preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Tražilica
Kalendar
« Veljača 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
Programiranje Lego robota

            

 

Radionice naziva „Programiranje Lego robota“ održavale su se kao izvannastavna aktivnosti za sve zainteresirane učenike od 5. do 8. razreda u I. osnovnoj školi Čakovec. Radionice su se održavale dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom po dva sata u vremenskom razdoblju od 14. rujna do 11. prosinca 2020. Radionice su provodili učiteljica informatike Ivana Ružić i učitelj tehničke kulture Branko Vujnović kao predstavnici Udruge pedagoga informatike Čakovec. Radionice su se održavale u informatičkoj učionici I. osnovne škole Čakovec, koristeći svu raspoloživu opremu Škole (računala, iPad lab, Lego Mindstorms EV3) i opremu nabavljenu u ovom projektu (Lego Mindstorms EV3 education, Lego WeDo 2.0 i Lego Spike Prime). Metode rada: individualan rad, rad u paru, rad u timu.

 

Postignuća

 • poticanje učenika i razvoj suradnje i vještina rada u timu, 
 • razvoj samostalnosti, samopouzdanja, 
 • poticanje učenika na poduzimanje inicijative i aktivno djelovanje u zajednici, 
 • razvoj kreativnosti i inovativnosti u rješavanju problema iz stvarnog života (pametne kuće, pametni gradovi, energetska učinkovitost, zbrinjavanje otpada)
 • razvoj vještina programiranja i računalnog razmišljanja,
 • razvoj vještina osmišljavanja i izrade funkcionalnog vlastitog modela robota,
 • izgradnja WeDo 2.0, Spike Prime i Lego Mindstorms EV3 robota, stvaranje programskog koda na računalu i iPad labu za upravljanje robotima,
 • stjecanje i razvoj znanja i vještina iz robotike,
 • razvoj digitalnih vještina i vještina rješavanja problema,
 • priručnik i scenariji poučavanja robotike za učitelje,
 • obilježavanju Europskog tjedna programiranja,
 • obilježavanje Europskog tjedna robotike,
 • prijava i priprema školskih timova za sudjelovanje na World Robotic Olympiad i First Lego League,
 • poticanje i razvoj interesa za STEM,
 • evaluacija projekta

 

Diseminacija

 • Facebook profil škole i voditelja radionica
 • informativni portali:
  • https://emedjimurje.net.hr/vijesti/skolski-kutak/3937590/i-os-cakovec-nizom-radionica-obiljezili-europski-tjedan-robotike/
  • https://emedjimurje.net.hr/vijesti/skolski-kutak/3914368/foto-u-najvecoj-i-najstarijoj-skoli-u-medjimurju-obiljezen-europski-tjedan-programiranja/
  • https://emedjimurje.net.hr/vijesti/skolski-kutak/3891978/foto-novi-projekt-za-mlade-roboticare-programiranje-lego-robota-u-i-os-cakovec/
  • https://medjimurjepress.net/showtime/it/eu-robotic-week-u-i-os-cakovec/
  • https://medjimurjepress.net/kultura-i-obrazovanje/programiranje-lego-robota-u-i-os-cakovec/
  • https://medjimurjepress.net/kultura-i-obrazovanje/u-najvecoj-i-najstarijoj-skoli-u-medimurju-obiljezen-europski-tjedan-programiranja/
  • https://www.mnovine.hr/medimurje/programiranje-lego-robota-u-i-os-cakovec/
  • https://www.mnovine.hr/medimurje/obiljezen-europski-tjedan-robotike-u-i-os-cakovec/
 • obrazovni portali:
  • https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/iz-skolskog-svijeta/obiljezen-europski-tjedan-programiranja/
  • http://skole.hr/aktualno/vijesti-iz-skola?news_id=21623#mod_news
 • javno predstavljanje projekta za Varaždinsku televiziju, emitirano 7. listopada u emisijama Vekerica i VTV info
Europski tjedan robotike
Ivana Ružić / datum: 2. 12. 2020. 08:52

Od 19. do 29. studenog 2020. obilježen je Europski tjedan robotike diljem Europske unije. Europski tjedan robotike je inicijativa pokrenuta 2012. godine sa sjedištem u Bruxellesu za sve dionike europske robotike. Cilj inicijative je jačanje europske konkurentnosti i osiguravanja industrijskog vodstva proizvođača, dobavljača i krajnjih korisnika sustava i usluga temeljenih na robotskoj tehnologiji. Interes za robotiku, programiranje i općenito STEM područje razvija se i njeguje od najranije dobi pa se posebna važnost pridaje što većem uključivanju obrazovnih ustanova.

Naša Škola aktivno se uključila u obilježavanje Europskog tjedna robotike i na taj način još jednom istaknula važnost razvoja digitalnih vještina i vještina iz područja STEM-a. Europski tjedan robotike obilježili smo nizom radionica izrade i programiranja robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0, Ozobotova, BlueBotova, Sphero BB-8.

I. osnovna škola Čakovec kontinurano razvija i njeguje važnost robotike, programiranja i općenito STEM područja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini ostvarujući suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, te sa školama i obrazovnim institucijama diljem EU kroz Erasmus+ projekte: ARTIE, CodeInnova, Computational thinking and coding - Literacy of the Future, CloCoMedia, iPads School Learning for the Future itd.

Učenici Škole postižu izvrzne rezultate na različitim natjecanjima nacionalne razine, primjerice prvo mjesto na nacionalnoj završnici World Robotic Olympiad i sl. Što je dodatan poticaj i motivacija za učenika i njihove mentore koji se ovih dana intenzivno pripremaju za natjecanja World Robotic Olympiad i First Lego League.

Radionice robotike su organizirali Branko Vujnović, učitelje tehničke kulture i učiteljice informatike Maja Hižman, Sanja Murk, Ivana Ružić i Ivana Vadlja. 


[OPŠIRNIJE]U najvećoj i najstarijoj školi u Međimurju obilježen Europski tjedan programiranja
Ivana Ružić Sanja Murk Ivana Vadlja Maja Hižman / datum: 28. 10. 2020. 09:07

Nakon nastave na daljinu nova je nastavna godina počela u školskim klupama na radost svih učenika i učitelja. Velika novost od ove jeseni je nastava informatike u nižim razredima osnovne škole. Od školske godine 2020./2021.  uvedena je kao izborni predmet od 1. razreda. 

Jedan od odgojno-obrazovnih ciljeva učenja i poučavanja nastavnog predmeta informatika je razvijati računalno razmišljanje, sposobnost rješavanja problema i vještinu programa te smo se tako i ove godine priključili, osmom po redu, Europskom tjednu programiranja (EU Code Week).

Europski tjedan programiranja inicijativa je Europske komisije čiji je cilj na zabavan i privlačan način približiti programiranje, računalno razmišljanje i razvijati digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. 

A programirati se može na različite načine i sa svim učenicima pa i s onim najmlađima koji tek uče svoja prva slova i brojeve. 


[OPŠIRNIJE]Programiranje Lego robota u I. OŠ Čakovec
Ivana Ružić / datum: 23. 9. 2020. 07:34

S početkom nove školske godine, u I. OŠ Čakovec započeo je i novi projekt imena Programiranje Lego robota koji se ostvaruje uz podršku Hrvatskog robotičkog saveza.

  

Unatrag nekoliko godina, mladi robotičari naše škole uz vodstvo i podršku učitelja tehničke kulture Branka Vujnovića i učiteljice informatike Ivane Ružić, razvijaju znanja i vještine sastavljanja i programiranja Lego robota. Zahvaljujući motiviranosti, radu i upornosti, naši robotičari su prošle jeseni po prvi puta sudjelovali na nacionalnom natjecanju World Robotic Olympiad i odmah osvojili prvo mjesto.

Robotičari naše škole redovito surađuju s Hrvatskim robotičkim savezom, zajednički su realizirali više uspješnih projekata i radionica, a s novom školskog godinom započinju i projekt Programiranje Lego robota. Projekt uključuje niz radionica ali i vrijednu opremu za naše robotičare poput robota Lego Spike Prime, Lego WeDo 2.0 i Lego Mindstorms EV3 education.

   


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju