preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CARNET
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 403
PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY

 

 

 

ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY AKTIVNOSTI
ŠTO JE GLOBALNO ZATOPLJENJE
Ivana Ružić / datum: 19. 4. 2018. 11:32

Učenik Gabriel Murk izradio je u Power Pointu prezentaciju u kojoj je učenicima Ekološke grupe objasnio da se pod globalnim zatopljenjem  smatra  povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i samog planeta Zemlje uzrokovanih učinkom stakleničkih plinova. Upozorio je na katastrofalne posljedice kao što su podizanje razine mora, povećan broj uragana i poplava, povećanje sušnog razdoblja u područjima uz Sredozemno more  ili pak povećanje znatne količine oborina u sjevernijim dijelovima našeg planeta. Te posljedice dovode do narušavanja ljudskog zdravlja kao i nestanak pojedinih biljnih i životinjskih vrsta. Fotografijama je zorno prikazao smanjenje površine Ledenjaka Grinnell u zadnjih 100 godina.

Filmom o globalnom zagrivanju učenici su uvidjeli da topljenje ledenjaka i povećanje požara dovodi do gubitka staništa za mnoge životinjske vrste te su shvatili koliko je važno ozbiljno pristupiti ovom problemu. 

Kako bi  učenici aktivno preispitali sebe i aktivno razmišljali dobili su zadatak da se olujom ideja  prisjete svega što znaju ili što su danas zapamtili  o „Globalnom zatopljenju“. Svaki učenik došao je pred ploču zapisati, prema njihovom mišljenju, važanu ključnu riječ koja će im pomoći kod pisanja referata o globalnom zatopljenju. Nakon što su napisali referate učenici su ih glasno čitali,a zatim zajednički komentirali.

Zaključili su da je važno proširivati svoje znanje o okolišu, štedjeti električnu energiju u svojim domovima i našoj školi, vožnju automobilom zamijeniti biciklom, povećati sadnju drveća koje upija otpadne plinove iz zraka, reciklirati, sortirati te da kupnjom električnog automobila Mete Rimca mogu pridonijeti zaštiti i čuvanju okoliša.  Nova saznanja o zaštiti okoliša učenici će u budućnosti međusobno podijeliti što će doprinijeti boljitku svih živih bića jer su svi u životnoj zajednici međusobno povezani i ovisni jedni o drugima.


[OPŠIRNIJE]Kako zaštititi ozonski omotač?
Ivana Ružić / datum: 9. 3. 2018. 14:54

Učenici 4. b razreda su na satu prirode i društva  i likovne kulture obilježili vrlo važan dan za našu planetu i život nas koji živimo na njoj. Učimo o očuvanju planeta Zemlje i ozonskom omotaču koji nas štiti od prevelike količine zračenja Sunca Crne rupe koje su nastale dosadašnjim uništavanjem i prekomjernim zagrijavanjem planete, već nam sada pokazuju svoju opasnu i nezaustavljivu moć. Visoke temperature, užasno hladne zime i velike količine padalina, brzo topljenje leda, posljedica su ljudskog nemara i odnosa prema problemu.

 

Želimo li zaustaviti širenje ozonskih rupa i pretjerano zagrijavanje planete Zemlje moramo djelovati već sada, odmah, a učenici zaključuju već kasnimo….

 


[OPŠIRNIJE]VOLONTIRANJE U AZILU
Ivana Ružić / datum: 6. 3. 2018. 20:23

Učenici  4.a i 4.b  razreda polaznici DF Zmajići sa svojom učiteljicom Marijom Toplek, a uz pomoć roditelja koji nas prevoze, 5. prosinca  2017.  na Međunarodni dan volontera/ki, kojima zahvaljujemo što poklanjajući svoje vrijeme,  pomažu da učenici  svoje vještine i entuzijazam poklanjaju zajednici i svakodnevno grade zdraviji, humaniji i sretniji svijet.

Ponovno smo dan proveli u Azilu za napuštene životinje „Prijatelji“ u Čakovcu.  Sudjelovali smo u pripremi  i podijeli hrane uz nadzor djelatnika. Učenici brinu o zaštiti životinja i suočavaju se s problemom napuštenih i odbačenih životinja te shvaćaju potrebu  i  mole širu zajednicu da pomogne. I ovaj put  sakupili smo novce, hranu, pokrivače koju smo odnijeli u azil, da ublažimo zimske dane našim ljubimcima .

-SVI ZA ŠAPICU-

Šape, šape, šapice

tako ste malene.

Nitko vas ne želi,

a tako ste lijepi.

Vaše male oči

blistaju u noći.

U hladnoj noći,

velikoj samoći.

Šapice, velike ili male,

sreću svugdje nose.

Bile, velike ili male.

uvijek nasmijati nas znale.

Čovjek je odbacio prijatelja svoga

i sad je došlo novo doba:

psi i mačke gladuju  i ratuju stalno,

a ljudi ih gledaju onako,

začuđeno i jadno!

Zato hvala što postoji:

 prijatelj Azil 

Prijatelji šapica iz 4.a i b l. OŠ Čakovec


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI TJEDAN SMANJENJA OTPADA
Ivana Ružić / datum: 5. 12. 2017. 14:02

 

Poštovani roditelji i učenici!

Povodom Europskog tjedna smanjenja otpada, naša škola u sklopu projekta Erasmus+ Ecological literacy i u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova, organizira prikupljanje starog tekstila i odbačene odjeće.

Moto ovogodišnje kampanje glasi:

„Ponovna uporaba i popravak: Novi život odbačenim stvarima“.

Donacijom starog tekstila i odjeće dajemo svoj doprinos smanjenju nastanka otpada!

Do kraja polugodišta stari tekstil i odjeću možete donijeti u školu i odložiti prilikom dolaska u školu na klupe koje se nalaze kod stepenica u stražnjem (starom) dijelu škole.

 

Unaprijed se zahvaljujemo na donaciji!

 

[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica
Ivana Ružić / datum: 28. 11. 2017. 11:33

Školska knjižničarka Dragica Pongrac i učenici 3.d razreda obilježili su Međunarodni dan školskih knjižnica zanimljivom i edukativnom aktivnošću u školskoj knjižnici.

Od starih i odbačenih knjiga školske knjižnice, učenici su izrađivali  stabla jabuka. Ova aktivnost se nastavljala na aktivnosti vezane uz Dan jabuka, te aktivnosti vezane uz građanski odgoj, a govore o recikliranju i odvajanju otpada iz neposredne okoline. Dakle, učenici su trganjem, presavijanjem i ljepljenjem starih stranica knjiga izradili drva jabuka. Zanimljive skulpture ukrašavaju ormar školske knjižnice.

U Međimurskoj županiji je zasađeno najviše voćaka jabuka. Na ovaj način potićemo učenike na važnost konzumiranja ovog voća.
 

[OPŠIRNIJE]JESEN
Ivana Ružić / datum: 28. 11. 2017. 10:55

Učenici 3.d razreda su na satima Hrvatskog jezika učili stih, rimu i kiticu u pjesmi. Nakon obrađenih pjesama o jeseni hrvatskih pjesnika, učenici su dobili zadatak da napišu svoju pjesmu o jeseni, te da pokušaju koristiti i rimu. Najbolje pjesme, koje smo zajedno odabrali u razredu, poslali smo  dječjem časopisu Smib kojeg svi učenici čitaju. Iduća dva sata smo slikali temperom i vodenom bojom drvo u jesen. Najljepši radovi su izloženi na panou škole.

 
Jesen
Lišće je šareno
kao zalazak sunca.
Paleta je puna boja,
a umjetnik je jesen.
 
Oblaci tužno plaču,
vjetar im briše suze
po mokrim granama
ogoljelog drveća.
 
Laste su otišle
u potrazi za suncem,
a vrapci tužno pjevaju
i cvrkuću od hladnoće.     
          
Elena Šarić 3.d
 
 
Jesen
Siva su jutra,
tmurni su dani,
stabla stoje
bez kaputa vani.
 
Lišće je otpalo,
po tlu se raspršilo,
vjetar se lišćem poigrao,
stabla za zimu pripremio.
   
Nela Kolarić 3.d
 
 
Jesen
Igrališta sad su prazna,
na grani se ljulja posljednji list.
Djece vani više nema,
loše vrijeme sad se sprema.
 
Za igru vani
propala nam nada
jer evo djeco
kiša jako pada.
 
A kad sunce proviri,
opet veseli smo svi.
Jesen nema samo mane,
ima ona i dobre strane.
 
Dario Kozjak 3.d
 
 
Volim jesen
Volim šareno lišće
koje mi ispod nogu šušti.
Malo manje volim kišu
koja stalno pljušti.
 
Volim miris kestena
koji se gradom širi,
malo manje volim vjetar
koji često i svugdje piri.
 
Volim tikve, vještice i duhove,
malo manje volim
njihove čudne zvukove. 
    
Dominik Čeh 3.d

[OPŠIRNIJE]POZDRAV LJETU
Ivana Ružić / datum: 13. 11. 2017. 08:25

S početkom svake nove školske godine pozdravljamo se i s ljetom. Učenici 4. d razreda vesele se novom znanju i vještinama koje će stjecati tijekom nove školske godine. Posebno se vesele aktivnostima u novim Erasmus projektima. Zbog svega toga im oproštaj od ljetnih praznika i ljeta nije bio težak. 

Na satovima Hrvatskog jezika pisali su pjesmice i sastavke na  temu ljeta. Opisali su svoje mnogobrojne doživljaje  s ljetnih praznika. Većina ih je dio ljeta provela na moru gdje su uživali u toplini Sunca i mora. Puno su vremena provodili na otvorenom u igrama i ljenčarenju. Na taj način su se opustili i odmorili od silnih školskih obveza. No što se ljeto više približavalo kraju sve su više priželjkivali početak nove školske godine.

Ljetne vrućine pomalo su im dosadile, a i želja za druženjem s prijateljima iz razreda im je sve više nedostajala. Izrada literarnih radova pomogla im je da se prisjete najljepših trenutaka ljeta i da se pozdrave s ljetom. Na likovnoj kulturi, u njima novoj likovno-tehničkoj tehnici laviranog tuša,  izradili su slike s motivima riba. Bilo je tu mnogo egzotičnih ali i nekih poznatih riba. Radovi su bili vrlo maštoviti i uspješni. 

Učenici su poželjeli zajedničkim fotografiranjem u gradskom parku pozdraviti se s ljetom. Krenuli smo do parka. Na putu smo promatrali promjene u prirodi. Uvidjeli smo promjene u temperaturi. Iako je bilo toplo, a mi u kratkim rukavima nismo se morali skrivati od velikih vrućina. Biljke su izgledale umorne i iscrpljene od dugih ljetnih vrućina. Ptice su još uvijek veselo pjevale ali se zujanje kukaca sve manje čulo. Nakon odmora i igra u parku krenuli smo u školu zadovoljni ljetom.


[OPŠIRNIJE]Dan životinja u 3.a razredu
Ivana Ružić / datum: 3. 11. 2017. 06:02

U mjesecu listopadu učenici 3. a razreda posvetili su životinjama. 4. 10. Dan životinja obilježili su basnom, raspravom i crtežom.  Ezopova basna Slavuj i čovjek poučila ih je o važnosti slobode životinja i ponašanju čovjeka prema životinjama. Raspravljali su o tome kako se osjećaju životinje zatvorene u kavezima i krletkama i izdvojene iz svojeg prirodnog okruženja. To su prikazali crtežima.

Čitali su još jednu prekrasnu priču - Bijeli jelen, Vladimira Nazora, poznatog hrvatskog pisca. U toj bajci glavni lik, guščarica Anka, dospijeva u šumu i dobiva sposobnost razumijevanja životinjskog govora. Anka neizmjerno voli prirodu i štiti i životinje i ljude. Književnik Vladimir Nazor nas je poučiotom prekrasnom bajkom o humanom odnosu ne samo prema ljudima već i prema životinjama. Učenici su uživali i i u kazališnoj predstavi Bijeli jelen, Dječjeg kazališta iz Osijeka,  koja se prikazivala na festivalu dječjih kazazališta Assitej u Čakovcu. 
 
 

[OPŠIRNIJE]ZELENA ENERGIJA
Ivana Ružić / datum: 2. 11. 2017. 12:27

Energetske potrebe svijeta svakodnevno se povećavaju i stanje u kojem se oslanjamo na energetski potencijal fosilnih goriva poput ugljena, nafte ili plina u potpunosti je neodrživo.

U doba industrijske revolucije naglo je poraslo korištenje fosilnih goriva kao pokretača promjene. Bio je bitan jedino nekontrolirani rast i razvoj industrije, a sada kada smo zreliji i odgovorniji kao društvo vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i istražimo alternativne načine dobivanja energije. 

Radi se o zelenoj energiji. U njoj zapravo nema ništa alternativno, to je najprirodniji mogući način dobivanja energije. U zelenu energiju ubrajamo sve obnovljive izvore energije.

To su oni koji se ne mogu iscrpiti i daju čistu energiju bez štetnih posljedica po okoliš i naše zdravlje. Vjetar, voda i sunce uglavnom su pokretači ovog, ne tako novog, načina iskorištavanja energije.

Svi obnovljivi izvori energije na neki su način indirektno povezani sa sunčevim zračenjem. Ono Zemlji šalje 15.000 puta više energije no što joj je potrebno, samo je trebamo znati zauzdati i pretvoriri u nama potrebne oblike energije.

Bojazan oko energetske krize natjerala je vlade mnogih zemalja ili zajednica zemalja kao što je EU da porade na svom energetskom planu i povećaju postotak energije koji dolazi iz obnovljivih izvora.

Iako su često isprike za slabo korištenje zelene energije bile da se na taj način ne može proizvesti dovoljna količina energije potrebna današnjem društvu, energetski potencijal npr. energije vjetra pet je puta veći od ukupne današnje proizvodnje energije tako da su takve tvrdnje u potpunosti neutemeljene.

Multimedijalne prezentacije o zelenoj energiji učenika 8.d razreda pogledajte u privitku.


[OPŠIRNIJE]Foto herbarij
Ivana Ružić / datum: 2. 11. 2017. 12:27

Klara Piskač, učenica 8.d razreda svoju ljubav prema prirodi, zavičaju i tehnologiji objedinila je stvoreći vlastiti foto herbarij.

Foto herbarij je multimedijalna prezentacija izrađena u alatu Microsoft PowerPoint u kojoj se nalazi zbirka fotografija biljaka koje obitavaju u našem zavičaju. Za svaku od trideset i tri biljke nalazi se fotografija koju je učenica sama snimila, datum snimanja, ime biljke, nalazište i njeno stanište. Kroz Klarin foto herbarij upoznajte rumenu rumenku, ivančicu, štitasto ptičje mlijeko, čestoslavicu, đurđicu i niz drugih prirodnih ljepota našeg zavičaja.

Prisjetimo se, početkom 16. stoljeća Luca Ghini, profesor botanike sa Sveučilišta u Bologni, počeo je sušiti biljke pod pritiskom i sakupljati ih u zbirku - herbarij. Vrlo brzo tu su tehniku prihvatili botaničari širom Europe i svijeta pa je do danas nezamjenjiva u čuvanju i proučavanju biljnog materijala. Ako se herbarij pravilno čuva i održava, može trajati neograničeno. Tako su najstarije zbirke starije od 500 godina, a još su u itekako upotrebljivom obliku. Herbarijske zbirke vrlo su bitan komparativni materijal u mnogim taksonomskim i florističkim i geobotaničkim istraživanjima, pa se najčešće nalaze uz botaničke institucije i prirodoslovne muzeje.

Foto herbarij možete vdijeti u privitku ove vijesti.


[OPŠIRNIJE]Mobilnost učenika I. osnovne škole Čakovec u Transilvaniju
Ivana Ružić / datum: 16. 10. 2017. 06:55

Od 8. do 14. listopada 2017. godine učenici I. osnovne škole Čakovec Vito Jambrošić, Lara Mikulić, Lara Toponjak i Ines Lesjak u pratnji ravnatelja Siniše Stričaka, učitelja Branka Vujnovića i koordinatorice projekta Ivane Ružić, sudjelovali su na kratkoročnoj razmjeni učenika u sklopu projekta Erasmus+ Ecological literacy u Rumunjskoj, u gradu Sibiu.

Sibiu je grad u Transilvaniji, važno je kulturno središte u Rumunjskoj, a 2007. godine ponio je titulu Europske prijestolnice kulture. U partnerskoj školi Liceul teoretic "CONSTANTIN NOICA" u Sibiu organizirana je razmjena učenika za učenika iz Portugala, Turske, Litve, Cipra i Hrvatske. Ravnatelj škole Mihai Oredan, koordinatorica projekta Gabriela Jugar, učitelji, učenici i roditelji pripremili su srdačnu dobrodošlicu i bogat program mobilnosti.

Svi zajedno posjetili smo dvorac u potpunosti izgrađen od prirodnih materijala Clay Castle Fairies Valley, Brukenthal Palace u obližnjem gradu Avrigu u kojem smo upoznali prošlost ove regije s naglaskom na stil života i odijevanje, centar grada Sibiu-a, grad Alba Iulia, rudnik soli Turda i etno selo Astra Museum.

Posebno nas je oduševilo planinarenje Karpatima gdje smo svi zajedno pješačili pastirskim stazama i pašnjacima na 1200 metara nadmorske visine, upoznajući biljni i životinjski svijet, prirodne ljepote i prekrasne pejzaže. Planinarenje smo završili prigodnim pastirskim ručkom uz pastirsku kolibu.

U bogatom kulturnom programu koji su pripremili učitelji i učenici iz škole domaćina, upoznali smo tradiciju i kulturu ove transilvanijske regije.

Svi sudionici mobilnosti upoznali su partnersku školu, načine rada i učenja, aktivno su sudjelovali na različitim radionicama povezanim uz razvoj ekološke pismenosti, a učenici su sudjelovali i na nastavi sa svojim domaćinima.

I u ovoj mobilnosti sklopljena su mnoga nova prijateljstva, ojačana stara i dogovorene suradnje za neke nove buduće projekte i posjete.


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI DAN JEZIKA
Ivana Ružić / datum: 27. 9. 2017. 09:05

Prije 16 godina na inicijativu Vijeća Europe 26. rujna obilježava se kao Europski dan jezika. Tim povodom gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač primio je učenike I. osnovne škole iz Čakovca, gdje je obilježavanje ovog dana dio aktivnosti u sklopu četiri Erasmus+ projekta koje trenutno provode.

Pedesetak učenika nižih razreda, zajedno sa svojim učiteljicama gradonačelniku je predstavilo razglednice koje su poštom poslali svakoj od ukupno 19 stranih partnerskih škola.

Učenici Dječjeg forma osmislili su dvojezičnu eko slikovnicu, vezanu uz Eko patrolu koji su tijekom prošle školske godine provodili učenici.  Izrađeno je i niz multimedijalnih čestiti i animacija sa motivima Republike Hrvatske, koje su objavljene na mrežnim stranicama škole.

Prema riječima učiteljice i koordinatorice aktivnosti vezane uz projekte Ivane Ružić, škola preko europskih projekata nastoji učenicima omogućiti upoznavanje drugih zemalja, jezika i običaja, a učitelji koji sudjeluju u projektu dobivaju korisna saznanja kako izgledaju drugi obrazovni sustavi.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je I. osnovna škola ponajbolja u gradu u provođenju europskih projekata. Obilježavanja poput ovog učenicima omogućuju nova iskustva te učenje na drugačiji i zanimljiv način. Stjecanje znanja o različitostima, nova prijateljstva koja nisu vezana samo uz školu i grad u kojem žive vrlo su važna, te učenicima omogućuju nove spoznaje koja će im u budućem životu itekako koristiti, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Kovač.

I. Osnovna škola Čakovec najveća je škola u Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, te ju pohađaju i učenici drugih nacionalnosti. Predstavili su se učenici mađarske, španjolske, albanske, ruske i poljske nacionalne manjine i to na svom materinjem jeziku.

Ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak i gradonačelnik Kovač uručili su nagrade trojci učenika čiji su likovni radovi odabrani u projektu Ecological Literacy. To su Nela Levačić, Mateo Demario Časni i Elena Šarić.

Treba napomenuti da je cilj Europskoga dana jezika osvijestiti važnost jezika kao jednog od najznačajnijih identiteta naroda i čovjeka. Na svijetu postoji više od 6000 jezika, samo ih u Europi ima više od 220, a njegovanje jezične raznolikosti i čuvanje jezične baštine nije važno samo zbog promicanja kulturne različitosti i tolerancije, već i zbog opasnosti od izumiranja gotovo polovice svjetskih jezika. 

VIDEO

VIDEO

VIDEO


[OPŠIRNIJE]Dan bez automobila
Ivana Ružić / datum: 26. 9. 2017. 20:26

Učenici 3. a razreda l. osnovne škole Čakovec svoje su školske aktivnosti 22. rujna posvetili Danu bez automobila. Saznali su koje su  štetne posljedice sve većeg broja automobila u prometu. Održali su raspravu o tome treba li zabraniti vožnju automobilima u centru grada. Zaključili su da imamo previše parkirališta a premalo dječjih igrališta. U sastavcima su napisali kako bi izgledao naš grad bez automobila i koliko bi život u njemu bio zdraviji i ugodniji. Crtežima su pokazali kako bi trebali više koristiti bicikle i pješačenje. Pokušat će utjecati na odrasle da izaberu te načine kretanja koji su zdraviji za ljude i okoliš.


[OPŠIRNIJE]3 DUPINA
Ivana Ružić / datum: 14. 9. 2017. 18:05

Lucija i Antonija su blizanke i idu zajedno u 3. razred u l. osnovnu školu  Čakovec. Njihova baka i djed žive na otoku Pagu. Cijelo ljeto one provode kod njih na moru. Često idu s tatom čamcem u ribolov. Antonija je uspješna u ribolovu a Lucija voli morske priče. Lucija je napisala priču o tri dupina i prikazala je crtežom. Dupini se često zapletu u ribarske mreže i tada nastradaju. Njena priča ipak ima sretan završetak jer su dupina prijatelji spasili od ribarske mreže. 

Tri dupina   

                                                                                                                                                                        Bila su tri prijatelja dupina. Jedan se zvao Riki, drugi se zvao Boni, a treći se zvao Dino. Voljeli su zajedno plivati i igrati se u moru. Dupin Dino je vidio ribe i zaplivao prema njima. Tada su došli ribari u brodici. Ribari su spustili mreže.   Dino je zapeo za mrežu. Zvao je u pomoć svoje prijatelje. Riki i Boni su ga čuli. Brzo su doplivali do brodice i  potrgali mrežu. Tako su  spasili Dinu.  Od tada su pazili na ribare i na njihove mreže.                                                                                                                                                                                                                                     

Lucija Bočkaj, 3. a. razred


[OPŠIRNIJE]Dječji tjedan
Ivana Ružić / datum: 8. 9. 2017. 09:55

Forumaši nastavljaju Priču o kontejnerčiću......vode i dalje brigu o čistom i zdravom okolišu u kojem žive i djeluju. U dogovoru sa gradskim poduzećem Čakom, učenici oslikavaju gradske kontejnere. Želja učenika je da svi kontejneri u gradu budu oslikani i sretni, kao i kontejner iz njihove slikovnice.


[OPŠIRNIJE]PROLJEĆE U 3.D RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 10:52

Učenici 3. d razreda dolazak svakog godišnjeg  doba obilježavaju u gradskom parku. I ove školske godine prošetali su do parka. Putem su promatrali promjene u prirodi. Uspoređivali su uočeno u prirodi s naučenim u školi. Vrijeme je sve toplije. Biljke su sve bujnije: pune lišća i cvjetova. Park je ispunjen zujanjem kukaca i pjevom ptica. Učenici su uočili i da je odjeća koju imaju na sebi puno laganija od odjeće koju su oblačili  u zimi. Igre u parku drugačije su nego zimi. U prostranom parku igrali su nogomet, „lovice“, šetali i uživali u toplom vremenu.

U obližnjem manjem parku na drveće su objesili hranilice za ptice koje su izradili u suradnji s udrugom NOBILIS. Hranilice su izradili od plastičnih boca i kutija od tetrapaka.  Hranilice su pažljivo izrezali i oslikali kako bi pticama bile što privlačnije. Vodili su računa da otvori na hranilicama budu dovoljno veliki kako bi ptice mogle lagano u njih ulaziti i nahraniti se. Za hranu su se pobrinuli članovi udruge, a učenici 3. d razreda pažljivo su napunili hranilice.

Napravili su i zajedničke fotografije kojima  su  zabilježili svoj pozdrav proljeću: boravak i igre u parku i izrada hranilica za ptice. 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]PROLJEĆE U 3.B RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 10:34

Rijeke Mura i Drava omeđuju Međimurje donoseći mu svojim tokovima čestice koje su nalazili i nalaze ispirači zlata. Ovdje završavaju Alpe i počinje Panonska nizina koje područje dijele na gornje i donje Međimurje. Najgušća naseljenost stanovništvom u Hrvatskoj nije poremetila ravnotežu prirode koja u svim godišnjim dobima priziva da ju se doživi svakim osjetilom. Neodoljiva, na tako malo prostora.

Regionalni park Mura-Drava čuva osobitosti prirodnog područja, biljni i životinjski svijet Međimurske županije. Riba crnka je dragocjenost rijeke Mure uz čije se meandre i obližnje poplavne šume proteže zaštićeni prirodni krajolik, a svoju čar ima i stari tok rijeke Drave kojeg domaći ljudi posebno vole. Zaštićene prirodne vrijednosti u Međimurju su i krajobraz rijeke Mure, vlažne livade u Bedekovićevoj grabi, hrast lužnjak u Donjem Vidovcu, platana u Nedelišću, Perivoj Zrinski i dvije glicinije u Čakovcu, dvije platane u Svetom Urbanu, ginkgo u Donjoj Dubravi, tulipanovac u Vučetincu, magnolija u Pribislavcu. Plemenitost prirode ogleda se i u zaštiti kockavice i crnkaste sase te leptira livadnog plavca.

Sve ovo je vrijednost i ljepota našeg zavičaja u kojem živimo i učimo. Razvijanje svijesti o očuvanju okoliša i važnosti da čuvamo naše prirodne znamenitosti. Učenici 3.b razreda u nastavi prirode i društva i likovnoj kulturi obilježili su doživljaj proljeća u Međimurju.


[OPŠIRNIJE]MOBILNOST U HRVATSKOJ: DISEMINACIJA I PODJELA CERTIFIKATA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:03

Na Vijeću učitelja održanom 12. svibnja 2017. godine, svim učiteljima I. osnovne škole Čakovec predstavljene su projektne aktivnosti i njihovi rezultati u sklopu druge kratkoročne razmjene učenika projekta Erasmus+ Ecological literacy koja se održala krajem travnja u Hrvatskoj.

Učiteljicama, učiteljima i stručnim suradnicima koji su aktivno sudjelovali u projektnim aktivnostima, ravnatelj Škole Siniša Stričak podijelio je odgovarajuće certifikate.

U privitku se nalazi prezentacija aktivnosti.


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MIPRO - RAČUNALA U OBRAZOVANJU
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00

Svake godine posljednjeg tjedan u svibnju održava se Međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku Mipro. Na skupu se redovito okupljaju vodeći stručnjaci iz IKT područja, privrede i obrazovanja razmjenjujući iskustva i najavljujući nove trendove. Ovo je najveći međunarodni skup u našoj regiji na kojem svake godine svoje stručne i znanstvene radove predstavlja preko preko tisuću predavača iz tridesetak zemalja širom svijeta.

Na Mipru 2017. godine, Ivana Ružić, učiteljica informatike i koordinatorica Erasmus+ KA219 projekata u našoj školi, predstavila je projekte, njihove ciljeve, aktivnosti, rezultate i važnost ovakvog oblika suradnje za školsku, lokalnu, obrazovnu i međunarodnu zajednicu s naglaskom na primjenu suvremene IKT (3D modeliranje i ispisivanje, robotika, web 2.0 alati, online alati za suradnju i suradničko učenje, e-portfolio itd.)


[OPŠIRNIJE]DRŽAVNA SMOTRA IZ GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00

Učenice sedmog razreda Dora Tuksar, Ana Novinščak, Lara Mikulić i Jelena Kovačić aktivno sudjeluju u provođenju različitih aktivnosti međunarodnog projekta Ecological literacy u kojem nastojimo razviti vlastitu ekološku svijest i pismenot, vlastitom odgovornim ponašanjem motivirati svoje prijatelje, članove obitelji i lokalnu zajednicu na odgovorno ponašanje prema prirodi i svim dobrima koje nam ona daje. Svoja saznanja, vještine i iskustva, učenici i učitelji naše škole razmijenjuju sa učenicima i učiteljima u Portugalu, Cipru, Rumunjskoj, Turskoj i Litvi. Razvojem međunarodne suradnje jačamo motiviranost za učenje, razvoj novih vještina i usvajanje stavova, razvijamo sposobnost izražavanja na engleskom jeziku i gradimo prijateljstva za cijeli život.

Aktivnosti, napredak i rezultate učenice su predstavile prvo na Međužupanijskoj smotri iz građanskog odgoja i obrazovanja. S obzirom na uspješno predstavljanje, prepoznavanje važnosti teme i široko područje djelovanja, učenice su pozvane i sudjelovale su i na Državnoj smotri.

Mentorice učenicama na Smotri su Dubravka Kečkeš, pedagoginja i Ivana Ružić, učiteljica informatike.

 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: TRADICIONALNE IGRE I PLESOVI
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 09:00

Za očuvanje svojega identiteta jako je bitno njegovanje materinjeg jezika i kulture. Posebno je važno da se što mlađoj djeci usađuje ljubav prema vlastitom narodu i domovini.

Njegovanje vlastitog narječja, narodnih plesova i tradicionalnih igara najvažniji je put ka tom cilju. Učenici našeg 4. d razreda vole učiti o svojoj tradiciji.Mnogi od njih su na satovima Izvannastavnih aktivnosti (Folklorne skupine) naučili pjevati najpoznatije međimurske pjesme i plesati međimurske plesove. Svi smo učili pjevati narodne međimurske pjesme i plesati neke međimurske plesove i na satovima Glazbene kulture i na Tjelesno-zdravstvenoj kulturi. Najveća vrijednost svega naučenog je prezentacija pred publikom. Svojim nastupima na Božićnoj priredbi i priredbama povodom Dana škole  pokazali smo svoje umijeće i ljubav prema narodnoj pjesmi i plesu. Posebno je bilo zabavno uprizoriti narodne međimurske običaje u vrijeme Adventa. No učenici, djelatnici i roditelji naših učenika nisu nam jedina publika. Pri dolasku svih gostiju iz država s kojima surađujemo u Erasmus projektima predstavimo se  s plesovima i pjesmama. Na taj način predstavljamo svoju domovino, a posebno svoje Međimurje. U obilasku Muzeja u dvorcu Zrinskih dragi su nam eksponati s temom Međimurja. U muzeju smo se i upoznali s nekim starim običajima Međimurja.

Prilikom dolaska gostiju iz stranih država, a usklopu već spomenutih Erasmus projekata, svoje smo goste naučili jednom od najjednostavnijih međimueskih plesova. Iako im tekst nije bio razumljiv brzo su naučili korake i uživali zajedno s nama u pjesmi i plesu.

Uz to smo im organizirali i tradicionalnu dječju igru. Uz pomoć kukuruznih klipova izrađivali su u skupinama čakovečki dvorac Zrinskih.Prema fotografijama tog dvorca na različite su načine prikazali tu važnu povijesnu građevinu.

 

Važno je reči da su skupine bile podijeljene na način da su u svakoj bila djeca iz svi država projekta. Tako su se u svim skupinama našla djeca iz Rumunjske, Turske, Litve, Portugala, Cipra i Hrvatske. Bez obzira na njihovo skromno poznavanje Engleskog jezika na kojem su komunicirali nije bilo problema u dogovoru oko rada.  


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: 3D MODELIRANJE I ISPIS
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 08:59

Povodom kratkoračne razmjene učenika u projektu Erasmus+ Ecological literacy održana je radionica 3D modeliranja i 3D ispisivanja.

Učenici iz 6 partnerskih škola sa svojim učiteljima upoznali su tehnologiju 3D ispisa, rad sa 3D printerom i 3D olovkama. Upoznali su alat Tynkercad u kojem su samostalno izrađivali 3D modele, a radionicu su vodili učenik Vito Jambrošić, učiteljica Ivana Ružić i vanjski suradnik Nikola Hranilović. 

Obrazovni materijali s radionice dostupni su u privitku.


[OPŠIRNIJE]TERENSKA NASTAVA 2. RAZREDA
Ivana Ružić / datum: 26. 5. 2017. 08:51

Učenici drugih razreda l. osnovne škole Čakovec učili su o biljnom i životinjskom svijetu rijeke Mure i njenim prirodnim ljepotama boraveći u Regionalnom parku Mura -Drava 23. svibnja 2017. Bili su na najsjevernijoj točki Hrvatske u Žabniku i vidjeli u obnovljenom mlinu kako su se nekad mljele žitarice.

Nezaboravno iskustvo bila je vožnja skelom preko Mure. Upoznali su i međimurskog konja, autohtonu pasminu u Međimurju. Na poučnoj stazi u Žabniku naučili su različite životinjske vrste koje žive u bari i u rijeci Muri i kako djelovanje čovjeka ugrožava njihov životni okoliš. Hodajući uz stari rukavac rijeke Mure, duž njezine obale susretali su labuda, crnu lisku, sivu čaplju i ostale ptice. Poseban doživljaj je bio promatranje vilina konjica i ostalih kukaca ulovljenih mrežom zaštitara prirode Sve to doživjeli su uz poučavanje zaštitara prirode iz centra "Međimurska priroda" iz Križovca. Saznali su čemu služi "Hotel za kukce" i učili o prirodnim bogatstvima rijeke  Mure i Drave u dvorani centra u Križovcu nazvanoj po sovi "kukuvija". Bila je to zabavna i nezaboravna nastava o prirodi Međimurja.


[OPŠIRNIJE]3.c: ZAŠTIĆENE BILJKE NIZINSKOG KRAJA
Ivana Ružić / datum: 18. 5. 2017. 09:32

Učenici 3.c razreda su istražili da su kockavica, visibaba, jaglac i  proljetni drijemovac ili kako ga narod zove zvončić  zaštićene biljke našeg kraja. Zapisali su o njima činjenice koje bi mogle biti zanimljive i ostalim učenicima u razredu te ih prikazali crtežom. Pri tome su razvijali čitateljske navike, izražavali vlastite misli i osjećaje, primjenjivali pravopisna pravila, prepoznali načine čuvanja i ulogu pojedinca u  zaštiti  okoliša i ljubavi prema zavičaju i domovini. Na kraju su odagrali igru u kojoj jedan učenik iznosi činjenice o određenoj biljci,a ostali učenici pogađaju o kojoj biljci se radi kako bi saznali  koliko su naučili. 


[OPŠIRNIJE]DAN PLANETA ZEMLJA U 2.A RAZREDU
Ivana Ružić / datum: 18. 5. 2017. 08:43

Dan planeta Zemlje bio je povod učenicima 2. a razreda da istraže ugrožene  životinje u Hrvatskoj. Saznali su koliko je štetan utjecaj čovjeka na život životinja i njhov prirodni dom. Napravili su plakate kako bi upozorili na sve veću ugroženost pojedinih životinjskih vrsta. To su učinila na iPadima u Creator Booku. Naučili su umetati fotografije, uređivati tekst i oblikovati stranice. Sada znaju izrađivati digitalne sadržaje i kako je važno čuvati naše prirodno bogatstvo. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: RECIKLIRANJE ODJEĆE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:43

Održavanju radionice prethodila je akcija sakupljanja starog tekstila kojeg smo predali u socijalnu zadrugu Humana Nova. Uspostavili smo i suradnju s dvije krojačke radnje koje su nam poklonile ostatke tkanina iz svoje radionice.

Od sakupljenog tekstila djelatnici socijalne zadruge HN pripremili su dvije vrste platnenih vrećica: vrećice za školske papuče i vrećice za trgovinu. Sudionici radionice samostalno su odabrali vrećicu i dalje je ukrašavali aplikacijama. Mogli su birati između različitih ponuđenih motiva/aplikacija (Pozoja/zmaja iz legende o Čakovcu, cvijeta, pčele, brodića…) ili je samostalno napraviti. Odabrani motiv/aplikaciju kredom su preslikali na tkaninu i  izrezivali je od ostataka tkanine.

Odabrane motive/ aplikacije sudionici su rukom učvrstili  na vrećicu koju su odabrali i dodatno je ukrašavali filcom, gumbima, koncem i sl.

Gospođa Tea iz HN je na kraju sve aplikacije/ukrase prišila šivaćom mašinom.

Kao rezultat radionice nastale su personalizirane vrećice koje će još dugo sudionike podsjećati na provedenu radionicu.

Tijekom radionice vježbali smo manipulaciju škarama, iglom i koncem, razvijali finu motoriku, koordinaciju ruka-oko, pincetni hvat i estetiku. Također, sudionici su usavršavali poznavanje engleskog jezika te razvijali socijalne kompetencije. Naučili smo kako starom tekstilu možemo dati novu vrijednost dajući mu novu namjenu i kako navikom uporabe platnenih vrećica čuvamo svoj okoliš.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: EKO SLIKE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:37

U sklopu projekta ELIT u 2. a razredu održana je likovna radionica zajedno s učenicima iz zemalja partnera projekta Erasmus+. U radionici su sudjelovali gosti iz Rumunjske, Cipra, Portugala, Turske i Litve te roditelji naših učenika. Izrađivale su se eko slike u tehnici assemblage. Posebnom kolažnom tehnikom u slike s ukomponirali različite materijale i predmete. Na taj način su ponovno upotrijebili otpadni materijal u duhu našeg slogana RRR - reduce, recycle, reuce. Zajedno su kreirali maštovite i ekološki prihvatljive likovne radove. Najveća vrijednost radionice bila je suradnja, zajedništvo i druženje.

 
 

[OPŠIRNIJE]RADIONICA: IZRADA KRAVATA
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:34

Učenici 3.c razreda, učiteljica Helena Slamek i gosti iz Litve, Portugala, Rumunjske, Cipra i Turske su iz kolaž papira izrađivali origami krvate, ukrašavali su ih slovima svoga imena pri čemu su razvijali divergentno mišljenje,  maštu i spretnost u manipulaciji različitim vrstama papira. Zatim su  izložili svoje uratke i poučili ostale učenike kako se kaže kravata na njihovom materinjem jeziku pri  čemu su razvijali govorno izražavanje i pozitivan odnos prema estetskim vrijednostima likovnih uradaka.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA: CVIJEĆE OD KOMUŠINE
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:27

Zavičaj nam je poznat po sijanju kukuruza, a komušina oljuštena od klipa odavno se upotrebljava za izradu uporabnih (cekera, torbi, otirača, podmetača) i ukrasnih predmeta.

Učenici 3.a i 3.b razreda sa učiteljicama Marijom Toplek i Draženkom Blažeka te učenici i učitelji iz partnerskih škola iz Litve, Portugala, Rumunjske, Turske i Cipra, upoznali su komušinu kao podatan  materijal za izradu cvijeća, načine bojanja, namakanja i  oblikovanja  komušine. Svi smo pokušali uz pomoć voditeljice naučiti i izraditi svoj cvijet. 


[OPŠIRNIJE]ČITAMO SVI, VELIKI I MALI
Ivana Ružić / datum: 16. 5. 2017. 16:21

Suradnja s DND Čakovec u projektu “Čitamo svi, veliki i mali” učenici 3.b razreda bili su gosti u DV Bambi. Čitali smo pjesmu Planeta Zemlja, pjevali i s malim polaznicima vrtića odradili ekološku radionicu. Iz novinskog  papira oblikovali smo minijaturnu planetu na kojoj živimo i koju moramo čuvati od zagađenja i uništavanja. Tako smo zajedno proslavili  imendan planete Zemlje.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - KRATKOROČNA RAZMJENA UČENIKA U HRVATSKOJ
Ivana Ružić / datum: 8. 5. 2017. 10:37

I. osnovna škola Čakovec od 23. do 29. travnja 2017. godine bila je domaćin druge kratkoročne razmjene učenika u projektu Erasmus+ Ecological literacy (ELIT). Na kratkoročnoj razmjeni učenika uz domaćine sudjelovali su učenici i njihovi učitelji iz partnerskih škola u Portugalu, Cipru, Rumunjskoj, Turkoj i Litvi.

Za goste i članove projektnog tima Erasmus+ ELIT u našoj školi, domaćini su pripremili sedmodnevno druženje, aktivnosti učenja i poučavanja sa ciljem razvoja međunarodne suradnje i inovacija u obrazovanju, razmjene iskustava i primjera dobre prakse, upoznavanje povijesti, kulture i tradicije naše regije.

Sudionici kratkoročne razmjene učenika sudjelovali su u šest različitih radionica: 3D modeliranje i 3D ispis, tradicionalne igre i plesovi, recikliranje odjeće, izrada kravata, izrada dekorativnih predmeta od prirodnih materijala i starih stvari.

U PŠ Novo Selo Rok svi gosti, učenici, učitelji i roditelji sudjelovali su na stručnom predavanju o eko vrtu i razmjeni sjemenja, sudjelovali su u sadnji petnaestak stabala jabuka u školskom vrtu, a druženje su nastavili uz igranje tradicionalnih igara i kušanje tradicionalnih kolača.

Sudionici su upoznali solarne elektrane, njihove prednosti mogućnosti u proizvodnji električne energije, posjetili su i upoznali tvornicu Tehnix koja je lider u ovom dijelu Europe u zaštiti i očuvanju okoliša, upoznali značaj i karakteristike regionalnog parka Mura - Drava, Muzej Međimurja, etno zbirku u Donjem Vidovcu, tradicionalne obrte Međimurja (ispiranje zlata, mlin na Muri, košarašstvo) itd.

Za sve sudionike organizirano je i studijsko putovanje u Zagreb, Trakošćan i Varaždin, upoznavanje Grada Čakovca uz stručno vodstvo turističkog vodiča, prijem kod gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, sudjelovanje u programu obilježavanja dana Međimurske županije itd.

Spust na rijeci Dravi, team building u adrenalinskom parku Accredo i posjet Svetom Martinu na Muri, omogućili su upoznavanje i potpuni doživljaj prirodnih ljepota našeg kraja uz razvoj timskog rada i zajedništva.

Gosti iz partnerskih škola su predstavili svoje škole, gradove, regije i države kroz multimedijalne prezentacije, filmove i kušanje tradicionalnih slastica. Za sve sudionike priređena je i svečana podjela certifikata za sudjelovanje u aktivnostima, a svi gosti, roditelji, učenici i učitelji projektnog tima okupili su se na  zajedničkom druženju uz večeru i ples.

 

video


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA GRADA ČAKOVCA
Ivana Ružić / datum: 8. 5. 2017. 10:32

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine  je primio predstavnike I. osnovne škole te njihove goste iz Litve, Rumunjske, Turske, Cipra i Protugala. Naime, naša škola domaćin je 2. kratkoročne razmjene učenika u sklopi projekta Erasmus+.

Riječ je o projektu međunarodnih školskih partnerstava za razmjenu znanja i razvoj učenika pod nazivom „Ecological literacy“, odnosno Ekološka pismenost. Tridesetak učenika iz ovih zemalja zajedno s domaćinima u sljedećih tjedan dana održat će niz radionica, posjetiti škole, razgledati postavljene solarne parkove, tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu, a bit će vremena i za upoznavanje povijesti i znamenitosti Čakovca i Međimurja.

Gradonačelnik Kovač je predstavnicima gostiju zaželio ugodan boravak u našem kraju, naglasivši da su došli u Grad koji izuzetno mnogo ulaže u osnovnoškolsko obrazovanje. Ovakvi projekti razmjene osim povezivanja, omogućuju i stjecanje novih znanja i prijateljstva, te razmjenu iskustava koja se ona mogu primijeniti u našoj sredini.

Sa predstavnicima škola zadržao se u polusatnom razgovoru, razgovarajući u sličnostima i različitostima obrazovnih sustava. 


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY U I. OŠ ČAKOVEC
Ivana Ružić / datum: 24. 4. 2017. 07:42

I. osnovna škola Čakovec je domaćin kratkoročne razmjene učenika u međunardnom projektu Erasmus+ Ecological literacy.

Od 23. travnja do 30.4. gosti iz Portugala, Turske, Cipra, Litve i Rumunjske i domaćini sudjelovati će u različitim aktivnostima. 

Pozivamo sve zainteresirane učenike, učitelje i roditelje da u petak u 14.30 u maloj dvorani naše škole sudjeluju na predstavljanju i druženju s našim gostima.

 


[OPŠIRNIJE]Sve o vuku
Slavica Pospiš / datum: 22. 4. 2017. 19:55

Poznavali smo vuka iz različitih bajki. Saznali smo kako je on ugrožena životinja u Hrvatskoj. Upoznali smo ga i u stihovima Ivanke Borovac. Nacrtali smo ilustracije.

Sve o vuku pogledajte u kratkom videu.


[OPŠIRNIJE]POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:22

Tijekom studenog i prosinca 2016. veoma uspješno proveli smo akciju pod nazivom „Poklon nepoznatom prijatelju“ na inicijativu i pod vodstvom stručnih suradnica Dubravke Kečkeš i Ivane Ričko Borović. Prije početka aktivnosti, u mjesecu studenom, na Vijeću učenika, školska pedagoginja predstavila je ideju sakupljanja poklona nepoznatom prijatelju. Učenicima se ideja svidjela i svi su iskazali spremnost i želju da se uključe u akciju.

Aktivnost su podržali i učitelji na Vijeću učitelja. S idejom su bili upoznati i roditelji na Vijeću roditelja koji su također podržali predstavljenu aktivnost te je prenijeli ostalim roditeljima na roditeljskim sastancima.

S aktivnosti prikupljanja započeli smo u prosincu. Dogovorili smo rok za prikupljanje paketa u prva dva tjedna,  kako bismo do kraja polugodišta proslijedili poklon- pakete potrebitima. Učenici  su u dogovoru sa svojim roditeljima počeli veliko spremanje ormara!

Izdvojili su odjeću, obuću, igračke, knjige, školski pribor, slikovnice, slatkiše, kozmetički pribor i higijenske potrepštine - sve ono što im je višak, prerasli su i sl., a još uvijek je dobro za uporabu i nekoga će obradovati. Te stvari zapakirali su  u prikladnu kutiju koju su  lijepo zamotali, na kutiju su  napisali za koga je ( dječaka ili djevojčicu) i za koju dob su stvari u kutiji ( npr. za dječaka od 10 godina, za djevojčicu od 12 godina). U kutiju su  stavili  i pismo/ čestitku s porukom te lijepim željama nepoznatom prijatelju.

Akcija je veoma uspješno provedena. Prikupili smo preko stotinjak poklon- paketa koje smo proslijedili udomiteljskoj obitelji u Gornjem Međimurju, liječničkoj ordinaciji u našoj okolici koja brine o potrebitima te u Socijalni dućan Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Nadamo se da smo ovom aktivnošću barem na kratko razveselili mnogobrojne obitelji! Mi smo naučili vrijednost pomaganja onima kojima je pomoć potrebna, da svatko od nas može pomoći na svoj način, da ne smijemo svijetom kročiti misleći samo na sebe i svoje potrebe, već moramo otvoriti svoje srce i za potrebite. Zaključili smo da je ljepota u davanju veća nego u primanju!

Veliko hvala svima, od roditelja, učenika, do učitelja i ostalih djelatnika koji  su se na bilo koji način uključili u akciju!


[OPŠIRNIJE]Gdje je završila moja plastična vrečica?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:11

Priroda i društvo, uči nas o čuvanju okoliša, o razvrstavanju smeća i otpada, o brizi za okoliš u kojem živimo ali o smeću koje nije smeće. Recikliranjem  i ponovnom preradom čuvamo prirodne resurse za nove generacije učenika kao što smo mi. Učenici 3.a, b, c i d razreda upoznali su se sa djelatnošću Odlagališta otpada u Totovcu. Vidjeli sortirnicu otpada  iz koje izlaze bale tetrapaka, plastike,... Saznali da svakodnevno stiže 60 tona smeća ali da i naše odlagalište može raditi tek do 2020 godine.

A što onda? -pitali smo se.

 


[OPŠIRNIJE]Put vode koju pijemo?
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:07

Povodom 22.ožujka, Svjetskog dan voda, učenici 3.a, b, c i d razreda sa svojim učiteljicama, posjetili su Zaštičenu zonu Vodocrpilišta u Nedelišću.

Učenici su upoznali kako pitka voda dolazi do njihovih kuća i stanova; način na koji se kontrolira čistoća i kvaliteta pitke vode; kako veliki bunari i pumpe tjeraju vodu cjevovodima do potrošača; zašto nisu dozvoljene nikakve aktivnost unutar vodocrpilišta itd.

Učenici su posadili drvo breskve  koje će oplemeniti okoliš ali i sjetiti ih na štednju vode uz izreku  Bez vode nema života! - kako za posađenu stablo tako i za čovjeka.


[OPŠIRNIJE]EKOPATROLA DJEČJEG FORUMA ZMAJIĆI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 09:04

Učenici l. OŠ Čakovec, Dječji forum “Zmajići”, u šk. godini 2016./2017.u svojoj aktivnosti provode Ekopatrolu u gradu Čakovcu, a mi donosimo na što su negativno naišli u svojem okolišu. Fotografije se odnose na razbacano smeće i otpad u polju u okolici Pribislavca, na parkiralištu I. OŠ Čakovec, prostoru između III. OŠ i Graditeljske škole Čakovec, Ulici Marije Zidarić, u šumama kraj Gradskih bazena Čakovca, prostoru između Lateralca i željezničke pruge, te Ulici Vinka Žganca u Pribislavcu.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: PRIČA JEDNOG KONTEJNERA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:59

Učenici Dječjeg foruma Zmajići kroz radionicu Briga za okoliš i naše zdravlje, došli na ideju da izrade slikovnicu, o kontejeru koji promatra što se događa u okolišu i kako ga nitko ne primjećuje. Slikovnicom žele potaknuti sve da  čuvaju i čiste svoj životni prostor. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA IZRADA KRAVATA
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:31
U našem se 3. d razredu školskim projektima rado pridružuju i roditelji.
Ovaj put su svojoj djeci pomogli u izradi magneta u obliku kravata. Glavni dio posla je obavljen, a učenici će dovršiti kravate i pokloniti ih gostima iz projekta ELIT.
 
 
 

[OPŠIRNIJE]DONIRANJE ZIMSKIH JAKNI
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

 

Učenici 2.d razreda su se uključili u Županijsku akciju Crvenog križa "Donirajte zimske jakne". Zimske jakne, kapute i odjeću koju više ne trebaju,učenici su donijeli u školu. Prikupljene stvari smo zajedno odnijeli u prostorije Crvenog križa Čakovec. Humanost i darivanje su vrijednosti ovog razreda.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]POKLON NEPOZNATOM PRIJATELJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:09

2.d razred se uključio u školsku akciju "Poklon nepoznatom prijatelju". Cilj je akcije pomoći i razveseliti djecu slabijeg imovinskog stanja s područja Grada. Svi su se učenici potrudili i donijeli u školu velike šarene poklone. U kutijama su se našle knjige, slikovnice, odjeća, igračke koje više ne trebaju i pismo za nepoznatog prijatelja. Dobrota se uvijek nagrađuje, pa je učiteljica Jasminka Štefić svoj razred vodila na Gradsko klizalište. Učenici su bili presretni!


[OPŠIRNIJE]KAM SE KOJE SMEČE MEČE
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:08

Udruga Nobilis je prezentirala ekološki film "Kam se koje smeče meče" učenicima drugog razreda, a s ciljem razvijanja svijesti o očuvanju okoliša i razvrstavanju otpada. Nakon razgovora o tome što je otpad i kako se razvrstava, učenici su znanje provjerili uz edukativnu igru memory. No, najbolji način učenja je učenje u stvarnom okruženju. Zato su učenici izašli ispred škole, te pokupili smeće koje su pronašli. U previđene vreće odvajali su otpad. Zaključili su da ima neodgovornih učenika, koji bacaju smeće u okoliš.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]RECIKLIRANA LUTKA GRGA ČVARAK
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 08:06

Od recikliranog materijala, učenici 2.d razreda su izradili lutku Grga Čvarak. Na satu lektire lutka je poslužila za dramatizaciju i scensku igru. Karakter lutke je odlično pogođen, zahvaljujući različitim materijalima koji su koristili. Originalnost i kreativnost je bila prisutna kod svake lutke. Sat lektire je prošao prebrzo, obzirom da su svi trebali prezentirati svoju lutku.
Učiteljica Jasminka Štefić


[OPŠIRNIJE]ZIMA U NAŠEM ZAVIČAJU
Ivana Ružić / datum: 31. 3. 2017. 07:56

Ovogodišnja zima pokazala je svu svoju snagu. Osim niskim temperaturama i jakim vjetrom nagradila nas je i s puno snijega. Učenici 3.d razreda to su iskoristili. Sat Tjelesno zdravstvene kulture proveli su na sanjkanju u zaleđenom gradskom parku. Vrativši se s puno lijepih dojmova, na satu Hrvatskog jezika, pisali su o tom doživljaju i o zimi. Na satu Likovne kulture izradili su papirnate snjegoviće. Na kraju su svoje radove predstavili svim učenicima naše škole na panou projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY - MOBILNOST NA CIPRU
Ivana Ružić / datum: 9. 3. 2017. 13:59

Sredinom veljače tri učenice sedmog razreda naše škole Jelena Kovačić, Ana Novinščak i Dora Tuksarravnatelj Siniša Stričak i učiteljica informatike Ivana Ružić sudjelovali su na kratkoročnoj razmjeni učenika u partnerskoj školi u gradu Pafosu na Cipru.

Na mobilnosti su sudjelovali učenici iz svih šest partnerskih škola iz Rumunjske, Turske, Portugala, Litve, Cipra i Hrvatske.

Učenici i učitelji su upoznali povijest, kulturu i priodne znamenitosti Cipra. Posebno zanimljivo je bilo upoznati obrazovni sustav Cipra, partnersku školu i načine na koji učenici uče različite predmete. Najvažniji dio ovakvih mobilnosti je razvoj suradnje i razmjena iskustava te sklapanje prijateljstava za cijeli život.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boravili smo u gradu Pafosu, a posjetili gradove Limassol i Larnaca, Saint Neofytos Monastery, Episkopi Environmental Information Centre, branu Kannaviou, Museum of Weaving and Folkloric Art, "Baths of Aphrodite" i obližnji botanički vrt i Kato Paphos Archaeological Park.

Ova mobilnost je dio aktivnosti učenja, poučavanja i usvajanja znanja i vještina Erasmus+ projekta za razvoj međunarodnih strateških partnerstava i razvoj inovacija u obrazovanju Ecological literacy (ELIT).


[OPŠIRNIJE]IZRADA UKRASNIH KUTIJA ZA ODLAGANJE OTPADA
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:37

Kontejneri za odlaganje  otpada svim su učenicima poznati po boji. Zato i ne moraju čitati natpise na njima kako bi otpad pravilno odložili u odgovarajući kontejner. No učenici 3. d razreda malo su se poigrali i odlučili za svoju učionicu izraditi maštovite, neuobičajene kontejnere. Takvi kontejneri još ih više potiču da svaki i najmanji otpad pravilno sortiraju.


[OPŠIRNIJE]OSLIKAVANJE PLASTIČNIH ČAŠICA U 3.D
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 08:30

Plastične čaše nakon samo jedne upotrebe često bacamo. No učenici 3. d razreda dosjetili su se kako ih dulje upotrjebljavati. U svojoj su likovnoj mapi pronašli puno ostataka manjih komada šarenog kolaž papira. Oblijepili su čašice i uljepšali ih. Sada im one služe kao posudice za školski pribor: olovke, penkala, flomastere. Učenici aktivno sudjeluju u sortiranju otpada i neprestano nailaze na nove ideje kako u tome napredovati. Poticaj u njihovim naporima je sada i projekt  ELIT koji se trenutno provodi u školi.


[OPŠIRNIJE]EKO RADIONICA ZMAJIĆA I MALIŠANA IZ DV BAMBI
Ivana Ružić / datum: 8. 2. 2017. 07:47

Suradnja Dječjeg foruma “Zmajići”s DND Čakovec u projektu “Čitamo svi veliki i mali” koji se provodi već 4 godine obogaćena je za jedno novo druženje. Ugostili smo vrtićku skupinu djece DV Bambi s kojim smo čitali priču Snjegović Zvonimira Baloga pjevali pjesme posvećene zimi. Organizirali smo ekološku radionicu.

Pomoću prirodnih, odbačenih  i neupotrebljivih materijala izrađivali smo snjegoviće. Novinski papir, stiropor, plastične vrećice, pšenična slama, aluminijska folija poslužili su za izradu snjegovića koji nisu uvijek hladni, bijeli i snježni.

Voditeljice ove projektne aktivnosti su učiteljice Draženka Blažeka i Marija Toplek te odgajateljice iz dječjeg vrtića Bambi. Na aktivnosti je sudjelovalo tridesetak djece iz vrtića i 25 učenika Dječjeg foruma Zmajići.


[OPŠIRNIJE]UGROŽENE ŽIVOTINJE NAŠEG ZAVIČAJA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:17

Zbog raznolike biološke flore i faune prirodoslovci su zaštitili veliki broj biljaka i životinja koje su zbog sve veće ugroženosti bile u opasnosti da će nestati. Zbog toga su se forumaši: učenici 3.a i 3.b razreda s učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, potrudili istražiti taj raznolik i zanimljiv svijet. 

Zaštićene biljke našeg zavičaja:

kockavica, kukurijek, jaglac, šumarica, visibaba, ljubičica, ljekovita krvara, drva: ginko, tulipanovac i hrast lužnjak.

 

Zaštićene životinje našeg zavičaja:

međimurska lastavica, međimurski konj, vidra, kokoš hrvatica, kukac obalčar, zagasiti livadni plavac (leptir).

 

Uživali smo u istraživanju do sada nama nepoznatih vrsta.

 


[OPŠIRNIJE]IZRADA LOGA ELIT U 3.D
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:16

Učenici 3. d razreda uključili su se u izradu loga za projekt. Sami su birali likovnu tehniku. U izradi loga pokazali su maštovitost ali i znanje u primjeni likovnih tehnika. Važno je reći da su svi uživali u izradi loga, a najuspješniji radovi našeg razreda pridružili su se ostalim uspješnim radovima naše škole.

       

        


[OPŠIRNIJE]VODA - VAŽNOST ZA ŽIVOT NA ZEMLJI
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:12

Učenici 3. d razreda su vođeni učiteljicom Tanjom Žganec na satu Prirode i društva, a u sklopu projekta ELIT, učili o zaštiti voda i njihovoj važnosti za život svih živih bića. Izradili su radove na tu temu i uredili školski Erasmus+ kutak. Uz to što su stekli nova znanja, razvijali su kreativnost, suradnju i timski rad i povrh svega dobro su se i zabavili. 


[OPŠIRNIJE]IZRADA UNIKATNIH SLIKA OD OTPADNIH MATERIJALA
Ivana Ružić / datum: 3. 2. 2017. 10:09

U sklopu projekta Erasmus+ ECOLOGICAL LITERACY učenici 3.d razreda sa učiteljicom Tanjom Žganec marljivo uče i istražuju na koje načine možemo prepoznati i očuvati bogatstva koje nam pruža priroda. Naučili su kako smeće nije smeće, to jest da od otpadnog materijala sami možemo izraditi nešto korisno i lijepo. Od ostataka platna, krpica i gumbi učenici su izradili unikatne zidne slike. Neke od njih domar škole je uokvirio, a sve slike su završile na razrednoj izložbi.


[OPŠIRNIJE]UTJECAJ SOBNIH BILJAKA NA LJUDE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:39

Sobne biljke česta su dekoraciju u našim stanovima, kućama, uredima i drugim sličnim mjestima. Imaju li biljke i kakav utjecaj na raspoloženje i zdravlje ljudi? Na ta i slična pitanja odgovore su potražili učenici Erasmus+ ELIT tima naše škole. 

Sobne biljke su čuvarice našeg zdravlja, one pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, uljepšavaju prostor, suzbijaju neugodne mirise... 

Rezultati istraživanja su nas veoma iznenadili pa smo odlučili stećeno znanje prenijeti na pano u našoj školi, a našu učionicu informatike obogatiti odgovarajućim sobnim biljkama. Biljke traže puno pažnje i redovitu brigu, a savjete o njezi biljaka potražili od stručnjaka.

Detaljnije rezultate našeg istraživanja pogledajte u OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT - PLANIRANJE I PRIPREMANJE AKTIVNOSTI U I. OŠ ČAKOVEC
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 16:04

Erasmus+ ELIT tim učitelja u I. osnovnoj školi Čakovec redovito provodi niz aktivnosti sa ciljem da učenici upoznaju, usvoje i u svakodnevnom životu primijenjuju odgovorne oblike ponašanja prema prirodi i bogatstvima koje nam priroda pruža. Suradnja i komunikacija temelj su uspješnog timskog rada međunarodnog projektnog tima naše škole koji je prepoznat i cijenjen u lokalnoj zajednici i obrazovnoj zajednici na državnoj razini.

S posebnim entuzijazmom planiramo i pripremamo aktivnosti učenja i poučavanja koje ćemo provesti od 23. do 29. travnja 2017. godine kada će našu školu i grad posjetiti partneri iz Portugala, Cipra, Rumunjske, Turske i Litve. Pripreme za gostovanje naših partnera u punom su jeku, a aktivnosti planiranja, pripremanja i organiziranja se redovito dogovaraju na radnim sastancima projektnog tima. 

Prilikom gostovanja naših partnera u školi ćemo provesti niz radionica o recikliranju, korištenju prirodnih materijala, upoznavanju tradicije i kulture našeg kraja. U radionicama će aktivno sudjelovati učenicima, učitelji, roditelji, vanjskim suradnici i šira lokalna zajednica.


[OPŠIRNIJE]OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Ivana Ružić / datum: 28. 1. 2017. 15:29

Učenici 8.c i 8.d razreda su na nastavi informatike istraživali obnovljive izvore energije i rezultate istaraživanja prikazali referatima, multimedijalnim prezentacijama, i interaktivnim kvizovima. Na ovaj način učenici su upotpunili svoje znanje iz poznavanja obnovljivih izvora energije, dodatno razvijali vještine naprednog korištenja alata za obradu teksta, izradu multimedijalnih prezentacija i online kvizova, usavršavali komunikacijske i prezentacijske vještine, vještinu izražavanja na engleskom jeziku, razvijali suradnju, kreativnost, timski rad i istraživački duh.

Obrazovni sadržaji su dostupni i slobodni za korištenje na hrvatskom i engleskom jeziku na slijedećim poveznicama:


[OPŠIRNIJE]Međužupanijski stručni skup "EU projekti u školama"
Ivana Ružić / datum: 10. 1. 2017. 09:26

9. siječnja 2017. godine u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održan je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike informatike i računalstva u osnovnim i srednjim školama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije

Skup pod nazivom EU projekti u školama organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a vodila savjetnica Saida Deljac, prof.

Na skupu su predavači Janja Banić, ravnateljica, Prva gimnazija Varaždin; mr. sc. Kristinka Blažeka, Tehnička škola Čakovec; Marijan Horvat, Tehnička škola Čakovec; Tina Čerpinko, Nina Prašnjak, Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin; Tamara Vidović i Tea Horvatić, OŠ Strahoninec i Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec predstavili EU projekte provedene u njihovim ustanovama od razvoja ideje do realizacije, evaluacije i prihvata završnih isvještaja projekata, vlastita iskustva i primjere dobre prakse. Uz razmjenu iskustava, skup je bio prilika za razvoj novih ideja i partnerstava u budućim projektima, osnaživanje odrazovne zajednice u području provedbe međunarodnih projekata.

I. osnovna škola Čakovec predstavljena je kao jedna od vodećih škola na ovom području po broju provođenja međunarodnih projekata, a posebno su predstavljeni projekti: Safety and mobility for all, Scientix, EU Code Week, eTwinning, Erasmus+ European Goodwill Cup, Keep Invest Donate Spend i Ecological Literacy.

Ovakav tip skupa se po prvi puta održao na ovom području. Osamdesetak sudionika koji su aktivno i s velikim interesom sudjelovali u radu skupa potvrđuje važnost, interes i potrebu obrazovne zajednice za ovakvim vrstama usavršavanja. Zahvaljujemo Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, posebno gospodi Ivanu Plačku i Goranu Levačiću na dobrodošlici i pomoći u organizaciji skupa u njihovom prostoru.


[OPŠIRNIJE]ELIT PREDSTAVLJEN NA STRUČNOM SKUPU ŽSV ŠKOLSKIH KNJIŽNJIČARA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 12:29

Dubravka Kečkeš, školska pedagoginja i Ivana Ružić, učiteljica informatike su na Županijskom stručnom vijeću školskih knjižnjičara u Međimurskoj županiji održanom 2. prosinca 2016. u Gimnaziji J. Š. Slavenski u Čakovcu predstavile projekt Erasmus+ Ecological literacy.

Okupljene su upoznale sa projektom, projektnim partnerima, ulogom naše škole u projektu, planiranim ciljevima i ishodima projekta. Predstavljene su aktivnosti provedene kao dio ovog projekta poput: oslikavanja vrećica, izrada eko slika, filmova, plakata, razglednica, obilježavanje Svjetskog dana jabuka, Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, Europskog dana bez automobila, itd.

Predstavljena je uloga i značaj projekta u razvoju digitalnih kompetencija, jezičnih kompetencija i kompetencija za cjeloživotno učenje učenika i učitelja. Također, rad u projektu doprinosi razvoju kreativnosti i inovativnosti, suradnje, odgovornosti, preuzimanju inicijative, razvoju iskustvenog učenja, transferu znanja, kritičkog razmišljanja, metakognicije i nekonformizma.


[OPŠIRNIJE]IZBOR ZA LOGO PROJEKTA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 11:45

Učenici iz 6 partnerskih škola iz Portugala, Rumunjske, Turske, Litve, Cipra i Hrvatske pozvani su da kao dio projektnih aktivnosti samostalno osmisle i izrade logo projekta Ecological literacy koji će biti zaštitni znak projekta tijekom dvogodišnje provedbe i kasnije u diseminaciji. 

Učitelji i učenici I. osnovne škole Čakovec, radosno su prionuli osmišljavanju i izradi vlastitih loga vodeći se glavnom vodiljom projekta 3R (reduce - reuse - recicle), koristeći prirodne materijale, vodeći se idejom o potrebi razvoja svijesti o važnosti očuvanja prirode.

U svakoj partnerskoj školi odabrana su tri najbolja učenička rada koja su prezentirana na transnacionalnom sastanku u Sibiu. Iz naše škole u Sibiu su otputovali slijedeći radovi:

Matteo Demario Časni, 2.a 

mentorica Slavica Pospiš

 

Elena Šarić, 2.d

mentorica Jasminka Štefić

 

Nela Levačić, 3.a

mentorica Draženka Blažeka

 

Najboljim logo odabran je rad učenika sa Cipra:

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima i mentorima na trudu i uspješnom radu!


[OPŠIRNIJE]RAZGLEDNICE I ČESTITKE KAO POČETAK NOVE SURADNJE I PRIJATELJSTVA
Ivana Ružić / datum: 12. 12. 2016. 08:57

Rad na međunarodnim projektima posebno je zanimljiv i motivirajuć zbog upoznavanja, komunikacije, razmjene iskustava i dobre prakse sa učiteljima i učenicima u stranim školama.

I ove jeseni učenici I. osnovne škole Čakovec svih uzrasta zajedno su osnaživali i razvijali vlastitu kreativnosti, suradnju, vještine rada u timu, ekološku svijest, likovno izražavanje i komunikaciju na engleskom jeziku, izrađujući čestitke i razglednice kojima su svojim vršnjacima u Rumunjskoj, Litvi, Portugalu, Turskoj i na Cipru pokušali dočarati prirodna bogatstva Međimurja.

Stotinjak razglednica i čestitaka otputovalo je u partnerske škole i ozarilo lica stotinjak učenika, a dvadeseta razglednica iz središta Transilvanije doputovalo je i razveselilo učenike naše škole. Izrada i pisanje razglednica i čestitaka u doba IKT je pomalo istisnuta iz naše svakodnevnice no mnogo je pažnje i truda uloženo u izradu ovih predmeta jer upravo su oni opipljivi početak nove suradnje i novih prijateljstava. 

U aktivnostima su zajedno sudjelovale učenici i učenici drugih, sedmih i osmih razreda vođeni učiteljicama Slavicom Pospiš, Valerijom Horvat i Ivanom Ružić.


[OPŠIRNIJE]POSJET SORTIRNICI OTPADA
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:37

Učenici 3.c razreda ekološke grupe sa učiteljicom Helenom Slamek sredinom studenog su posjetili sortirnicu korisnog otpada i kompostanu u Prelogu. Predstavnica  tvrtke GKP PRE KOM d.o.o. je objasnila kako se otpad odvaja, razvrstava i skladišti. Otpad koji se može reciklirati se prodaje za ponovnu uporabu, a otpad (smeće) koji je neiskorišten se vozi na odlagališta. U kompostani smo saznali kako od BIO OTPADA nastaje kompost koji je hrana biljkama. Naučili smo da zbrinjavanjem otpada doprinosimo zaštiti okoliša i kvaliteti života jer štedimo sirovinu, štitimo biljke i životinje, a to je svima krajnji cilj, zar ne?

 


[OPŠIRNIJE]UKRASI SVOJU PLATNENU VREĆICU
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 10:29

Naša škola već dugi niz godina surađuje sa zaštitarsko- ekološkom organizacijom Nobilis. Putem različitih radionica i predavanja najmlađe se želi osvijestiti o važnosti i potrebi zaštite okoliša te poučiti kako pojedinac/ svatko od nas, može tome doprinijeti.

U 4.c nedavno je održana radionica pod nazivom „Ukrasi svoju platnenu vrećicu“. Učenici su slušali kratko predavanje o štetnosti upotrebe plastičnih vrećica. Poslije predavanja svaki učenik je dobio platnenu vrećicu (zahvaljujemo Gradu koji nam je donirao vrećice) koju je mogao ukrasiti po želji. Od starih majica koje više ne nose učenici su izrezivali različite aplikacije kojima su ukrašavali vrećice. Bilo je zabavno jer su mnogi po prvi put primili u ruke iglu i konac! Javljale su se i ideje kome i kojom prigodom će pokloniti vrećice. Radionicu su pripremile i vodile Dubravka Kečkeš i Ivana Ričko Borović.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT 1. TRANSNACIONALNI SASTANAK U RUMUNJSKOJ
Ivana Ružić / datum: 1. 12. 2016. 09:50

Sredinom studenog u rumunjskom gradu Sibiu održan je prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu Erasmus+ Ecological literacy, a našu školu su predstavile Valerija Horvat i Ivana Ružić.

Na sastanku smo upoznali sve partnerske škole, regije i države iz kojih dolazimo. Dogovorene su projektne aktivnosti i očekivani ishodi, pripreme za razmjene učenika koje će se održati u veljači 2017. u partnerskoj školi na Cipru te u travnju 2017. kada će I. osnovna škola Čakovec ugostiti učitelje, ravnatelje i učenike partnerskih škola iz  Rumunjske, Turske, Portugala, Litva i Cipra.

Sasatank je bio prilika da partneri predstave po tri najbolja loga koja su izradili učenici u svakoj od partnerskih škola te je odabran zajednički logo kojim ćemo isticati projekt i sve naše aktivnosti. Pobjednički logo je rad učenika sa Cipra.

Također, svi partneri su razmijenili simbolične poklone svog kraja te razglednice i čestitke koje su izradili učenici za učenike u drugim školama.

Svi sudionici sastanka imali su prilike upoznati kulturu, povijest, tradiciju i prirodne ljepote Transilvanije. Više detalja o sastanku možete pogledati u prezentaciji u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Dan jabuka
Ivana Ružić / datum: 11. 11. 2016. 12:37

U PŠ Krištanovec smo u listopadu obilježili Međunarodni dan jabuka. Kako je kraljica voća važna za naše zdravlje, s učenicima smo raspravili o poznatoj izreci: “Jedna jabuka na dan, miče doktora iz kuće van.”. U blizini naše škole nalazi se veliki voćnjak, čija nam je vlasnica, gospođa Gordana Strnad došla u goste. Osim što je donijela brdo jabuka za naše učenike,  djeci je objasnila proces dobivanja ovog, često podcijenjenog, voća. Priča započinje u sjemenci, a završava u krošnji. U svijetu je poznato preko 500 vrsta jabuka, a mi smo upoznali i naučili razlikovati njih 6. Teta Goga nam je objasnila što se i kako sve može dobiti od jabuka te da se ni jedan dio jabuke ne baca, sve ono što ostaje od proizvodnje soka , stavlja se u compost , koji je ujedno i biljno gnojivo za voćke na proljeće. Skrenuli smo pažnju djece da je bio uzgoj budućnost jer bez očuvanja tradicionalnih vrsta sjemenja i bilja može se dogoditi da pojedine biljke posve nestanu. Nakon prezentacije smo pohitali u školsku kuhinju i uz pomoć kuharice Marije pripremili slasnu pogaču od jabuka. U slast!   

Aktivnost je provela učiteljica Veronika Kapelari Horvat kao dio projekta Erasmus+ ELIT.  


[OPŠIRNIJE]IZRADA FILMOVA ZA PREDSTAVLJANJE PARTNERIMA
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 17:03

Uskoro se održava prvi transnacionalni sastanak projekta Erasmus+ ELIT na kojem će se svi partneri u projektu upoznati, predstaviti i dogovarati buduće aktivnosti, suradnje i sastanke.

Za taj događaj učenici Jelena Kovačić, Ines Lesjak, Lara Mikulić, Luka Mikulić Ana Novinščak i Petar Ovčar izradili su tri filma kojima ćemo našim partnerima, učenicima u njihovim školama predstaviti našu domovinu, županiju, grad i školu.

Filmove možete pogledati na slijedećim poveznicama:

Međimurje i Čakovec

I. OŠ Čakovec

Hrvatska


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KUTAK
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:56

Učenici 7. c razreda upoznali su novi Erasmus+ projekt u našoj školi pod nazivom Ecological literacy u kojem ćemo aktivno komunicirati i surađivati sa školama iz Rumunjske, Portugala, Turske, Litve i Cipra.

Glavne aktivnosti projekta vođene su idejom 3R (reduce, reuse, recycle) tj. da sami istražimo naš zavičaj, njegova prirodna bogatstva, ekološke opasnosti te promijenom vlastitih svakodnevnih navika doprinesemo očuvanju Zemlje.

Sa ciljem da s projektom upoznamo sve učenike, njihove roditelje i posjetitelje naše škole, učenici 7.c razreda s učiteljicom Ivanom Ružić uredili su dva Erasmus+ ELIT kutka.


[OPŠIRNIJE]Sveti Franjo Asiški - zaštitnik ekologije
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:52

Polaznice Vjeronaučne skupine vođene vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec u mjesecu listopadu su upoznavale životopis svetoga Franje Asiškoga. Nakon toga su pristupile izradi plakata. Osim papira i drvenih bojica, za izradu plakata koristile su i papirnatu vreću (od recikliranog papira) za habit/odjeću i špagu za redovnički pojas. Sveti Franjo je na poseban način bio veliki ljubitelj svega stvorenoga te je posebno isticao ekološku mudrost: ljudska bića kao pojedinci i kao zajednica, mogu kvalitetno živjeti u bratskim odnosima jedni s drugima i sa zemljom. Aktivnosti se provode u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]Izrada slikovnice: Zemlja je naša i Božja kuća
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:47

Učenici 4.a su na nastavi vjeronauka sa vjeroučiteljicom Anemari Vugrinec kroz nastavnu cjelinu Zemlja je naša i Božja kuća učili o biblijskom izvještaju o stvaranju svijeta, o čovjeku kao odgovornom su-stvaratelju svijeta, Božjim tragovima u prirodi te o ekologiji.

Učenici su izrađivali slikovnice za ponavljanje nastavnih sadržaja gdje su posebno istaknuli važnost ekološkog djelovanja; brige za svijet koji nas okružuje, od razvrstavanja otpada, recikliranju, smanjenju buke i ekološkim zapovijedima.

Učenici su navedene aktivnosti provodili u sklopu Erasmus+ projekta ELIT.


[OPŠIRNIJE]EKO SLIKE
Ivana Ružić / datum: 6. 11. 2016. 16:42

Na satu likovne kulture učenici naše PŠ Krištanovec izrađivali su slike od netom pokupljenog lišća iz okolice naše škole. Na taj su način naučili da je moguće iskoristit nešto što nam je dano iz prirode za lijepa likovna djela. Motiv su nam bile životinnje u jesen te njihove životne navike. Aktivnost je dio Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA I MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 09:22

Sredinom rujna učenici PŠ Krištanovec sa učiteljicom Veronikom Kapelari Horvat obilježili su dva važna datuma za svijet ekologije, a to su Europski dan bez automobila te Međunarodni dan zašite ozonskog omotača.

Učenici su dobili zadatak da kod kuće istraže koliko su njihovi roditelji svjesni o štetnosti sprejeva s potiskivačem te o ispušnim plinovima automobila.

Nakon poražavajućih rezultata napravili smo plakat kojim smo u šetnji kroz mjesto zaustavljali vozače da ih potaknemo na razmišljanje o zdravijem kretanju te smanjenju količine smoga općenito.

Plakat smo na kraju izložili na oglasnoj ploči u centru mjesta.

Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.

 


[OPŠIRNIJE]PRIČA PAPIRNATE VREĆICE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:46

Početkom listopada učenici Dječjeg foruma Zmajići sa učiteljicama Draženkom Blažeka i Marijom Toplek, uključili su se u aktivnosti povodom Dječjeg tjedna.

Aktivno su sudjelovali na radionici u DV Maslačak ”Priča papirnate vrećice” gdje su razvijali kreativnost, suradnju, pozitivan donos prema radu ali i svijest o važnosti zaštite okoliša.

Rezultat aktivnosti su maštovito ukrašene papirnate vrećica od recikliranog papira koje će koristiti za čuvanje svojih radova. Aktivnost je dio   Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]KAO PRVO - ZAGONETNO DRVO
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:30

Učenici 3.c razreda sus a svojom učiteljicom Helenom Slamek posjetili  izložbu Kao prvo - zagonetno drvo Matije Bobeka u Knjižnici "Nikole Zrinski" u Čakovcu. Životinje, mobili, glazbeni instrumenti, prometna sredstva i dr. igračke izrađene su od komada drva hrasta, bukve, agacije, divljeg oraha, vrbe, kestena i čvrstih prirodnina nađenih u prirodi. Igračke ne sadrže kemikalije pa ne zagađuju okoliš, trajnije su i mogu se reciklirati, a učenici su imali prilike razvijati vlastitu kreativnost, pozitivan odnos prema radu, prirodi i bogatstvima koje nam pruža.

Posjet izložbi je dio aktivnosti  Erasmus+ projekta Ecological literacy kojeg provodi I. osnovna škola Čakovec.


[OPŠIRNIJE]ERASMUS+ ELIT KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Ivana Ružić / datum: 25. 10. 2016. 08:26

U četvrtak, 20. listopada u I. OŠ Čakovec održana je predstavljanje Erasmus+ projekata ECOLOGICAL LITERACY iz područja međunarodna školska partnerstva koje provodi naša škola sa partnerima iz Rumunjske, Cipra, Turske, Portugala i Litve.

U sklopu projekta razvijati ćemo ekološku svijest i pismenost među učenicima, učiteljima, roditeljima i u lokalnoj zajednici, upoznati i naučiti koncept zelene energije, zelene kuće, obnovljive izvore energije, zagađenje, otpad, koncept čiste energije, transport, vremenske (ne)prilike, prirodne nepogode, smanjenje kvalitete života zbog zagađenja, zagađenje zraka, svjetlosno i zvučno zagađenje.

Učenici, učitelji članovi Erasmus+ tima, voditeljica projekata Ivana Ružić i ravnatelj škole Siniša Stričak, predstavili su svoja iskustva i očekivanja od međunarodne suradnje u budućnosti.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju