preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Listopad, mjesec u znaku Erasmus+ suradnje u I. osnovnoj školi Čakovec

Devetu godinu I. osnovna škola Čakovec aktivno sudjeluje u provedbi međunarodnih projekata iz programa Erasmus+. U tekućoj školskoj godini provodi se čak sedam međunarodnih partnerstava koja okupljaju učenice i učenike svih uzrasta, njihove učiteljice, učitelje i stručne suradnike sa ciljem usvajanja novih znanja, razvoja novih vještina i stavova, razmjene iskustava i primjera dobre pedagoške prakse, stvaranja novih obrazovnih sadržaja za učenike i priručnika za učitelje i stručne suradnike.

Područna škola Krištanovec aktivno sudjeluje u partnerstvu „GO  green – so can I“ s partnerskim školama iz Italije, Španjolske, Portugala i Slovenije. Učenici i njihovi učitelji u međunarodnim timovima uče i razmjenjuju iskustva o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, zaštiti prirode s naglaskom na uključivanje i aktivno sudjelovanje svih učenika ovisno o njihovim pojedinačnim interesima i sposobnostima. Koordinatorica projekta je učiteljica razredne nastave Veronika Kapelari Horvat.

Učiteljica razredne nastave Helena Slamek koordinatorica je u dva partnerstava u kojem sudjeluju učenici iz matične škole i učenici Područne škole Novo Selo Rok. „What's up Mr Bug? - Insects As the Wonder of Ecosystem“ naziv je partnerstva škola iz Rumunjske, Poljske, Turske i I. osnovne škole Čakovec. Aktivnosti učenika i učitelja usmjerene su na učenje i poučavanje o osnovnim pojmovima o zaštiti okoliša i ekologiji, razvoj i podizanje svijest o ekološkim pitanjima, promatranje okoliša u kojem živimo, prepoznavanju i smanjenju vlastitih navika koje su štetne za okoliš, pokretanje inicijative u razredu, obitelji i zajednici za promjenama i odgovornim ponašanjem prema prirodi.

Partnerstvo imena „Don't change the climate; change the system“ okuplja škole iz Turske, Italije, Rumunjske, Makedonije i Hrvatske. Cilj partnerstva je poučavanje i učenje o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na okoliš. Osmišljavanjem i pokretanjem inicijativa u razrednoj zajednici, obitelji i školi, učenici razvijaju i njeguju aktivno građanstvo vodeći brigu o okolišu.

Učiteljica informatike Ivana Vadlja koordinira partnerstvom pod nazivom „Struggle Against Values Extinction”. Aktivnosti učenika i učitelja usmjerene su na upoznavanje lokalnog identiteta, tradicije, kulture i svakog aspekta kulturne baštine, istovremeno promičući svijest da je svaki narod dio šireg kulturnog okvira koji je prepun raznih naroda, tradicija i kultura koje također treba poštovati. Partneri u projekti su osnovne i srednje škole iz Rumunjske, Bugarske, Italije, Portugala, Turske i Hrvatske.

Učiteljica informatike Ivana Ružić koordinator je u tri međunarodna partnerstva u kojem se razvijaju inovativni obrazovni materijali. „Metoda poučavanja MEMA“ ime je partnerstva u kojem sudjeluju škole iz Poljske, Turske i Hrvatske te Društvo kibernetičara iz Rijeke koji zajednički razvijaju inovativnu metodu poučavanja računalnog razmišljanja za učenike najmlađeg uzrasta. 

„Security and Privacy in Academic Data management at Schools - SPADATAS“ ime je partnerstva u kojem sudjeluje pet sveučilišta Universitat Ramon Llull, Universidad de Salamanca, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Syddansk Universitet i Univerza v Mariboru te dvije škole, jedna iz Danske i I. osnovna škola Čakovec.SPADATAS je usmjeren na stjecanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika u školama koje se odnose na zaštitu, privatnost i povjerljivost podataka u oblaku te njihovu odgovornu uporabu.

Umjetna inteligencija, poučavanje i učenje o umjetnoj inteligenciji, njenom odgovornom korištenju i stvaranju vlastitih radova iz područja umjetne inteligencije i strojnog učenja, aktivnosti su partnerstva „ARTIE: Artificial Intelligence in Education - challenges and opportunities of the new era: development of a new curriculum, guide for educators and online course for students“. Hrvatski robotički savez, Nefinia iz Nizozemske, škole iz Portugala i Poljske s I. osnovnom školom Čakovec razvijaju kurikulum, metodički priručnik, scenarije poučavanja i obrazovne sadržaje za učenike iz područja napredne tehnologije.

Međunarodna obrazovna zajednica u listopadu tradicionalno obilježava Erasmus+ dane i eTwinning tjedan. I. osnovna škola Čakovec aktivno se uključila u proslavu Erasmus+ dana o eTwinning tjedna provodeći mnogobrojne aktivnosti u školi u zajednici i na međunarodnoj razini.

Učenici 1.b i njihova učiteljica Marija Toplek upoznali su nacionalna obilježja partnerskih zemalja, dok su učenici 4.a razreda i učiteljicom Slavicom Pospiš izradili su višemedijski rječnik. Učenici 1.c razreda su s učiteljicom Draženkom Blažeka Erasmus+ dan proslavili pjesmom, a 1.a razreda su s učiteljicama Helenom Slamek i Majom Hižman izrađivali slagalice zdrave hrane, pixel art tehnikom stvarali crteže kukaca. Učiteljica Branka Hranjec sa svojim učenicima je u Područnoj školi Novo Selo Rok provela edukativne radionice pod nazivom „Kam se koje smeče meče“.  Učenici Područne škole Krištanovec su s učiteljicama Veronikom Kapelari Horvat i Teom Bogdan proveli akciju čišćenja okoliša škole i upoznavali partnerske ustanove, obilježja zemalja iz kojih dolaze.

Učenici predmetne nastave su na nastavi informatike s učiteljicama Ivanom Vadlja i Ivanom Ružić Erasmus+dane obilježili izradom i igranjem Kahoot i Quizziz kvizova o poznavanju kulture, običaja i tradicije partnerskih država i programiranjem različitih robota.

Erasmus+ aktivnosti u našoj školi, iskustva i primjere dobre prakse predstavio je ravnatelj, Siniša Stričak na konferenciji međunarodne razine Erasmus+ mogućnosti i izazovi u organizaciji Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica.

Na Carnetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2022. održanoj u Šibeniku, održana je radionica i interaktivno izlaganje o aktivnostima i rezultatima u projektu ARTIE.

Uz niz mobilnosti učenika i učitelja I. osnovne škole Čakovec u partnerske ustanove u inozemstvu, naša škola je u listopadu ugostila osamdesetak učenika i učenica, njihovih nastavnika i stručnih suradnika te ravnatelja Boguslawa Klimczuka iz partnerske škole u Zamoscu iz Poljske.

U duhu jačanja međunarodne suradnje, širenju prijateljstava, stvaranja i razmjene obrazovnih materijala i pedagoških praksi, znanja, vještina i iskustava nastavljamo s provođenjem Erasmus+ aktivnosti tijekom cijele školske godine.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju