preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
Učionica 2.0

Što je Učionica 2.0?

Učionica 2.0 je zbirka različitih obrazovnih sadržaja koji su kreirali učenici od 5. do 8. razreda naše škole koristeći različite web 2.0 alate. Radovi su nastali na izbornoj nastavi informatike obrađujući gradivo iz informatike ali često i gradivo iz različitih drugih predmeta.

Prošetali smo mnogim velikim gradovima širom svijeta, upoznali svjetske religije, zabilježili lektiru i terensku nastavu po Hrvatskom zagorju, izrađivali dijagrama tijeka i tlocrte, naučili dijelove računala, kako se sigurno i pristojno ponašati na internetu, izradili vlastite zbirke poveznica na omiljene web stranice, stranice sa obrazovnim sadržajima i još mnogo toga....smiley

 

Zašto Učionica 2.0?

Internet je nezaobilazna sastavnica svih ljudskih djelatnosti pa tako i obrazovanja. Korisnici interneta su svih dobnih skupina, a internetom se sve češće koriste djeca koja tek započinju svoje formalno osnovnoškolsko obrazovanje. Internet mijenja navike, jezik i stil komuniciranja, način primanja, obrade i pohrane informacija, način učenja. Cijeli obrazovni sustav mora sustavno uvoditi promjene kako bi se novim generacijama prenosilo znanje i vještne na njima prihvatljiv način, putem suvremenih tehnologija. Kako kaže Marc Prensky: današnji nastavnici moraju naučiti komunicirati na jeziku i stilom svojih učenika[1], a upravo ovo nam omogućavaju web 2.0 alati koji učenje čine učenicima i njihovim učiteljima zanimljivim i kreativnim.

Cilj uvođenja web 2.0 alata u nastavu je ostvariti bolju komunikaciju učitelja i učenika, te učenika međusobno posredstvom različitih medija, korištenje različitih tehnologija kako bi se učenici pripremili za rješavanje problema, prikupljanje, organiziranje i analizu podataka te za njihovu sintezu u informacije, razumijevanje i kritičku ocjenu prikupljenih informacija, donošenje zaključaka na temelju prikupljenih informacija, timski rad pri rješavanju problema.

Zajednički stvaramo vlastite obrazovne sadržaje.

Razvijamo suradničko pisanje i učenje.

Učenje postaje aktivnije, zanimljivije i zabavno.

Web 2.0

Web 2.0 alati predstavljaju novu generaciju i stupanj upotrebe interneta jer omogućuju korisniku da sam stvara i objavljuje različite sadržaje. To su društveni programski alati koji korisnicima omogućavaju interakciju i razmjenu podataka te objavu i izmjenu internetskog i drugog digitalnog sadržaja pri čemu korisnik sam stvara svoje sadržaje. Oni omogućuju suradničko pisanje što znači da je skupini korisnika omogućena suradnja pri izradi i objavljivanju na mreži. Podržavaju i suradničko učenje te na taj način mogu potaknuti učenike na veću razinu kreativnosti i stjecanje dodatnih IKT vještina.[2]

Zajedničke karakteristike web 2.0 alata su da su oni besplatni, stalno dostupni, ne zahtjevaju nikakvu instalaciju na računalo niti imaju posebne zahtjeve prema korisnikovom računalu. Jednostavni su za korištenje „običnim“  korisnicima i podrazumijevaju interakciju korisnika i sadržaja te interakciju između korisnika.

 

Izvor:

  1. http://edupoint.carnet.hr/casopis/40/clanci/3
  2. http://pogledkrozprozor.wordpress.com/2010/11/27/web-2-0-alati-i-e-ucenje-u-primarnom-obrazovanju/
Radovi
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mindomo
Autor: Ivana Ružić, 21. 9. 2011.

Mindomo  je online alat za izradu mentalnih mapa pomoću kojeg korisnici mogu kreirati vlastite mentalne mape i dijeliti ih s drugim korisnicima. Mindomo je besplatan za korištenje ali je potrebna registracija na web sjedištu alata ili prijava pomoću korisničkih podataka za prijavu na Gmail, Yahoo ili Facebook.

Osnovna usluga korištenja alata Mindomo je besplatna i ograničena je brojem mentalnih mapa koje korisnik može spremiti unutar online sustava dok se korištenje naprednijih usluga naplaćuje.

Sučelje alata je vrlo jednostavno za korištenje. Prilikom kreiranja nove mentalne mape korisnik dodjeljuje mapi ime, opis i ključne riječi te mentalnu mapu označava kao privatnu ili javno dostupnu za korištenje i uređivanje jednom ili više drugih korisnika. Uz osnovne mogućnosti uređivanja pojmova u mentalnoj mapi (font, veličina, boja, poravnavanje, uokvirivanje, grupiranje itd.) ovaj alat omogućava umetanje različitih simbola, slika, audio i video zapisa u mentalne mape i na taj način mentalne mape postaju vizualno privlačne, dinamične i interaktivne. Mentalne mape mogu se spremati unutar Mindomo alata ali i na korisničko računalo u nekom od slikovnih formata.

Mindomo se može koristiti u nastavi za lakše razumijevanje i pamćenje nekog gradiva iz bilo kojeg predmeta te organizaciju određenog znanja kako bi se riješio neki problem ili donijela neka odluka. Jednostavnost sučelja i „povuci – spusti“ tehnika rada omogućuje korištenje ovog alata učenicima od 5. razreda osnovne škole.

U privitku pogledajte radove učenika koji kroz mentalne mape pokazuju kako se treba sigurno i pristojno ponašati na internetu, što je i od kojih se dijelova sastoji računalo, upoznajte svjetske religije, Međimurje i mnoge gradove širom svijeta.


 Priloženi dokumenti:
augustina.PNG (71.28 KB)
vjeran_livio.png (23.18 KB)
Religije_Magda_P.JPG (561.60 KB)
London_Ivan.jpg (531.96 KB)
Medimurje_Daria_Z.jpg (653.10 KB)
Medimurje_Nikolai_I_H.jpg (886.45 KB)
Racunalo_Aleksandar_B.jpg (201.88 KB)
Racunalo_Matija_R.jpg (794.87 KB)
Cakovec.jpg (410.20 KB)
me?imurje(2).jpg (398.23 KB)
Me?imurjeee.jpg (568.09 KB)
Hrvatska_.jpg (532.99 KB)
Laura_internet.png (106.66 KB)
ines_internet.png (124.47 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju