preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZA LJUDSKA PRAVA
Autor: Emilija Žitnjak, 18. 12. 2013.

        Ujedinjeni narodi,Vijeće Europe i Europska unija su u suradnji s Irskom komisijom za ljudska prava organizirali međunarodnu konferenciju za ljudska prava.

        Tako je u irskom Dublinu održana Internacionalna konferencija o ljudskim pravima i trening za civilna i građanska društva od 3. do 5. prosinca ove godine.Ciljevi Konferencije bili su prikazati dobre primjere iz prakse, a vezano za promoviranje ljudskih prava te ohrabriti i poticati implementaciju ljudskih prava u svakodnevnim životnim situacijama.Počeci ove Konferencije sežu u 2005. godinu kada su Ujedinjeni narodi sastavili Svijetski  program za edukaciju o ljudskim pravima.Nakon završetka prve faze ovog programa, usljedila je druga faza koja traje do 2014. godine, a ova je Konferencija dio nje.

         Konferencija je bila organizirana u četiri strateške teme koje su komplementarne komponente pristupa treningu za ljudska prava:

1.     Trening i politike treninga

2.     Procesi treninga, edukacija i alati

3.     Okruženje za učenje i radna atmosfera

4.     Evaluacija procesa i alata

Svaka od tema bila je predemet plenarne diskusije kroz pet specifičnih radnih grupa:

1.     Pravo i javna služba

2.     Edukacijsko osoblje

3.     Zdravstveni djelatnici

4.     Lokalni autoriteti

5.     Ministarstva

Iz cijelog svijeta prisustvovalo je devedeset učesnika , od kojih su neki bili predstavnici nacionalnih organizacija za ljudska prava, predstavnici civilne i građanske vlasti,ravnatelji zatvora, treneri policijskih službenika, manageri, predstavnici vlada različitih država, diplomatski službenici, kardiokirurzi i edukacijsko osoblje.

        Jedina Hrvatica i jedina učitaljica koja je aktivno sudjelovala, a još k tome i Međimurka bila je Veronika Kapelari Horvat, učiteljica razredne nastave l.OŠ Čakovec, PŠ Krištanovec.

      Učiteljica Veronika predstavila je ostalim sudionicima dobru praksu iz svoje škole gdje svakodnevno radi na promociji ljudskih prava kroz različite radionice s djecom.

             

  S kolegicom iz Bruxellesa, Ruth Friedman, priznatom stručnjakinjom s područja psihologije, zaštite ljudskih prava i manjina koja upravlja Programom obuke za vjersku raznolikost i eliminaciju diskriminacije, radila je na priručniku za integraciju manjina, ne samo Roma, već bilo koje marginalizirane skupine kao što su djeca s poteškoćama u razvoju.Zajedno su predstavile dio priručnika, Ruth s teoretske strane, a Veronika s praktične strane te kako su radionice prihvaćene kod djece.

          Kolege iz radne grupe iz Bahraina, Argentine, Danske, Irske, Južnoafričke Republike, Filipina, Koree i Kolumbije bili su vrlo zainteresirani za prezantaciju ove dobre prakse jer neke stvari svi primamo „zdravo za gotovo“ tako dugo dok ne shvatimo da smo ugroženi mi ili neka naša prava.

          Ovo je bila prilika da se pokaže da, iako se u hrvatsku edukaciju ne ulaže mnogo, uz više osobnog angažmana i kreativnosti može čuti za male ljude iz male Hrvatske, iz malog Međimurja koji svakodnevno čine velike stvari.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju