preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login

e-Dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan planete Zemlje - akcija digitalnog čišćenja
Autor: Ivana Ružić, Ivana Vadlja, 23. 4. 2021.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici naše škole prionuli su akciji čišćenja digitalnog otpada. U svakodnevnom životu, za zabavu i razonodu, povezivanje s prijateljima, a u vrijeme pandemije i za učenje, koristimo društvene servise, obrazovne i osobne oblake za spremanje i dijeljenje podataka.

Vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem digitalnih podataka stvaramo digitalni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

Što je digitalni otpad, kako nastaje i kako očistiti digitalni otpad, pitanja su o kojima smo promišljali, raspravljali, tražili ideje i prijedloge za poboljšanje vlastitih navika kako bi doprinjeli smanjenju digitalnog otpada koji doprinosi globalnom zatopljenju Zemlje.

Prionuli smo akciji čišćenja digitalnih uređaja  tako što smo  obrisali nepotrebne digitalne dokumente, staru i nepotrebnu e-poštu, aplikacije koje ne koristimo, kopije, bezvrijedne fotografije i videozapise itd. Nova znanja i vještine prikazali smo lecima sa savjetima za provođenje digitalnog čišćenja.

Učenici 2. i 3. razreda Područne škole Novo Selo Rok također su se  uključili u akciju Zelene čistke Digitalno čišćenje održanoj povodom Dana planeta Zemlje. Učenici 2. razreda su samostalnim pretraživanjem interneta i pregledavanjem mrežnih stranica istražili što je to Zelena čistka. Nakon zajedničke rasprave i zaključivanja što je to digitalno čišćenje te što sve obuhvaća krenuli su u digitalno čišćenje školskih laptopa. Obrisali su sve nepotrebne datoteke, a nakon njih čišćenje su nastavili učenici 3. razreda. Obrisali su sve iz koša za smeće te provjerili preostale laptope i mape na njima te također obrisali sve nepotrebne datoteke.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju