preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
RADIONICA: TRADICIONALNE IGRE I PLESOVI
Autor: Ivana Ružić, 26. 5. 2017.

Za očuvanje svojega identiteta jako je bitno njegovanje materinjeg jezika i kulture. Posebno je važno da se što mlađoj djeci usađuje ljubav prema vlastitom narodu i domovini.

Njegovanje vlastitog narječja, narodnih plesova i tradicionalnih igara najvažniji je put ka tom cilju. Učenici našeg 4. d razreda vole učiti o svojoj tradiciji.Mnogi od njih su na satovima Izvannastavnih aktivnosti (Folklorne skupine) naučili pjevati najpoznatije međimurske pjesme i plesati međimurske plesove. Svi smo učili pjevati narodne međimurske pjesme i plesati neke međimurske plesove i na satovima Glazbene kulture i na Tjelesno-zdravstvenoj kulturi. Najveća vrijednost svega naučenog je prezentacija pred publikom. Svojim nastupima na Božićnoj priredbi i priredbama povodom Dana škole  pokazali smo svoje umijeće i ljubav prema narodnoj pjesmi i plesu. Posebno je bilo zabavno uprizoriti narodne međimurske običaje u vrijeme Adventa. No učenici, djelatnici i roditelji naših učenika nisu nam jedina publika. Pri dolasku svih gostiju iz država s kojima surađujemo u Erasmus projektima predstavimo se  s plesovima i pjesmama. Na taj način predstavljamo svoju domovino, a posebno svoje Međimurje. U obilasku Muzeja u dvorcu Zrinskih dragi su nam eksponati s temom Međimurja. U muzeju smo se i upoznali s nekim starim običajima Međimurja.

Prilikom dolaska gostiju iz stranih država, a usklopu već spomenutih Erasmus projekata, svoje smo goste naučili jednom od najjednostavnijih međimueskih plesova. Iako im tekst nije bio razumljiv brzo su naučili korake i uživali zajedno s nama u pjesmi i plesu.

Uz to smo im organizirali i tradicionalnu dječju igru. Uz pomoć kukuruznih klipova izrađivali su u skupinama čakovečki dvorac Zrinskih.Prema fotografijama tog dvorca na različite su načine prikazali tu važnu povijesnu građevinu.

 

Važno je reči da su skupine bile podijeljene na način da su u svakoj bila djeca iz svi država projekta. Tako su se u svim skupinama našla djeca iz Rumunjske, Turske, Litve, Portugala, Cipra i Hrvatske. Bez obzira na njihovo skromno poznavanje Engleskog jezika na kojem su komunicirali nije bilo problema u dogovoru oko rada.  


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju