preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
SIGURNOST NA INTERNETU
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
IGRAJ FAIR PLAY I ZAŠTITI SE
Autor: Ivana Ružić, 16. 10. 2009.

 

I u svijetu mobitela i interneta poštuj pravila ponašanja kao i u svakodnevnome životu.

 

Mobitel i internet omogućuju ti da si uvijek u toku i uvijek prisutan. Možeš brzo doći do informacija koje ti trebaju, razgovarati i zabavljati se s prijateljima, ali i upoznavati djecu i mlade iz različitih dijelova svijeta. Možeš razmjenjivati mišljenja s drugima, igrati igrice, pratiti novosti i zanimljivosti.

 

Međutim, mobitel i internet, unatoč svim svojim mogućnostima, ipak su samo alati. Nažalost, postoje neki koji koristeći se ovim alatima vrijeđaju i uznemiruju druge. U njihovim se rukama mobitel i internet pretvaraju u moćno oružje.

 

Neki to rade nepromišljeno, neki iz fore i zabave, neki s namjerom da povrijede ili osramote, a neki zloupotrijebe mogućnosti koje ovi alati daju. Pa tako neki šalju uznemirujuće i prijeteće poruke, nagovaraju na odbacivanje i mržnju, objavljuju tajne i  neistine o drugima. Neki potiču druge da daju neugodne komentare o onima koje ne vole jer ih žele osramotiti pred što većim brojem ljudi. Neki se lažno predstavljaju da bi prevarili i iskoristili druge, a neki pak „provaljuju" u tuđe mobitele, e-mailove ili blogove i šalju zlobne komentare i poruke o drugima u tuđe ime. Sve ovo može se događati putem poziva ili sms poruke na mobitelu, putem e-maila, chata, bloga ili drugih internetskih stranica, a naziva se elektroničko zlostavljanje. 


Ne šalji zlonamjerne sms ili e-mail poruke. Prije nego što klikneš „Pošalji" zapitaj se kako bi se ti osjećao da primiš tu poruku.

Pozorno pročitaj sms i e-mail poruku prije negoli je proslijediš dalje. Nemoj prosljeđivati poruke koje vrijeđaju i uznemiruju druge. Nemoj se uključivati u ankete, rasprave i chatove koji nekog izruguju, ocrnjuju ili ogovaraju.

Ne snimaj i ne prosljeđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismijavanju i vrijeđanju drugih.

Zaštiti sebe lozinkom i pazi komu je daješ jer prijatelji u nekom trenutku mogu postati neprijatelji.

Ne navodi osobne informacije, brojeve telefona i mobitela, adresu na kojoj živiš, ime škole u koju ideš, mjesta kamo izlaziš osobama koje ne poznaješ uživo. Kad pišeš o sebi, piši što općenitije. Sve što napišeš i objaviš u sms poruci ili na internetu postaje javno i dostupno velikom broju ljudi i više ne možeš kontrolirati kako će drugi iskoristiti tvoje podatke.

Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja putem mobitela i interneta. Jednom kada pošalješ ili objaviš fotografiju, nad njom više nemaš kontrolu, ne znaš što se dalje s njom događa. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

Ne stavljaj na internet ništa što ne bi volio da vide tvoji prijatelji i poznanici, čak ni u e-mailu ili sms poruci.

Ako ti netko pošalje zlonamjernu ili prijeteću poruku mobitelom ili e-mailom, nemoj odgovoriti. Pokaži je odrasloj osobi kojoj vjeruješ.

Neki odrasli i vršnjaci lažno se predstavljaju i pretvaraju da su prijatelji jer ih zanimaju slike seksualnog sadržaja ili imaju seksualne želje i namjere. Upravo radi toga budi na oprezu, ne samo s informacijama i fotografijama koje dijeliš, nego i prilikom upoznavanja s „on-line" prijateljima. Podsjeti se da je sve ono što znaš o tom "prijatelju" samo ono što ti je ta osoba rekla te da ništa od toga ne mora biti istina.

Ako želiš uživo upoznati „on-line" prijatelja, dogovori prvi susret na javnome mjestu, gdje ima dosta ljudi. Ne nalazi se nasamo s njim, već povedi nekoliko prijatelja i prijateljica ili odraslu osobu kojoj vjeruješ.

Pomozi djeci koja doživljavaju zlostavljanje putem sms-poruka i interneta tako da im jasno kažeš da nije u redu to što im se događa i da vidiš da im je teško. Nemoj prikrivati nasilje i odmah obavijesti odrasle o tome što se događa.

Prije nego što napišeš poruku, priču ili objaviš fotografiju, zapitaj se hoćeš li time nekoga povrijediti. Nemoj činiti drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.

Čuvaj sebe i druge! Sve što vrijedi za čuvanje podataka o tebi, vrijedi i za čuvanje tuđih.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju