preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY

 

 

 

ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY AKTIVNOSTI
POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:22


[OPŠIRNIJE]Gdje je završila moja plastična vrečica?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:11

Priroda i društvo, uči nas o čuvanju okoliša, o razvrstavanju smeća i otpada, o brizi za okoliš u kojem živimo ali o smeću koje nije smeće. Recikliranjem  i ponovnom preradom čuvamo prirodne resurse za nove generacije učenika kao što smo mi. Učenici 3.a, b, c i d razreda upoznali su se sa djelatnošću Odlagališta otpada u Totovcu. Vidjeli sortirnicu otpada  iz koje izlaze bale tetrapaka, plastike,... Saznali da svakodnevno stiže 60 tona smeća ali da i naše odlagalište može raditi tek do 2020 godine.

A što onda? -pitali smo se.

 


[OPŠIRNIJE]Put vode koju pijemo?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:07

Povodom 22.ožujka, Svjetskog dan voda, učenici 3.a, b, c i d razreda sa svojim učiteljicama, posjetili su Zaštičenu zonu Vodocrpilišta u Nedelišću.

Učenici su upoznali kako pitka voda dolazi do njihovih kuća i stanova; način na koji se kontrolira čistoća i kvaliteta pitke vode; kako veliki bunari i pumpe tjeraju vodu cjevovodima do potrošača; zašto nisu dozvoljene nikakve aktivnost unutar vodocrpilišta itd.

Učenici su posadili drvo breskve  koje će oplemeniti okoliš ali i sjetiti ih na štednju vode uz izreku  Bez vode nema života! - kako za posađenu stablo tako i za čovjeka.


[OPŠIRNIJE]EKOPATROLA DJEČJEG FORUMA ZMAJIĆI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:04

Učenici l. OŠ Čakovec, Dječji forum “Zmajići”, u šk. godini 2016./2017.u svojoj aktivnosti provode Ekopatrolu u gradu Čakovcu, a mi donosimo na što su negativno naišli u svojem okolišu. Fotografije se odnose na razbacano smeće i otpad u polju u okolici Pribislavca, na parkiralištu I. OŠ Čakovec, prostoru između III. OŠ i Graditeljske škole Čakovec, Ulici Marije Zidarić, u šumama kraj Gradskih bazena Čakovca, prostoru između Lateralca i željezničke pruge, te Ulici Vinka Žganca u Pribislavcu.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: PRIČA JEDNOG KONTEJNERA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:59

Učenici Dječjeg foruma Zmajići kroz radionicu Briga za okoliš i naše zdravlje, došli na ideju da izrade slikovnicu, o kontejeru koji promatra što se događa u okolišu i kako ga nitko ne primjećuje. Slikovnicom žele potaknuti sve da  čuvaju i čiste svoj životni prostor. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA IZRADA KRAVATA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:31
U našem se 3. d razredu školskim projektima rado pridružuju i roditelji.
Ovaj put su svojoj djeci pomogli u izradi magneta u obliku kravata. Glavni dio posla je obavljen, a učenici će dovršiti kravate i pokloniti ih gostima iz projekta ELIT.
 
 
 

[OPŠIRNIJE]DONIRANJE ZIMSKIH JAKNI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

 

Učenici 2.d razreda su se uključili u Županijsku akciju Crvenog križa "Donirajte zimske jakne". Zimske jakne, kapute i odjeću koju više ne trebaju,učenici su donijeli u školu. Prikupljene stvari smo zajedno odnijeli u prostorije Crvenog križa Čakovec. Humanost i darivanje su vrijednosti ovog razreda.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

2.d razred se uključio u školsku akciju "Poklon nepoznatom prijatelju". Cilj je akcije pomoći i razveseliti djecu slabijeg imovinskog stanja s područja Grada. Svi su se učenici potrudili i donijeli u školu velike šarene poklone. U kutijama su se našle knjige, slikovnice, odjeća, igračke koje više ne trebaju i pismo za nepoznatog prijatelja. Dobrota se uvijek nagrađuje, pa je učiteljica Jasminka Štefić svoj razred vodila na Gradsko klizalište. Učenici su bili presretni!


[OPŠIRNIJE]KAM SE KOJE SMEČE MEČE
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:08

Udruga Nobilis je prezentirala ekološki film "Kam se koje smeče meče" učenicima drugog razreda, a s ciljem razvijanja svijesti o očuvanju okoliša i razvrstavanju otpada. Nakon razgovora o tome što je otpad i kako se razvrstava, učenici su znanje provjerili uz edukativnu igru memory. No, najbolji način učenja je učenje u stvarnom okruženju. Zato su učenici izašli ispred škole, te pokupili smeće koje su pronašli. U previđene vreće odvajali su otpad. Zaključili su da ima neodgovornih učenika, koji bacaju smeće u okoliš.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]RECIKLIRANA LUTKA GRGA ČVARAK
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:06

Od recikliranog materijala, učenici 2.d razreda su izradili lutku Grga Čvarak. Na satu lektire lutka je poslužila za dramatizaciju i scensku igru. Karakter lutke je odlično pogođen, zahvaljujući različitim materijalima koji su koristili. Originalnost i kreativnost je bila prisutna kod svake lutke. Sat lektire je prošao prebrzo, obzirom da su svi trebali prezentirati svoju lutku.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]ZIMA U NAŠEM ZAVIČAJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 07:56

Ovogodišnja zima pokazala je svu svoju snagu. Osim niskim temperaturama i jakim vjetrom nagradila nas je i s puno snijega. Učenici 3.d razreda to su iskoristili. Sat Tjelesno zdravstvene kulture proveli su na sanjkanju u zaleđenom gradskom parku. Vrativši se s puno lijepih dojmova, na satu Hrvatskog jezika, pisali su o tom doživljaju i o zimi. Na satu Likovne kulture izradili su papirnate snjegoviće. Na kraju su svoje radove predstavili svim učenicima naše škole na panou projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]IZRADA UKRASNIH KUTIJA ZA ODLAGANJE OTPADA
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:37

Kontejneri za odlaganje  otpada svim su učenicima poznati po boji. Zato i ne moraju čitati natpise na njima kako bi otpad pravilno odložili u odgovarajući kontejner. No učenici 3. d razreda malo su se poigrali i odlučili za svoju učionicu izraditi maštovite, neuobičajene kontejnere. Takvi kontejneri još ih više potiču da svaki i najmanji otpad pravilno sortiraju.


[OPŠIRNIJE]OSLIKAVANJE PLASTIČNIH ČAŠICA U 3.D
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:30

Plastične čaše nakon samo jedne upotrebe često bacamo. No učenici 3. d razreda dosjetili su se kako ih dulje upotrjebljavati. U svojoj su likovnoj mapi pronašli puno ostataka manjih komada šarenog kolaž papira. Oblijepili su čašice i uljepšali ih. Sada im one služe kao posudice za školski pribor: olovke, penkala, flomastere. Učenici aktivno sudjeluju u sortiranju otpada i neprestano nailaze na nove ideje kako u tome napredovati. Poticaj u njihovim naporima je sada i projekt  ELIT koji se trenutno provodi u školi.


[OPŠIRNIJE]EKO RADIONICA ZMAJIĆA I MALIŠANA IZ DV BAMBI
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 07:47

Suradnja Dječjeg foruma “Zmajići”s DND Čakovec u projektu “Čitamo svi veliki i mali” koji se provodi već 4 godine obogaćena je za jedno novo druženje. Ugostili smo vrtićku skupinu djece DV Bambi s kojim smo čitali priču Snjegović Zvonimira Baloga pjevali pjesme posvećene zimi. Organizirali smo ekološku radionicu.

Pomoću prirodnih, odbačenih  i neupotrebljivih materijala izrađivali smo snjegoviće. Novinski papir, stiropor, plastične vrećice, pšenična slama, aluminijska folija poslužili su za izradu snjegovića koji nisu uvijek hladni, bijeli i snježni.

Voditeljice ove projektne aktivnosti su učiteljice Draženka Blažeka i Marija Toplek te odgajateljice iz dječjeg vrtića Bambi. Na aktivnosti je sudjelovalo tridesetak djece iz vrtića i 25 učenika Dječjeg foruma Zmajići.


[OPŠIRNIJE]UGROŽENE ŽIVOTINJE NAŠEG ZAVIČAJA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:17

Zbog raznolike biološke flore i faune prirodoslovci su zaštitili veliki broj biljaka i životinja koje su zbog sve veće ugroženosti bile u opasnosti da će nestati. Zbog toga su se forumaši: učenici 3.a i 3.b razreda s učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, potrudili istražiti taj raznolik i zanimljiv svijet. 

Zaštićene biljke našeg zavičaja:

kockavica, kukurijek, jaglac, šumarica, visibaba, ljubičica, ljekovita krvara, drva: ginko, tulipanovac i hrast lužnjak.

 

Zaštićene životinje našeg zavičaja:

međimurska lastavica, međimurski konj, vidra, kokoš hrvatica, kukac obalčar, zagasiti livadni plavac (leptir).

 

Uživali smo u istraživanju do sada nama nepoznatih vrsta.

 


[OPŠIRNIJE]IZRADA LOGA ELIT U 3.D
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:16

Učenici 3. d razreda uključili su se u izradu loga za projekt. Sami su birali likovnu tehniku. U izradi loga pokazali su maštovitost ali i znanje u primjeni likovnih tehnika. Važno je reći da su svi uživali u izradi loga, a najuspješniji radovi našeg razreda pridružili su se ostalim uspješnim radovima naše škole.

       

        


[OPŠIRNIJE]VODA - VAŽNOST ZA ŽIVOT NA ZEMLJI
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:12

Učenici 3. d razreda su vođeni učiteljicom Tanjom Žganec na satu Prirode i društva, a u sklopu projekta ELIT, učili o zaštiti voda i njihovoj važnosti za život svih živih bića. Izradili su radove na tu temu i uredili školski Erasmus+ kutak. Uz to što su stekli nova znanja, razvijali su kreativnost, suradnju i timski rad i povrh svega dobro su se i zabavili. 


[OPŠIRNIJE]IZRADA UNIKATNIH SLIKA OD OTPADNIH MATERIJALA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:09

U sklopu projekta Erasmus+ ECOLOGICAL LITERACY učenici 3.d razreda sa učiteljicom Tanjom Žganec marljivo uče i istražuju na koje načine možemo prepoznati i očuvati bogatstva koje nam pruža priroda. Naučili su kako smeće nije smeće, to jest da od otpadnog materijala sami možemo izraditi nešto korisno i lijepo. Od ostataka platna, krpica i gumbi učenici su izradili unikatne zidne slike. Neke od njih domar škole je uokvirio, a sve slike su završile na razrednoj izložbi.


[OPŠIRNIJE]UTJECAJ SOBNIH BILJAKA NA LJUDE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:39

Sobne biljke česta su dekoraciju u našim stanovima, kućama, uredima i drugim sličnim mjestima. Imaju li biljke i kakav utjecaj na raspoloženje i zdravlje ljudi? Na ta i slična pitanja odgovore su potražili učenici Erasmus+ ELIT tima naše škole. 

Sobne biljke su čuvarice našeg zdravlja, one pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, uljepšavaju prostor, suzbijaju neugodne mirise... 

Rezultati istraživanja su nas veoma iznenadili pa smo odlučili stećeno znanje prenijeti na pano u našoj školi, a našu učionicu informatike obogatiti odgovarajućim sobnim biljkama. Biljke traže puno pažnje i redovitu brigu, a savjete o njezi biljaka potražili od stručnjaka.

Detaljnije rezultate našeg istraživanja pogledajte u OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - PLANIRANJE I PRIPREMANJE AKTIVNOSTI U I. OŠ ČAKOVEC
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:04

Erasmus+ ELIT tim učitelja u I. osnovnoj školi Čakovec redovito provodi niz aktivnosti sa ciljem da učenici upoznaju, usvoje i u svakodnevnom životu primijenjuju odgovorne oblike ponašanja prema prirodi i bogatstvima koje nam priroda pruža. Suradnja i komunikacija temelj su uspješnog timskog rada međunarodnog projektnog tima naše škole koji je prepoznat i cijenjen u lokalnoj zajednici i obrazovnoj zajednici na državnoj razini.

S posebnim entuzijazmom planiramo i pripremamo aktivnosti učenja i poučavanja koje ćemo provesti od 23. do 29. travnja 2017. godine kada će našu školu i grad posjetiti partneri iz Portugala, Cipra, Rumunjske, Turske i Litve. Pripreme za gostovanje naših partnera u punom su jeku, a aktivnosti planiranja, pripremanja i organiziranja se redovito dogovaraju na radnim sastancima projektnog tima. 

Prilikom gostovanja naših partnera u školi ćemo provesti niz radionica o recikliranju, korištenju prirodnih materijala, upoznavanju tradicije i kulture našeg kraja. U radionicama će aktivno sudjelovati učenicima, učitelji, roditelji, vanjskim suradnici i šira lokalna zajednica.


[OPŠIRNIJE]OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 15:29

Učenici 8.c i 8.d razreda su na nastavi informatike istraživali obnovljive izvore energije i rezultate istaraživanja prikazali referatima, multimedijalnim prezentacijama, i interaktivnim kvizovima. Na ovaj način učenici su upotpunili svoje znanje iz poznavanja obnovljivih izvora energije, dodatno razvijali vještine naprednog korištenja alata za obradu teksta, izradu multimedijalnih prezentacija i online kvizova, usavršavali komunikacijske i prezentacijske vještine, vještinu izražavanja na engleskom jeziku, razvijali suradnju, kreativnost, timski rad i istraživački duh.

Obrazovni sadržaji su dostupni i slobodni za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku na slijedećim poveznicama:


[OPŠIRNIJE]Međužupanijski stručni skup "EU projekti u školama"
Ivana Ružić / datum: 10. 1. 2017. 09:26

9. siječnja 2017. godine u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održan je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računalstva u osnovnim i srednjim školama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije

Skup pod nazivom EU projekti u školama organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a vodila savjetnica Saida Deljac, prof.

Na skupu su predavači Janja Banić, ravnateljica, Prva gimnazija Varaždin; mr. sc. Kristinka Blažeka, Tehnička škola Čakovec; Marijan Horvat, Tehnička škola Čakovec; Tina Čerpinko, Nina Prašnjak, Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin; Tamara Vidović i Tea Horvatić, OŠ Strahoninec i Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec predstavili EU projekte provedene u njihovim ustanovama od razvoja ideje do realizacije, evaluacije i prihvata završnih isvještaja projekata, vlastita iskustva i primjere dobre prakse. Uz razmjenu iskustava, skup je bio prilika za razvoj novih ideja i partnerstava u budućim projektima, osnaživanje odrazovne zajednice u području provedbe međunarodnih projekata.

I. osnovna škola Čakovec predstavljena je kao jedna od vodećih škola na ovom području po broju provođenja međunarodnih projekata, a posebno su predstavljeni projekti: Safety and mobility for all, Scientix, EU Code Week, eTwinning, Erasmus+ European Goodwill Cup, Keep Invest Donate Spend i Ecological Literacy.

Ovakav tip skupa se po prvi puta održao na ovom području. Osamdesetak sudionika koji su aktivno i s velikim interesom sudjelovali u radu skupa potvrđuje važnost, interes i potrebu obrazovne zajednice za ovakvim vrstama usavršavanja. Zahvaljujemo Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, posebno gospodi Ivanu Plačku i Goranu Levačiću na dobrodošlici i pomoći u organizaciji skupa u njihovom prostoru.


[OPŠIRNIJE]ELIT PREDSTAVLJEN NA STRUČNOM SKUPU ŽSV ŠKOLSKIH KNJIŽNJIČARA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 12:29

Dubravka Kečkeš, školska pedagoginja i Ivana Ružić, učiteljica informatike su na Županijskom stručnom vijeću školskih knjižnjičara u Međimurskoj županiji održanom 2. prosinca 2016. u Gimnaziji J. Š. Slavenski u Čakovcu predstavile projekt Erasmus+ Ecological literacy.

Okupljene su upoznale sa projektom, projektnim partnerima, ulogom naše škole u projektu, planiranim ciljevima i ishodima projekta. Predstavljene su aktivnosti provedene kao dio ovog projekta poput: oslikavanja vrećica, izrada eko slika, filmova, plakata, razglednica, obilježavanje Svjetskog dana jabuka, Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, Europskog dana bez automobila, itd.

Predstavljena je uloga i značaj projekta u razvoju digitalnih kompetencija, jezičnih kompetencija i kompetencija za cjeloživotno učenje učenika i učitelja. Također, rad u projektu doprinosi razvoju kreativnosti i inovativnosti, suradnje, odgovornosti, preuzimanju inicijative, razvoju iskustvenog učenja, transferu znanja, kritičkog razmišljanja, metakognicije i nekonformizma.


[OPŠIRNIJE]IZBOR ZA LOGO PROJEKTA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 11:45

Učenici iz 6 partnerskih škola iz Portugala, Rumunjske, Turske, Litve, Cipra i Hrvatske pozvani su da kao dio projektnih aktivnosti samostalno osmisle i izrade logo projekta Ecological literacy koji će biti zaštitni znak projekta tijekom dvogodišnje provedbe i kasnije u diseminaciji. 

Učitelji i učenici I. osnovne škole Čakovec, radosno su prionuli osmišljavanju i izradi vlastitih loga vodeći se glavnom vodiljom projekta 3R (reduce - reuse - recicle), koristeći prirodne materijale, vodeći se idejom o potrebi razvoja svijesti o važnosti očuvanja prirode.

U svakoj partnerskoj školi odabrana su tri najbolja učenička rada koja su prezentirana na transnacionalnom sastanku u Sibiu. Iz naše škole u Sibiu su otputovali slijedeći radovi:

Matteo Demario Časni, 2.a 

mentorica Slavica Pospiš

 

Elena Šarić, 2.d

mentorica Jasminka Štefić

 

Nela Levačić, 3.a

mentorica Draženka Blažeka

 

Najboljim logo odabran je rad učenika sa Cipra:

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima i mentorima na trudu i uspješnom radu!


[OPŠIRNIJE]RAZGLEDNICE I ČESTITKE KAO POČETAK NOVE SURADNJE I PRIJATELJSTVA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 08:57

Rad na međunarodnim projektima posebno je zanimljiv i motivirajuć zbog upoznavanja, komunikacije, razmjene iskustava i dobre prakse sa učiteljima i učenicima u stranim školama.

I ove jeseni učenici I. osnovne škole Čakovec svih uzrasta zajedno su osnaživali i razvijali vlastitu kreativnosti, suradnju, vještine rada u timu, ekološku svijest, likovno izražavanje i komunikaciju na engleskom jeziku, izrađujući čestitke i razglednice kojima su svojim vršnjacima u Rumunjskoj, Litvi, Portugalu, Turskoj i na Cipru pokušali dočarati prirodna bogatstva Međimurja.

Stotinjak razglednica i čestitaka otputovalo je u partnerske škole i ozarilo lica stotinjak učenika, a dvadeseta razglednica iz središta Transilvanije doputovalo je i razveselilo učenike naše škole. Izrada i pisanje razglednica i čestitaka u doba IKT je pomalo istisnuta iz naše svakodnevnice no mnogo je pažnje i truda uloženo u izradu ovih predmeta jer upravo su oni opipljivi početak nove suradnje i novih prijateljstava. 

U aktivnostima su zajedno sudjelovale učenici i učenici drugih, sedmih i osmih razreda vođeni učiteljicama Slavicom Pospiš, Valerijom Horvat i Ivanom Ružić.


[OPŠIRNIJE]POSJET SORTIRNICI OTPADA
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:37

Učenici 3.c razreda ekološke grupe sa učiteljicom Helenom Slamek sredinom studenog su posjetili sortirnicu korisnog otpada i kompostanu u Prelogu. Predstavnica  tvrtke GKP PRE KOM d.o.o. je objasnila kako se otpad odvaja, razvrstava i skladišti. Otpad koji se može reciklirati se prodaje za ponovnu uporabu, a otpad (smeće) koji je neiskorišten se vozi na odlagališta. U kompostani smo saznali kako od BIO OTPADA nastaje kompost koji je hrana biljkama. Naučili smo da zbrinjavanjem otpada doprinosimo zaštiti okoliša i kvaliteti života jer štedimo sirovinu, štitimo biljke i životinje, a to je svima krajnji cilj, zar ne?

 


[OPŠIRNIJE]UKRASI SVOJU PLATNENU VREĆICU
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:29

Naša škola već dugi niz godina surađuje sa zaštitarsko- ekološkom organizacijom Nobilis. Putem različitih radionica i predavanja najmlađe se želi osvijestiti o važnosti i potrebi zaštite okoliša te poučiti kako pojedinac/ svatko od nas, može tome doprinijeti.

U 4.c nedavno je održana radionica pod nazivom „Ukrasi svoju platnenu vrećicu“. Učenici su slušali kratko predavanje o štetnosti upotrebe plastičnih vrećica. Poslije predavanja svaki učenik je dobio platnenu vrećicu (zahvaljujemo Gradu koji nam je donirao vrećice) koju je mogao ukrasiti po želji. Od starih majica koje više ne nose učenici su izrezivali različite aplikacije kojima su ukrašavali vrećice. Bilo je zabavno jer su mnogi po prvi put primili u ruke iglu i konac! Javljale su se i ideje kome i kojom prigodom će pokloniti vrećice. Radionicu su pripremile i vodile Dubravka Kečkeš i Ivana Ričko Borović.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT 1. TRANSNACIONALNI SASTANAK U RUMUNJSKOJ
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 09:50

Sredinom studenog u rumunjskom gradu Sibiu održan je prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu Erasmus+ Ecological literacy, a našu školu su predstavile Valerija Horvat i Ivana Ružić.

Na sastanku smo upoznali sve partnerske škole, regije i države iz kojih dolazimo. Dogovorene su projektne aktivnosti i očekivani ishodi, pripreme za razmjene učenika koje će se održati u veljači 2017. u partnerskoj školi na Cipru te u travnju 2017. kada će I. osnovna škola Čakovec ugostiti učitelje, ravnatelje i učenike partnerskih škola iz  Rumunjske, Turske, Portugala, Litva i Cipra.

Sasatank je bio prilika da partneri predstave po tri najbolja loga koja su izradili učenici u svakoj od partnerskih škola te je odabran zajednički logo kojim ćemo isticati projekt i sve naše aktivnosti. Pobjednički logo je rad učenika sa Cipra.

Također, svi partneri su razmijenili simbolične poklone svog kraja te razglednice i čestitke koje su izradili učenici za učenike u drugim školama.

Svi sudionici sastanka imali su prilike upoznati kulturu, povijest, tradiciju i prirodne ljepote Transilvanije. Više detalja o sastanku možete pogledati u prezentaciji u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Dan jabuka
Ivana Ružić / datum: 11. 11. 2016. 12:37

U PŠ Krištanovec smo u listopadu obilježili Međunarodni dan jabuka. Kako je kraljica voća važna za naše zdravlje, s učenicima smo raspravili o poznatoj izreci: “Jedna jabuka na dan, miče doktora iz kuće van.”. U blizini naše škole nalazi se veliki voćnjak, čija nam je vlasnica, gospođa Gordana Strnad došla u goste. Osim što je donijela brdo jabuka za naše učenike,  djeci je objasnila proces dobivanja ovog, često podcijenjenog, voća. Priča započinje u sjemenci, a završava u krošnji. U svijetu je poznato preko 500 vrsta jabuka, a mi smo upoznali i naučili razlikovati njih 6. Teta Goga nam je objasnila što se i kako sve može dobiti od jabuka te da se ni jedan dio jabuke ne baca, sve ono što ostaje od proizvodnje soka , stavlja se u compost , koji je ujedno i biljno gnojivo za voćke na proljeće. Skrenuli smo pažnju djece da je bio uzgoj budućnost jer bez očuvanja tradicionalnih vrsta sjemenja i bilja može se dogoditi da pojedine biljke posve nestanu. Nakon prezentacije smo pohitali u školsku kuhinju i uz pomoć kuharice Marije pripremili slasnu pogaču od jabuka. U slast!   

Aktivnost je provela učiteljica Veronika Kapelari Horvat kao dio projekta Erasmus+ ELIT.  


[OPŠIRNIJE]IZRADA FILMOVA ZA PREDSTAVLJANJE PARTNERIMA
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:03

Uskoro se održava prvi transnacionalni sastanak projekta Erasmus+ ELIT na kojem će se svi partneri u projektu upoznati, predstaviti i dogovarati buduće aktivnosti, suradnje i sastanke.

Za taj događaj učenici Jelena Kovačić, Ines Lesjak, Lara Mikulić, Luka Mikulić Ana Novinščak i Petar Ovčar izradili su tri filma kojima ćemo našim partnerima, učenicima u njihovim školama predstaviti našu domovinu, županiju, grad i školu.

Filmove možete pogledati na slijedećim poveznicama:

Međimurje i Čakovec

I. OŠ Čakovec

Hrvatska


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KUTAK
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:56

Učenici 7. c razreda upoznali su novi Erasmus+ projekt u našoj školi pod nazivom Ecological literacy u kojem ćemo aktivno komunicirati i surađivati sa školama iz Rumunjske, Portugala, Turske, Litve i Cipra.

Glavne aktivnosti projekta vođene su idejom 3R (reduce, reuse, recycle) tj. da sami istražimo naš zavičaj, njegova prirodna bogatstva, ekološke opasnosti te promijenom vlastitih svakodnevnih navika doprinesemo očuvanju Zemlje.

Sa ciljem da s projektom upoznamo sve učenike, njihove roditelje i posjetitelje naše škole, učenici 7.c razreda s učiteljicom Ivanom Ružić uredili su dva Erasmus+ ELIT kutka.


[OPŠIRNIJE]Sveti Franjo Asiški - zaštitnik ekologije
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:52

Polaznice Vjeronaučne skupine vođene vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec u mjesecu listopadu su upoznavale životopis svetoga Franje Asiškoga. Nakon toga su pristupile izradi plakata. Osim papira i drvenih bojica, za izradu plakata koristile su i papirnatu vreću (od recikliranog papira) za habit/odjeću i špagu za redovnički pojas. Sveti Franjo je na poseban način bio veliki ljubitelj svega stvorenoga te je posebno isticao ekološku mudrost: ljudska bića kao pojedinci i kao zajednica, mogu kvalitetno živjeti u bratskim odnosima jedni s drugima i sa zemljom. Aktivnosti se provode u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: Zemlja je naša i Božja kuća
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:47

Učenici 4.a su na nastavi vjeronauka sa vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec kroz nastavnu cjelinu Zemlja je naša i Božja kuća učili o biblijskom izvještaju o stvaranju svijeta, o čovjeku kao odgovornom su-stvaratelju svijeta, Božjim tragovima u prirodi te o ekologiji.

Učenici su izrađivali slikovnice za ponavljanje nastavnih sadržaja gdje su posebno istaknuli važnost ekološkog djelovanja; brige za svijet koji nas okružuje, od razvrstavanja otpada, recikliranju, smanjenju buke i ekološkim zapovijedima.

Učenici su navedene aktivnosti provodili u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]EKO SLIKE
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:42

Na satu likovne kulture učenici naše PŠ Krištanovec izrađivali su slike od netom pokupljenog lišća iz okolice naše škole. Na taj su način naučili da je moguće iskoristit nešto što nam je dano iz prirode za lijepa likovna djela. Motiv su nam bile životinnje u jesen te njihove životne navike. Aktivnost je dio Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA I MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 09:22

Sredinom rujna učenici PŠ Krištanovec sa učiteljicom Veronikom Kapelari Horvat obilježili su dva važna datuma za svijet ekologije, a to su Europski dan bez automobila te Međunarodni dan zašite ozonskog omotača.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće istraže koliko su njihovi roditelji svjesni o štetnosti sprejeva s potiskivačem te o ispušnim plinovima automobila.

Nakon poražavajućih rezultata napravili smo plakat kojim smo u šetnji kroz mjesto zaustavljali vozače da ih potaknemo na razmišljanje o zdravijem kretanju te smanjenju količine smoga općenito.

Plakat smo na kraju izložili na oglasnoj ploči u centru mjesta.

Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.

 


[OPŠIRNIJE]PRIČA PAPIRNATE VREĆICE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:46

Početkom listopada učenici Dječjeg foruma Zmajići sa učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, uključili su se u aktivnosti povodom Dječjeg tjedna.

Aktivno su sudjelovali na radionici u DV Maslačak ”Priča papirnate vrećice” gdje su razvijali kreativnost, suradnju, pozitivan donos prema radu ali i svijest o važnosti zaštite okoliša.

Rezultat aktivnosti su maštovito ukrašene papirnate vrećica od recikliranog papira koje će koristiti za čuvanje svojih radova. Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]KAO PRVO - ZAGONETNO DRVO
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:30

Učenici 3.c razreda sus a svojom učiteljicom Helenom Slamek posjetili  izložbu Kao prvo - zagonetno drvo Matije Bobeka u Knjižnici "Nikole Zrinski" u Čakovcu. Životinje, mobili, glazbeni instrumenti, prometna sredstva i dr. igračke izrađene su od komada drva hrasta, bukve, agacije, divljeg oraha, vrbe, kestena i čvrstih prirodnina nađenih u prirodi. Igračke ne sadrže kemikalije pa ne zagađuju okoliš, trajnije su i mogu se reciklirati, a učenici su imali prilike razvijati vlastitu kreativnost, pozitivan odnos prema radu, prirodi i bogatstvima koje nam pruža.

Posjet izložbi je dio aktivnosti  Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:26

U četvrtak, 20. listopada u I. OŠ Čakovec održana je predstavljanje Erasmus+ projekata ECOLOGICAL LITERACY iz područja međunarodna školska partnerstva koje provodi naša škola sa partnerima iz Rumunjske, Cipra, Turske, Portugala i Litve.

U sklopu projekta razvijati ćemo ekološku svijest i pismenost među učenicima, učiteljima, roditeljima i u lokalnoj zajednici, upoznati i naučiti koncept zelene energije, zelene kuće, obnovljive izvore energije, zagađenje, otpad, koncept čiste energije, transport, vremenske (ne)prilike, prirodne nepogode, smanjenje kvalitete života zbog zagađenja, zagađenje zraka, svjetlosno i zvučno zagađenje.

Učenici, učitelji članovi Erasmus+ tima, voditeljica projekata Ivana Ružić i ravnatelj škole Siniša Stričak, predstavili su svoja iskustva i očekivanja od međunarodne suradnje u budućnosti.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju