preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
ERASMUS+ ECOLOGICAL LITERACY AKTIVNOSTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ZELENA ENERGIJA
Autor: Ivana Ružić, 2. 11. 2017.

Energetske potrebe svijeta svakodnevno se povećavaju i stanje u kojem se oslanjamo na energetski potencijal fosilnih goriva poput ugljena, nafte ili plina u potpunosti je neodrživo.

U doba industrijske revolucije naglo je poraslo korištenje fosilnih goriva kao pokretača promjene. Bio je bitan jedino nekontrolirani rast i razvoj industrije, a sada kada smo zreliji i odgovorniji kao društvo vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i istražimo alternativne načine dobivanja energije. 

Radi se o zelenoj energiji. U njoj zapravo nema ništa alternativno, to je najprirodniji mogući način dobivanja energije. U zelenu energiju ubrajamo sve obnovljive izvore energije.

To su oni koji se ne mogu iscrpiti i daju čistu energiju bez štetnih posljedica po okoliš i naše zdravlje. Vjetar, voda i sunce uglavnom su pokretači ovog, ne tako novog, načina iskorištavanja energije.

Svi obnovljivi izvori energije na neki su način indirektno povezani sa sunčevim zračenjem. Ono Zemlji šalje 15.000 puta više energije no što joj je potrebno, samo je trebamo znati zauzdati i pretvoriri u nama potrebne oblike energije.

Bojazan oko energetske krize natjerala je vlade mnogih zemalja ili zajednica zemalja kao što je EU da porade na svom energetskom planu i povećaju postotak energije koji dolazi iz obnovljivih izvora.

Iako su često isprike za slabo korištenje zelene energije bile da se na taj način ne može proizvesti dovoljna količina energije potrebna današnjem društvu, energetski potencijal npr. energije vjetra pet je puta veći od ukupne današnje proizvodnje energije tako da su takve tvrdnje u potpunosti neutemeljene.

Multimedijalne prezentacije o zelenoj energiji učenika 8.d razreda pogledajte u privitku.
Priloženi dokumenti:
GREEN_ENERGY.pptx (17.80 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju