2020-10-23 17:27:45

Erasmus+ dani i e-Twinning tjedan u I. osnovnoj školi Čakovec

U školi izuzetno bogatoj Erasmus+ iskustvom, druge godine za redom proslavljeni su i obilježeni Erasmus+ dani i e-Twinning tjedan. Tom prigodom organizirano je niz aktivnosti na razini pojedinačnih projekata, razini škole i nacionalnoj razini.

Po prvi puta I. osnovna škola Čakovec organizirala je virtualnu konferenciju nacionalne razine pod nazivom „Erasmus+ mogućnosti i izazovi“ na kojoj su predstavnici petnaestak škola širom Hrvatske, od Slavonije preko središnje Hrvatske do imotske krajine i Dubrovnika, predstavili svoja iskustva, primjere dobre prakse, aktivnosti i rezultate sudjelovanja u Erasmus+ projektima.

Na razini škole organizirana je zajednička proslava Erasmus+ dana na školskom dvorištu. Tom je prilikom pripremljena prigodna izložba likovnih radova, predstavljene su tradicionalne i suvremene igre, učenici su širili duh prijateljstva, radosti i zajedništva pjesmom i plesom.

Na razini pojedinačnih projekata održano je niz virtualnih sastanaka za učenike iz partnerskih škola na kojima su sudjelovali učenici 8.c i 7.a razreda i na taj način bolje upoznali obrazovne sustave drugih zemalja, svakodnevni život tinejdžera u Europi. Učenici 4.c i 3. d razreda likovnim su radovima predstavili prijateljstvo, zajedništvo, slobodu i mir.

e-Twinning tjedan obilježen je pokretanjem novog projekta imena SMARTIES. SMARTIES je međunarodno školsko partnerstvo sa ciljem razvoja digitalnih vještina učitelja i učenika, razvoja medijske pismenosti, obrazovanja iz područja primjene pametnih tehnologija (pametna kuća, pametna škola, pametni grad), popularizacije STEAM područja, s primarnim ciljem: razvoj sigurnog online okružja za učenje i podučavanje, podrška učenicima i učiteljima pri učenju i podučavanju na daljinu.

Proslavu Erasmus+ dana u I. osnovnoj školi Čakovec uveličala je još jedan događaj na kojem je učenik Ivan Koštarić na trubi odsvirao „Odu radosti“. Učenici su sudjelovati u starim sportskim igrama kao što su čigoš, hodanje na štulama, skakanje u vreći, hodanje zavezanih nogu. Učenice 7. r., Koranu Drakulić, Gitu Nikolić, Kaju Baksa i Nelu Levačić je intervjuirala učiteljica iz Turske te su s njome podijelili svoja dosadašnja iskustva, ali i želje o Erasmus + projektima. Učenici 2. a, 3.a, 3.b, 3.c i 4. razreda PŠ NSR su još izrađivali voćnu salatu, učili riječi na stranim jezicima, izrađivali i predstavljali slogane o Erasmus projektu i Korona virusu, pjevali pjesme te izrađivali zastavice s obilježjima europskih zemalja.


I.osnovna škola Čakovec