2019-05-27 17:17:46

MJESEC SVJESNOSTI O MENTALNOM ZDRAVLJU

U mjesecu svibnju posvećenom

svjesnosti o mentalnom zdravlju,

ugostili smo studenticu psihologije Lidiju Krznar

koja je u sklopu kampanje „Mind the mind“,

15.5.2019. održala radionice o psihičkim poremećajima

u 7.a i 7.b razrednom odjelu. 

U nastavku pročitajte što smo sve naučili 

i gdje možete potražiti pomoć :) 

 

 

Saznali smo da psihičke bolesti i nisu tako rijetke kao što ljudi misle jer od njih pati svaka 4.osoba na svijetu kao i da se mnoge slavne osobe suočavaju s mentalnim teškoćama – depresijom, anksioznosti, fobijama, ovisnostima, anoreksijom.

Psihičku bolest ne biramo, kao što ne biramo ni hoćemo li biti prehlađeni, slomiti nogu ili dobiti dijabetes. Jednako kao što potražimo pomoć liječnika kad nam se dogode takve stvari, važno je potražiti stručnu pomoć i kad primijetimo da imamo poteškoće na području mišljenja ili osjećaja, pogotovo ukoliko to ometa naše svakodnevno funkcioniranje. Većina psihičkih poremećaja je izlječiva uz primjenu lijekova, psihoterapije i podržavajuće okoline.

Za pomoć i podršku možete se obratiti :

školskoj psihologinji svojem obiteljskom liječniku ili školskoj liječnici dječjem i adolescentnom psihijatru stručnjacima u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije – Djelatnost za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti http://www.zzjz-ck.hr/?task=group&gid=18&aid=79  stručnjacima u Obiteljskom centru https://www.czss-ck.hr/?O_nama___Podru%C5%BEnica_Obiteljski_centar  savjetovateljima na Hrabrom telefonu (besplatno, anonimno, povjerljivo i sigurno) https://djeca.hrabritelefon.hr/o-nama/

I.osnovna škola Čakovec