


[OPŠIRNIJE]OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 15:29

Učenici 8.c i 8.d razreda su na nastavi informatike istraživali obnovljive izvore energije i rezultate istaraživanja prikazali referatima, multimedijalnim prezentacijama, i interaktivnim kvizovima. Na ovaj način učenici su upotpunili svoje znanje iz poznavanja obnovljivih izvora energije, dodatno razvijali vještine naprednog korištenja alata za obradu teksta, izradu multimedijalnih prezentacija i online kvizova, usavršavali komunikacijske i prezentacijske vještine, vještinu izražavanja na engleskom jeziku, razvijali suradnju, kreativnost, timski rad i istraživački duh.

Obrazovni sadržaji su dostupni i slobodni za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku na slijedećim poveznicama:


[OPŠIRNIJE]Međužupanijski stručni skup "EU projekti u školama"
Ivana Ružić / datum: 10. 1. 2017. 09:26

9. siječnja 2017. godine u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održan je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računalstva u osnovnim i srednjim školama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije

Skup pod nazivom EU projekti u školama organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a vodila savjetnica Saida Deljac, prof.

Na skupu su predavači Janja Banić, ravnateljica, Prva gimnazija Varaždin; mr. sc. Kristinka Blažeka, Tehnička škola Čakovec; Marijan Horvat, Tehnička škola Čakovec; Tina Čerpinko, Nina Prašnjak, Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin; Tamara Vidović i Tea Horvatić, OŠ Strahoninec i Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec predstavili EU projekte provedene u njihovim ustanovama od razvoja ideje do realizacije, evaluacije i prihvata završnih isvještaja projekata, vlastita iskustva i primjere dobre prakse. Uz razmjenu iskustava, skup je bio prilika za razvoj novih ideja i partnerstava u budućim projektima, osnaživanje odrazovne zajednice u području provedbe međunarodnih projekata.

I. osnovna škola Čakovec predstavljena je kao jedna od vodećih škola na ovom području po broju provođenja međunarodnih projekata, a posebno su predstavljeni projekti: Safety and mobility for all, Scientix, EU Code Week, eTwinning, Erasmus+ European Goodwill Cup, Keep Invest Donate Spend i Ecological Literacy.

Ovakav tip skupa se po prvi puta održao na ovom području. Osamdesetak sudionika koji su aktivno i s velikim interesom sudjelovali u radu skupa potvrđuje važnost, interes i potrebu obrazovne zajednice za ovakvim vrstama usavršavanja. Zahvaljujemo Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, posebno gospodi Ivanu Plačku i Goranu Levačiću na dobrodošlici i pomoći u organizaciji skupa u njihovom prostoru.


[OPŠIRNIJE]ELIT PREDSTAVLJEN NA STRUČNOM SKUPU ŽSV ŠKOLSKIH KNJIŽNJIČARA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 12:29

Dubravka Kečkeš, školska pedagoginja i Ivana Ružić, učiteljica informatike su na Županijskom stručnom vijeću školskih knjižnjičara u Međimurskoj županiji održanom 2. prosinca 2016. u Gimnaziji J. Š. Slavenski u Čakovcu predstavile projekt Erasmus+ Ecological literacy.

Okupljene su upoznale sa projektom, projektnim partnerima, ulogom naše škole u projektu, planiranim ciljevima i ishodima projekta. Predstavljene su aktivnosti provedene kao dio ovog projekta poput: oslikavanja vrećica, izrada eko slika, filmova, plakata, razglednica, obilježavanje Svjetskog dana jabuka, Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, Europskog dana bez automobila, itd.

Predstavljena je uloga i značaj projekta u razvoju digitalnih kompetencija, jezičnih kompetencija i kompetencija za cjeloživotno učenje učenika i učitelja. Također, rad u projektu doprinosi razvoju kreativnosti i inovativnosti, suradnje, odgovornosti, preuzimanju inicijative, razvoju iskustvenog učenja, transferu znanja, kritičkog razmišljanja, metakognicije i nekonformizma.


[OPŠIRNIJE]IZBOR ZA LOGO PROJEKTA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 11:45

Učenici iz 6 partnerskih škola iz Portugala, Rumunjske, Turske, Litve, Cipra i Hrvatske pozvani su da kao dio projektnih aktivnosti samostalno osmisle i izrade logo projekta Ecological literacy koji će biti zaštitni znak projekta tijekom dvogodišnje provedbe i kasnije u diseminaciji. 

Učitelji i učenici I. osnovne škole Čakovec, radosno su prionuli osmišljavanju i izradi vlastitih loga vodeći se glavnom vodiljom projekta 3R (reduce - reuse - recicle), koristeći prirodne materijale, vodeći se idejom o potrebi razvoja svijesti o važnosti očuvanja prirode.

U svakoj partnerskoj školi odabrana su tri najbolja učenička rada koja su prezentirana na transnacionalnom sastanku u Sibiu. Iz naše škole u Sibiu su otputovali slijedeći radovi:

Matteo Demario Časni, 2.a 

mentorica Slavica Pospiš

 

Elena Šarić, 2.d

mentorica Jasminka Štefić

 

Nela Levačić, 3.a

mentorica Draženka Blažeka

 

Najboljim logo odabran je rad učenika sa Cipra:

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima i mentorima na trudu i uspješnom radu!


[OPŠIRNIJE]RAZGLEDNICE I ČESTITKE KAO POČETAK NOVE SURADNJE I PRIJATELJSTVA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 08:57

Rad na međunarodnim projektima posebno je zanimljiv i motivirajuć zbog upoznavanja, komunikacije, razmjene iskustava i dobre prakse sa učiteljima i učenicima u stranim školama.

I ove jeseni učenici I. osnovne škole Čakovec svih uzrasta zajedno su osnaživali i razvijali vlastitu kreativnosti, suradnju, vještine rada u timu, ekološku svijest, likovno izražavanje i komunikaciju na engleskom jeziku, izrađujući čestitke i razglednice kojima su svojim vršnjacima u Rumunjskoj, Litvi, Portugalu, Turskoj i na Cipru pokušali dočarati prirodna bogatstva Međimurja.

Stotinjak razglednica i čestitaka otputovalo je u partnerske škole i ozarilo lica stotinjak učenika, a dvadeseta razglednica iz središta Transilvanije doputovalo je i razveselilo učenike naše škole. Izrada i pisanje razglednica i čestitaka u doba IKT je pomalo istisnuta iz naše svakodnevnice no mnogo je pažnje i truda uloženo u izradu ovih predmeta jer upravo su oni opipljivi početak nove suradnje i novih prijateljstava. 

U aktivnostima su zajedno sudjelovale učenici i učenici drugih, sedmih i osmih razreda vođeni učiteljicama Slavicom Pospiš, Valerijom Horvat i Ivanom Ružić.


[OPŠIRNIJE]POSJET SORTIRNICI OTPADA
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:37

Učenici 3.c razreda ekološke grupe sa učiteljicom Helenom Slamek sredinom studenog su posjetili sortirnicu korisnog otpada i kompostanu u Prelogu. Predstavnica  tvrtke GKP PRE KOM d.o.o. je objasnila kako se otpad odvaja, razvrstava i skladišti. Otpad koji se može reciklirati se prodaje za ponovnu uporabu, a otpad (smeće) koji je neiskorišten se vozi na odlagališta. U kompostani smo saznali kako od BIO OTPADA nastaje kompost koji je hrana biljkama. Naučili smo da zbrinjavanjem otpada doprinosimo zaštiti okoliša i kvaliteti života jer štedimo sirovinu, štitimo biljke i životinje, a to je svima krajnji cilj, zar ne?

 


[OPŠIRNIJE]UKRASI SVOJU PLATNENU VREĆICU
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:29

Naša škola već dugi niz godina surađuje sa zaštitarsko- ekološkom organizacijom Nobilis. Putem različitih radionica i predavanja najmlađe se želi osvijestiti o važnosti i potrebi zaštite okoliša te poučiti kako pojedinac/ svatko od nas, može tome doprinijeti.

U 4.c nedavno je održana radionica pod nazivom „Ukrasi svoju platnenu vrećicu“. Učenici su slušali kratko predavanje o štetnosti upotrebe plastičnih vrećica. Poslije predavanja svaki učenik je dobio platnenu vrećicu (zahvaljujemo Gradu koji nam je donirao vrećice) koju je mogao ukrasiti po želji. Od starih majica koje više ne nose učenici su izrezivali različite aplikacije kojima su ukrašavali vrećice. Bilo je zabavno jer su mnogi po prvi put primili u ruke iglu i konac! Javljale su se i ideje kome i kojom prigodom će pokloniti vrećice. Radionicu su pripremile i vodile Dubravka Kečkeš i Ivana Ričko Borović.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT 1. TRANSNACIONALNI SASTANAK U RUMUNJSKOJ
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 09:50

Sredinom studenog u rumunjskom gradu Sibiu održan je prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu Erasmus+ Ecological literacy, a našu školu su predstavile Valerija Horvat i Ivana Ružić.

Na sastanku smo upoznali sve partnerske škole, regije i države iz kojih dolazimo. Dogovorene su projektne aktivnosti i očekivani ishodi, pripreme za razmjene učenika koje će se održati u veljači 2017. u partnerskoj školi na Cipru te u travnju 2017. kada će I. osnovna škola Čakovec ugostiti učitelje, ravnatelje i učenike partnerskih škola iz  Rumunjske, Turske, Portugala, Litva i Cipra.

Sasatank je bio prilika da partneri predstave po tri najbolja loga koja su izradili učenici u svakoj od partnerskih škola te je odabran zajednički logo kojim ćemo isticati projekt i sve naše aktivnosti. Pobjednički logo je rad učenika sa Cipra.

Također, svi partneri su razmijenili simbolične poklone svog kraja te razglednice i čestitke koje su izradili učenici za učenike u drugim školama.

Svi sudionici sastanka imali su prilike upoznati kulturu, povijest, tradiciju i prirodne ljepote Transilvanije. Više detalja o sastanku možete pogledati u prezentaciji u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Dan jabuka
Ivana Ružić / datum: 11. 11. 2016. 12:37

U PŠ Krištanovec smo u listopadu obilježili Međunarodni dan jabuka. Kako je kraljica voća važna za naše zdravlje, s učenicima smo raspravili o poznatoj izreci: “Jedna jabuka na dan, miče doktora iz kuće van.”. U blizini naše škole nalazi se veliki voćnjak, čija nam je vlasnica, gospođa Gordana Strnad došla u goste. Osim što je donijela brdo jabuka za naše učenike,  djeci je objasnila proces dobivanja ovog, često podcijenjenog, voća. Priča započinje u sjemenci, a završava u krošnji. U svijetu je poznato preko 500 vrsta jabuka, a mi smo upoznali i naučili razlikovati njih 6. Teta Goga nam je objasnila što se i kako sve može dobiti od jabuka te da se ni jedan dio jabuke ne baca, sve ono što ostaje od proizvodnje soka , stavlja se u compost , koji je ujedno i biljno gnojivo za voćke na proljeće. Skrenuli smo pažnju djece da je bio uzgoj budućnost jer bez očuvanja tradicionalnih vrsta sjemenja i bilja može se dogoditi da pojedine biljke posve nestanu. Nakon prezentacije smo pohitali u školsku kuhinju i uz pomoć kuharice Marije pripremili slasnu pogaču od jabuka. U slast!   

Aktivnost je provela učiteljica Veronika Kapelari Horvat kao dio projekta Erasmus+ ELIT.  


[OPŠIRNIJE]IZRADA FILMOVA ZA PREDSTAVLJANJE PARTNERIMA
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:03

Uskoro se održava prvi transnacionalni sastanak projekta Erasmus+ ELIT na kojem će se svi partneri u projektu upoznati, predstaviti i dogovarati buduće aktivnosti, suradnje i sastanke.

Za taj događaj učenici Jelena Kovačić, Ines Lesjak, Lara Mikulić, Luka Mikulić Ana Novinščak i Petar Ovčar izradili su tri filma kojima ćemo našim partnerima, učenicima u njihovim školama predstaviti našu domovinu, županiju, grad i školu.

Filmove možete pogledati na slijedećim poveznicama:

Međimurje i Čakovec

I. OŠ Čakovec

Hrvatska


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KUTAK
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:56

Učenici 7. c razreda upoznali su novi Erasmus+ projekt u našoj školi pod nazivom Ecological literacy u kojem ćemo aktivno komunicirati i surađivati sa školama iz Rumunjske, Portugala, Turske, Litve i Cipra.

Glavne aktivnosti projekta vođene su idejom 3R (reduce, reuse, recycle) tj. da sami istražimo naš zavičaj, njegova prirodna bogatstva, ekološke opasnosti te promijenom vlastitih svakodnevnih navika doprinesemo očuvanju Zemlje.

Sa ciljem da s projektom upoznamo sve učenike, njihove roditelje i posjetitelje naše škole, učenici 7.c razreda s učiteljicom Ivanom Ružić uredili su dva Erasmus+ ELIT kutka.


[OPŠIRNIJE]Sveti Franjo Asiški - zaštitnik ekologije
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:52

Polaznice Vjeronaučne skupine vođene vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec u mjesecu listopadu su upoznavale životopis svetoga Franje Asiškoga. Nakon toga su pristupile izradi plakata. Osim papira i drvenih bojica, za izradu plakata koristile su i papirnatu vreću (od recikliranog papira) za habit/odjeću i špagu za redovnički pojas. Sveti Franjo je na poseban način bio veliki ljubitelj svega stvorenoga te je posebno isticao ekološku mudrost: ljudska bića kao pojedinci i kao zajednica, mogu kvalitetno živjeti u bratskim odnosima jedni s drugima i sa zemljom. Aktivnosti se provode u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: Zemlja je naša i Božja kuća
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:47

Učenici 4.a su na nastavi vjeronauka sa vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec kroz nastavnu cjelinu Zemlja je naša i Božja kuća učili o biblijskom izvještaju o stvaranju svijeta, o čovjeku kao odgovornom su-stvaratelju svijeta, Božjim tragovima u prirodi te o ekologiji.

Učenici su izrađivali slikovnice za ponavljanje nastavnih sadržaja gdje su posebno istaknuli važnost ekološkog djelovanja; brige za svijet koji nas okružuje, od razvrstavanja otpada, recikliranju, smanjenju buke i ekološkim zapovijedima.

Učenici su navedene aktivnosti provodili u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]EKO SLIKE
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:42

Na satu likovne kulture učenici naše PŠ Krištanovec izrađivali su slike od netom pokupljenog lišća iz okolice naše škole. Na taj su način naučili da je moguće iskoristit nešto što nam je dano iz prirode za lijepa likovna djela. Motiv su nam bile životinnje u jesen te njihove životne navike. Aktivnost je dio Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA I MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 09:22

Sredinom rujna učenici PŠ Krištanovec sa učiteljicom Veronikom Kapelari Horvat obilježili su dva važna datuma za svijet ekologije, a to su Europski dan bez automobila te Međunarodni dan zašite ozonskog omotača.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće istraže koliko su njihovi roditelji svjesni o štetnosti sprejeva s potiskivačem te o ispušnim plinovima automobila.

Nakon poražavajućih rezultata napravili smo plakat kojim smo u šetnji kroz mjesto zaustavljali vozače da ih potaknemo na razmišljanje o zdravijem kretanju te smanjenju količine smoga općenito.

Plakat smo na kraju izložili na oglasnoj ploči u centru mjesta.

Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.

 


[OPŠIRNIJE]PRIČA PAPIRNATE VREĆICE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:46

Početkom listopada učenici Dječjeg foruma Zmajići sa učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, uključili su se u aktivnosti povodom Dječjeg tjedna.

Aktivno su sudjelovali na radionici u DV Maslačak ”Priča papirnate vrećice” gdje su razvijali kreativnost, suradnju, pozitivan donos prema radu ali i svijest o važnosti zaštite okoliša.

Rezultat aktivnosti su maštovito ukrašene papirnate vrećica od recikliranog papira koje će koristiti za čuvanje svojih radova. Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]KAO PRVO - ZAGONETNO DRVO
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:30

Učenici 3.c razreda sus a svojom učiteljicom Helenom Slamek posjetili  izložbu Kao prvo - zagonetno drvo Matije Bobeka u Knjižnici "Nikole Zrinski" u Čakovcu. Životinje, mobili, glazbeni instrumenti, prometna sredstva i dr. igračke izrađene su od komada drva hrasta, bukve, agacije, divljeg oraha, vrbe, kestena i čvrstih prirodnina nađenih u prirodi. Igračke ne sadrže kemikalije pa ne zagađuju okoliš, trajnije su i mogu se reciklirati, a učenici su imali prilike razvijati vlastitu kreativnost, pozitivan odnos prema radu, prirodi i bogatstvima koje nam pruža.

Posjet izložbi je dio aktivnosti  Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:26

U četvrtak, 20. listopada u I. OŠ Čakovec održana je predstavljanje Erasmus+ projekata ECOLOGICAL LITERACY iz područja međunarodna školska partnerstva koje provodi naša škola sa partnerima iz Rumunjske, Cipra, Turske, Portugala i Litve.

U sklopu projekta razvijati ćemo ekološku svijest i pismenost među učenicima, učiteljima, roditeljima i u lokalnoj zajednici, upoznati i naučiti koncept zelene energije, zelene kuće, obnovljive izvore energije, zagađenje, otpad, koncept čiste energije, transport, vremenske (ne)prilike, prirodne nepogode, smanjenje kvalitete života zbog zagađenja, zagađenje zraka, svjetlosno i zvučno zagađenje.

Učenici, učitelji članovi Erasmus+ tima, voditeljica projekata Ivana Ružić i ravnatelj škole Siniša Stričak, predstavili su svoja iskustva i očekivanja od međunarodne suradnje u budućnosti.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju