preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Repopulacija crvene vjeverice na području Perivoja Zrinski
Autor: Emilija Žitnjak, 16. 3. 2021.

2017. godine pokrenuta je ideja o projektu Repopulacija crvene vjeverice na području Perivoja Zrinski u Čakovcu.

Do ideje smo došle u razgovoru sa Sinišom Golubom iz Javne ustanove Međimurska priroda koji je predložio da vratimo crvene vjeverice u naš park jer se njihova populacija u zadnjih desetak godina dosta smanjila i gotovo nestala, a razlog je ugroženost staništa i invazivne sive vjeverice koje su naselile park i istrijebile postojeće crvene.

Prijedlog nam se dopao, dogovoreno je da ga iznesemo ravnatelju Siniši Stričaku, te  predstavnicima grada Čakovca.

Zadatak Škole bio je najprije napisati plan projekta koji je prihvaćen od strane Grada. Zatim oformiti dječju radnu skupinu, koju čine 11 učenika tada šestih, a danas osmih razreda, a projektu se pridružila i  učiteljica iz biologije i kemije, Saša Hladki.

Prijedlog projekta je prihvaćen, te se krenulo u podjelu zadataka, a projektu su se u međuvremenu pridružili i predstavnici Zoološkog vrta Zagreb, te Cedrus forest d.o.o. iz Čakovca. Dogovoreno je da nositelj projekta bude l. osnovna škola Čakovec, a svi ostali partneri.

 Preko ljeta prikupljeni su i pripremljeni materijali s podacima o vjevericama koji su stavljeni na informativne ploče. Za izradu i postavljanje tih ploča bila je zadužena tvrtka ELTEL d.o.o., a iste su postavljene u rujnu 2018. na ulazima u Perivoj i uz samu nastambu za vjeverice. U isto vijeme izrađena je i nastamba  koja je netom prije dolaska vjeverica postavljena sa zapadne strane dvorca u Perivoju Zrinski.

  

(više pod "opširnije")


U međuvremenu su učenici bili na edukaciji u Međimurskoj prirodi, te u posjetu ZOO-u Zagreb. Njihov zadatak u iduće dvije godine biti će praćenje i bilježenje kretanja i ponašanja vjeverica i to dva puta mjesečno. Praćenje i bilježenje vršit će se pomoću radnih listića koje su zajedno izradile učiteljice, te djelatnici Međimurske prirode i ZOO. Učenici su dobili zadatak osmisliti logo projekta.

Edukacija se nastavila u studenom 2018. u ZOO-u gdje smo zajedno s Dijanom Beneta, predstavnicom Zoološkog vrta Zagreb i Sarom Srša, predstavnicom Javne ustanove Međimurska priroda razradili detalje dopreme vjeverica u park, ali i detalje monitoringa.

Do dopreme prvih vjeverica prošlo je nekoliko mjeseci i u prosincu  2018. prvi par stigao je u Čakovec iz ZOO-a Zagreb, kuda su dopremljeni kao mladunčad iz Poljske ,te proveli nekoliko mjeseci radi prilagodbe. Učenici uključeni u projekt odlučili su paru dati imena primjerena našem gradu i nazvali ih Zrinka i Pero. Za hranjenje vjeverica zaduženi su djelatnici Grada i Cedrusa

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u nastambi par je u proljeće 2019. pušten u park. Na žalost, Zrinka se nije dugo zadržala u parku i uskoro je pronađena uz obližnju cestu, gdje je stradala u naletu automobila. Tako je Pero ostao sam. Pratili smo njegove tragove, ali njega nismo uspjeli vidjeti.

U listopadu 2019. dopremljen je novi par, nazvan Ivica i Marica. Ovaj puta brzo nas je napustio Ivica, srčani zastoj. Marica je puštena u park, pratili smo njezino kretanje sve dok nisu uvedene epidemiološke mjere zbog korone.

No, s koronom projekt nije stao. U veljači ove godine u park su dopremljene tri nove mlade vjeverice iz ZOO-a Zagreb, dva mužjaka i ženka, koje su na svijet došle u svibnju 2020. u Zagrebu. Vjeverice se trenutno nalaze u nastambi, a čim budu spremne živjeti u parku bit će puštene, a mi ćemo i dalje pratiti njihovo kretanje.

Cilj ovog projekta je povećanje broja uzgojenih jedinki crvene vjeverice u našem parku, a time i stvaranje snažnije populacije koja bi mogla izdržati moguću pojavu invazivne sive vjeverice.

Još jedan od ciljeva je i podizanje razine svjesti i edukacija građana Čakovca o potrebi očuvanja biološke raznolikosti te njihovo aktivno uključivanje u samu zaštitu.

Tekst napisale: Silvija Martišek, professor geografije, savjetnik

                         Višnja Matotek, professor povijesti i geografije, savjetnik

                          Saša Hladki, professor biologije i kemije

Fotografije: osobni album

  

  

  

https://zoo.hr/projekt-vjeverica/?fbclid=IwAR1TjGSjovmpEWv8rh3LbeVcDg1oHMxwtthQigtO6DvD-LiM23A3gD0zUJQ

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju