preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan materinskog jezika
Autor: Ivana Ružić, 6. 3. 2018.

21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskog jezika. Učenici 3. a razreda taj su dan govorili  književnim hrvatskim jezikom i kajkavskim kakvim govore njihovi bake i djedovi i oni sami u krugu svoje obitelji. Inspiracija im je bila međimurska pjesnikinja Ljubica Duić-Jovanović. Radoznalo su otkrivali posebnosti kajkavskog govora u njezinim pjesmama Zima, Dečeci i mlečeci, Kipec i dr.. Upoznali su mnoge  kajkavske riječi koje se danas više ne čuju u svakodnevnom govoru.  Prepoznavali su  njihovo značenje i zapisivali riječi u mali zavičajni rječnik. Nekim su učenicima kajkavski stihovi bili nerazumljivi jer se kod njih doma ne govori kajkavskim. Nekima je domaći govor blizak te su se predstavili na govoru kojim razgovaraju kod kuće. Naravno da se naglasilo kako je „pri nam v Čakovcu to zmešano s gradskim rečima“.

Govore na kajkavskom su učenici snimali u aplikaciji Seesaw pomoću iPada. To je platforma na kojoj učenici 3.a imaju formiranu zatvorenu grupu kojoj imaju pristup još samo roditelji. Na njoj rješavaju različite zadatke, mogu objaviti zadaću, svoje interese ili snimiti čitanje zadanog teksta. Rad na iPadima je učenicima učinio nastavu zanimljivijom i zabavnijom. Domaću zadaću također će moći napisati u aplikaciji Seesaw. Zadatak je zapisati uz pomoć roditelja, baka i djedova još nekoliko naših lijepih i toplih međimurskih riječi kojima pišu i naši pjesnici.

 

Prše prfki pršec

prek

posehlog

polja,

- skril bode na Muri

pisani

moj čun.

  Ljubica Duić-Jovanović

 
Priloženi dokumenti:
Heda_3.a.mp4 (3.14 MB)
Matija_3._a.mp4 (2.81 MB)
Tessa_3._a.mp4 (2.38 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju