preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ŠAH - izgrađuje timski duh i jača individualnost
Autor: Ivana Ružić, 6. 3. 2018.

Šah je igra koja postoji više od 2000 godina. Potječe iz Indije. Danas se šah igra po cijelome svijetu .Učenje djece šahu je nešto više nego samo učiti djecu da igraju šah. Igra šaha je nešto između sporta, umjetnosti i nauke. Šah čini igrače pametnijima. Kroz igru se djeca vježbaju rješavati probleme. Šah doprinosi razvoju kognitivnih vještina kao što su zaključivanje, indukcija, dedukcija...djeca uz igru uče rješavati problemske situacije. Izgrađuje se timski duh, dok istovremeno jača individualnost. Šah jača koncentraciju, vizualizaciju, apstraktno mišljenje, planiranje, analizu...

 

Šah se sastoji od 64 crno-bijelih polja, kvadratičnog oblika. Šahovske figure(16 bijelih i 16 crnih) raspoređene su uvijek na isti način.

Drugi red je ispunjen pješacima ili pijunima. Kule idu u kutove, do kula su skakači ili konji, do njih lovci ili lauferi i konačno dama ili kraljica koja uvijek ide na polje podudarno njezinoj boji, te kralj koji ide  na preostalo polje. Figure se pomiču ovako: kralj se može kretati samo jedno polje u bilo kojem smjeru. Dama ili kraljica je najjača figura i kreće se u bilo kojem pravcu po određenim pravilima. Topovi ili kule kreću se koliko god žele, ali jedino naprijed, natrag i u stranu pravocrtno. Lovci se mogu kretati cijelom dužinom, ali samo dijagonalno i to po svojoj početnoj boji… Skakači ili konji kreću se različito-idu dva polja u jednom smjeru a zatim idu još jedno polje pod kutom od 90 stupnjeva, poput oblika slova L. Pješaci ili pijuni idu naprijed(do polovice table- jedno ili dva polja, od polovice table jedno polje), a uzimaju "jedu" dijagonalno. Nikada se ne mogu kretati unazad. Potrebno je još znati kako promovirati pješaka u šahu, kako odigrati "en passant", rokadu, remi...

Prvi potez u šahu igra uvijek igrač s bijelim figurama. U šahu je najvažnije dati šah-mat (to je kraj igre). Može se odigrati i remi, pat-to je podjela bodova(neodlučeno).

U I.OŠ Čakovec šah se igra dugi niz godina. Šahovska skupina aktivno sudjeluje na Županijskim, Poludržavnim i Državnim prvenstvima za osnovne škole gdje postiže zapažene rezultate. Naši učenici su članovi i drugih međimurskih šahovskih klubova pa osim naših školskih treninga učenici viših razreda takmiče se sa svojim klubovima na različitim takmičenjima lokalnog i regionalnog karaktera diljem Hrvatske.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju