preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
Keep Invest Donate Spend
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
I. OŠ Čakovec na međunarodnoj konferenciji Rumunjske narodne banke u Bukureštu
Autor: Ivana Ružić, 29. 2. 2016.

Početkom veljače Narodna banka Rumunjske organizirala je međunarodnu konferenciju o financijskoj edukaciji djece. Na konferenciji su aktivno sudjelovale Ivana Ružić i Ivana Ričko Borović iz I. OŠ Čakovec. Veoma smo ponosne što smo pozvane kao predavačice na konferenciji na kojoj smo predstavile našu školu, aktivnosti učitelja, učenika i njihovih roditelja u razvijanju financijske pismenosti.

Navika čuvanja i spremanja dobara, tj. štednje  je vrlo važan dio našeg života, poznata je kao financijska disciplina ili financijska pismenost. Financijska pismenost je sposobnost korištenja znanja i vještina kako bi učinkovito donosili odluke o upravljanju novcem. Osobna financijska pismenost obuhvaća niz tema poput: što je novac, povijest novca, što su financijske institucije i sl., do balansiranja između vlastite potrošnje i dugoročnog  planiranje za odlazak u mirovinu. Dok je pismenost temeljni dio obrazovnog sustava, financijska pismenosti je često izostavljena u obrazovanju.

Iako se financijska pismenost nastoji uvesti u obrazovne institucije, roditelji i staratelji su primarni edukatori kada je u pitanju podučavanje djece vještinama potrebnim za razvoj snažnih temelja za cjeloživotnu financijsku pismenost.

Poput drugih provokativnih tema, novac je nešto o čemu će djeca čuti izvan kuće - u školi, na sportskim aktivnostima ili u kućama prijatelja. Djeca mogu dobiti pogrešnu poruku o novcu ako informacije dobivaju od svojih vršnjaka. Važno je pojasniti u mladoj dobi da bogatstvo nije izvor zadovoljstva i sreće. Čak ako roditelji ne znaju razliku između naknade i doprinosa mirovinskim stupovima, roditelji mogu dati točne informacije, predstaviti ideje, razvijati interes i svijesti te pomoći i osnažiti svoju djecu da preuzmu kontrolu nad svojim financijskim životom.

Promatramo li ranije generacije, različiti oblici štednje su vrlo usko povezani s njihovom svakodnevnom životom. Za prošle generacije štednja je bila najvažniji aspekt života, a omogućila im je sigurnust u starosti. Međutim, s modernom ekonomijom i globalizacijom, mlade generacije su prisiljene trošiti više novaca u svakodnevnom životu, često trošimo iznad svojih mogućnosti, ne možemo se kontrolirati u okolini koja promiće raskošan život.

Ako na vrijeme ne razvijemo i usvjojimo naviku štednje i racionalnog korištenja svih oblika i vrsta dobara kojima raspolažemo, tu naviku nećemo steći ni u kasnijoj fazi svog života. Sve što naučimo i usvojimo u djetinjstvu,  prati nas kroz cijeli život. Iz tog razloga bismo trebali djecu učiti o važnosti štednje, poticati i razvijati navike racionalnog korištenja dobara. Financijska disciplina i neovisnost je jedan od najvažnijih područja koje roditelji i učitelji moraju razviti kod djece.

Na žalost, mnoga istraživanja pokazuju da je financijska pismenost građana veoma niska čak i u razvijenim zemljama.

 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju